Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Val 2018: SD:s valarbetare bortjagade från Gottsunda av aggressiva gäng

av | 12 jun, 2018 | Politik

Lästid: 4 minuter

När Kent Kumpula och hans partikollegor från Sverigedemokraterna i eftermiddags skulle dela ut information i Gottsunda centrum utanför Uppsala blev de bortjagade av aggressiva invandrargäng. Polisen hade inte tid att komma och väktarna hade fullt upp att försöka hålla styr på bråkmakarna. ”De sa rakt ut att de inte längre kunde garantera vår säkerhet. Då hade redan en av våra valarbetare blivit spottad i ansiktet, en hade fått en tidning kastad i ryggen och jag själv var nära att bli träffad av en tändare som ven genom luften”, berättar Kent Kumpula. Valarbetarna tvingades därför avbryta kampanjtillfället och blev eskorterade till sina bilar av nervösa väktare.

Bilden på de sverigedemokratiska valarbetarna togs innan attacken. Kent Kumpula (längst till vänster) är med i styrelsen för Sverigedemokraterna i Uppsala och står som kandidat till fullmäktige i staden. När jag ringer upp honom berättar han att han och hans partikamrater brukar kampanja en hel del i trakterna. Det blir Stora Torget, Resecentrum och andra platser där det rör sig mycket människor. Man delar ut broschyrer och småpratar med folk och det brukar för det mesta vara lugnt och fredligt.

– Vi åker till lite olika ställen i centrala Uppsala, säger Kent Kumpula. Vi har varit i Gottsunda förut och då gick det hur bra som helst. De som bor där vill ju inte heller ha det som de har det. De vill inte ha kriminalitet och bråk och stök i skolan. De är människor som vilka som helst, säger Kumpula och fortsätter:

– Jag växte upp i Gottsunda på 80-90-talet och då funkade stadsdelen fortfarande, det var ju invandrarungdomar i varje klass men bara några stycken… Idag är det inte många svenskar kvar i Gottsunda, säger han. Men vi har varit här tidigare och då var det inga problem, även om inte alla vill stå för att de är intresserade av SD. Vissa vill ju inte skylta med det. Som den äldre mannen som kom fram och tog en folder och la i sin kundvagn, men så efter ett par steg vände han på foldern så att det inte skulle synas att det stod SD. Jättesorgligt att det ska vara så, att man inte vill eller vågar stå för sina politiska åsikter.

Kent Kumpula är kritisk till att samhället låtit Gottsunda försämras som det gjort.

– Problemet är att det finns en rad individer som inte har någon önskan och plan om att anpassa sig till Sverige. Det finns ju inte ens krav på att de ska lära sig svenska. De har rätt till tolk livet ut, och det är våra myndigheter som betalar. Och det är definitivt en annan stämning här ute, jämfört med andra stadsdelar. Jag undrar hur gatusäkerheten är när inte ens väktarna rår på gängen? Det såg ut som om bråkstakegängen ringde i sina mobiler medan de tittade på oss, så jag gissar att de ringde efter sina vänner och förstärkning, men vi stannade inte kvar för att få reda på det. Väktarna bad oss också att åka iväg.

Kent Kumpula menar att det är ett tydligt hot mot demokratin när valarbetare inte kan informera utan att bli hotade till liv och lem.

– Om inte de politiska partier som finns kan nå ut med sin information utan att bli attackerade och bortjagade är demokratin defintivt hotad. Tjugo år till av samma utveckling så kommer det ske i bostadsområde efter bostadsområde. Det här är verkligheten idag. Vi har numera ett samhälle där valarbetare attackeras och jagas bort och där vanliga människor tvingas leva i otrygghet och rädsla. Det är också en verklighet där polisen inte har tid att rycka ut, och där väktarna inte klarar av att hålla de kriminella i schack. De kan inte garantera säkerheten för Gottsunda centrums besökare, inte ens när de har full bemanning på plats med extra förstärkningar. Vi ville ju inte något illa, vi skulle bara dela ut informationsblad om den politik vi vill bedriva. Samtidigt vill vi självklart inte att någon av våra tappra valarbetare, som ställer upp ideellt återigen skulle skadas. Det hände inte alltför länge sedan på resecentrum, då en äldre man som delade ut flygblad från SD attackerades och slog sig så illa att han fick opereras.

Kommer ni åka tillbaka till Gottsunda efter dagens incident?

– Jas, det skulle jag säga. Jag är självklart beredd att åka tillbaka. Vi kan inte låta våldsverkarna och hotet mot demokratin segra. Vi får dock kanske hoppas att polisen har tid att rycka ut nästa gång, om det behövs. Och i förlängningen att polisen får en tillräcklig bemanning, så att de kan åka ut och upprätthålla lag och ordning vid behov.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer