Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Våld och hungerstrejker: 70 000 nya migranter vill till Europa

av | 29 okt, 2018 | Migrationskrisen i Europa

Lästid: 4 minuter

Samtidigt som en allt större karavan med flyktingar från Centralamerika närmar sig den amerikanska sydgränsen, så sker något liknande i Europa. Det som äger rum här får dock betydligt mindre uppmärksamhet. Åtminstone inte i etablerad media. Men runt 70 000 migranter – främst unga män – från länder som Afghanistan, Pakistan, Iran och Marocko befinner sig i detta nu på västra Balkan. Målet är att via Bosnien ta sig in i EU-landet Kroatien, och sen vidare upp till det ”rika” nordeuropeiska länderna. Hur utgången blir är avhängigt EU:s agerande i frågan, vilket också kan vara avgörande för framtida strömmar av ekonomiska migranter till bland annat Sverige.

Omkring 16 000 personer ska hittills ha lyckats passera gränsen under 2018, och de som ännu inte tagit sig fram attackerar våldsamt, med bland annat stenar, de polisstyrkor som försöker stoppa dem. Polisen svarar med tårgas och batongslag, men klarar bevisligen inte av att kontrollera situationen fullt ut.
Stora grupper av män som ”flyr” av ekonomiska skäl har vi sett förut. Det som är nytt är att de nu aggressivt kräver att få komma in i Europa, och om de inte får som de vill så bryter de sig igenom polisens avspärrningar och stormar gränsen. Enligt uppgift har en del av dem nu tejpat för munnar och ögon och inlett en hungerstrejk i ytterligare protest mot att de inte släpps in i EU.
Som vanligt har länder som Ungern förstått allvaret. Där har man vidtagit åtgärder för att stärka sin södra gräns. Huvudanledningen ska vara ”för att tillmötesgå det röstande ungerska folkets vilja att landet inte ska bli en destination för migranter”. Samtidigt har man också erbjudit Kroatien hjälp att hantera migranterna.
Enligt EU-diplomaten Johannes Peterlik så tar migranterna fel väg in i EU. ”Det finns lagliga sätt och dessa ska följas” förkunnade han vid en presskonferens efter ett möte med Bosniens biträdande utrikesminister. Frågan är vad som kommer ske härnäst. Kommer EU ta itu med problemet – eller bara konstatera att det existerar och sedan som vanligt ignorera det?
Hur EU hanterar situationen är naturligtvis viktigt för Europas framtid. Det handlar om viktiga signaler som gäller välfärdsinvandring. Många av de män som nu försöker ta sig in via Bosnien är ekonomiska migranter som ser en ljusare framtid hägra i mer välbärgade länder än sina egna. I Sverige anses de flesta av dessa så kallade ”bankomatflyktingar” sakna asylskäl – ändå är dessa män fortsatt många i sina försök att äntra de länder som fått rykte om sig att ha en generös bidragspolitik, såsom just Sverige. Därför är det viktigt att nu markera att bidragsfesten är över. EU bör tydligt visa att den här typen av ”invandring” inte accepteras. Hårda tag och nolltolerans krävs, annars kommer ”flykting”-strömmarna av unga män till Europa aldrig sina. Släpps de däremot in så visar EU att Europas väl inte är prio ett.
Det finns också allvarliga frågetecken kring vilka dessa 70 000 anstormande män är. Obekräftade källor menar att åtminstone en del av dem är jihadister och rebeller av olika nationalitet från förlorade fästen i Syrien. Stämmer det så kan är vår nuvarande situation en barnlek mot vad som väntar om de släpps in. Att det hela kommer sluta väl är inte så troligt, då sannolikheten att EU skulle få för sig att ta krafttag är mycket liten eller obefintlig.
Något annat kan vi nu bevittna i USA. Över 1 600 honduraner tog sig förra veckan över gränsen till Guatemala, något som uppmärksammats stort både internationellt men även i svensk media. Gruppen säger sig fly från våld och fattigdom och slutmålet är USA. Svaret blev att USAs vicepresident Mike Pence några dagar senare uppmanade presidenterna i Honduras, El Salvador och Guatemala att stoppa karavanen från att försöka ta sig illegalt in i USA. Så blev det inte och därför hotar nu president Donald Trump med indraget bistånd till de berörda länderna. Trump har med andra ord, till skillnad från EU, inga problem med att visa vad som gäller. Byggstarten av den mur som ska resas mellan USA och Mexiko invigdes nyligen, extra polis och militär har kallats till gränsen, och Trump har högljutt proklamerat att USA varken vill ha, eller kommer släppa in vem som helst, hur som helst. Bara meriterade och legala invandrare ska släppas in från och med nu. Trump slår fast att vänsterkrafterna vill göra USA till en fristad för kriminella invandrare, medan han själv för en politik där de laglydiga amerikanernas intressen prioriteras.
Det finns några europeiska ledare som är inne på samma linje, till exempel nu Italiens premiärminister Mattei Salvini och Ungerns Viktor Orbán. Men att ett enigt EU skulle vidta liknande åtgärder som USA för att skydda Europa och dess medborgare är i dagsläget inte troligt.

Länkar för dig som vill läsa mer:

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer