Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Vad är planen för de tusentals illegala migranter som gått under jorden i Sverige?

av | 27 aug, 2018 | Migrationspolitik

Lästid: 5 minuter

Det är två veckor kvar till valet och därmed finns det en berättigad anledning att åter ställa frågan som regelbundet kommer upp men som ingen vill besvara: Vad hände med de 80.000 personerna som dåvarande inrikesminister Anders Ygeman i januari 2016 påstod skulle utvisas från Sverige? I samband med denna vision förklarade också Patrik Engström, chef för polisens nationella gränspolissektion, att polisen kommer behöva fördubbla sina resurser inom verkställigheten för utvisningar. Vad jag förstår är polisen dock fortsatt underbemannad.

Det finns gott om fallerade socialdemokratiska löften, men det vi kan kalla ”80.000-sveket” är kanske det mest iögonfallande och behöver därför lyftas extra när valet står för dörren. Inte bara har man misslyckats med att utvisa och förmå att frivilligt återvandra tusentals personer, dessutom har många av dem som skulle ha lämnat Sverige gått under jorden och befinner sig nu illegalt i landet. Bland dem finns kriminella och extremister samt personer med flera olika identiteter. Helt enkelt människor som innebär problem.

I en artikel på SVT från den 27 januari 2016 står det så här:

Totalt ansökte 163.000 personer om asyl i Sverige förra året (alltså 2015, min anm.). Regeringen räknar nu med att en stor del av dessa kommer att utvisas. Inrikesminister Anders Ygeman bekräftar för SVT Nyheter att det kan röra sig om så många som 80.000 personer de närmaste åren. Regeringen har gett i uppdrag till Migrationsverket och polisen att förbereda utvisningarna. Enligt Dagens Industri kommer chartrade plan att användas. ”Jag tror vi får se mer av chartrade flygplan, framför allt i EU-regi,” säger Anders Ygeman. Tidigare har främst reguljärflyg med personal från Kriminalvården använts. Till SVT Nyheter säger Anders Ygeman att de som inte får stanna i Sverige i första hand ska återvända frivilligt.

I verkligheten har antalet utvisningar som verkställs av polisen minskat kraftigt. Den 9 oktober 2017 publicerade SvD en artikel om utvisningarna med rubriken ”Kraftig minskning av antalet tvångsutvisningar”. Några 80.000 rör det sig definitivt inte om.

2016 lämnade 3730 personer Sverige, varav 2126 utvisades med tvång och 1604 gav sig av frivilligt. För 2017 finns inte en totalsiffra, från januari till augusti rör det sig om tvångsutvisade personer 1134 och frivilligt lämnmande 1552, totalt alltså 2686. För 2018 finns ännu inga siffror.

Man ska då även beakta att det samtidigt kommit nya asylsökande till Sverige, 2016 rör det sig om 28.939 personer och 2017 ca 25.000 personer, vilket är den högsta siffran bland de nordiska länderna. (statistik från Migrationsverket).

2016 ”försvann” nästan 6 000 personer som inte hade rätt att stanna i Sverige. 2017 avvek runt 8000 och 2018 beräknas siffran öka till över 12 000. Totalt handlar det om cirka 50 000 de närmaste åren, enligt polisens och Migrationsverkets beräkningar. De flesta ska utvisas till Afghanistan, Irak och Somalia. Men polisens resurser räcker inte alls till och ärendena hamnar på hög.

– Att leta efter någon som är försvunnen – det kräver resurser. Lämnar Migrationsverket 8 000 ärenden till oss har vi ingen möjlighet att efterspana alla dessa människor aktivt. Vi måste prioritera de fall där det finns tips eller information, sa Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen, till Sydsvenskan. Personerna riskerar att bli ”utnyttjade” som billig arbetskraft och att utsättas för brott, menar han. Ett ”skuggsamhälle” växer fram. Regeringen sägs vilja skynda på utvisningar av asylsökande som fått avslag på sin ansökningar, men det är en omöjlig uppgift enligt polisen.

En av dem som aldrig blev utvisad var terroristen Rakhmat Akilov, som därmed kunde begå terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017, där fem personer dödades och många skadades.

Ur intervjun hos SVT från 27 januari 2016:

För att locka flera att återvända ska så kallade återvändarbidrag användas. Anders Ygeman tror dock att många kommer att stanna i landet trots avslag på ansökan om asyl. ”Det finns en betydande risk. Därför måste vi göra det så svårt som möjligt: i logistiken när man fått ett besked att man inte får stanna, men också slå mot de arbetsgivare som utnyttjar illegal arbetskraft, och den utsatta situation som människor befinner sig i, så det blir så olönsamt som möjligt att stanna kvar illegalt,” säger inrikesministern.

Samtidigt signalerar Sverige att det är okej att anlita svart arbetskraft, med andra ord illegala migranter. En av dem var just ovan nämnde Akilov, som i lugn och ro kunde gömma sig i Sverige och arbeta svart på Gotland, där han anlitades av advokat- och kändisfamiljen Nujen. Mig veterligen har man inte slagit ner särskilt hårt på dem som anlitat Akilov svart. Trots att detta bara är en mikroskopisk del av det sjuka systemet är det ändå allvarligt. Hur många andra illegala migranters kvardröjande i Sverige möjliggörs på liknande sätt? Och hur många utnyttjas och arbetar under slavlika förhållanden i Sverige, ett land som säger sig värna alla människors lika värde?

Ett av de viktigaste politiska löftena som borde upprepas och presenteras en konkret plan för är hur man får kontroll över situationen med människor som vistas illegalt i Sverige. Jag vill fortfarande ha svar på vad som har hänt med de 80.000 som skulle ha utvisats. Vad kommer att hända med de 50.000 som lever i skuggsamhällen? Men svaren lyser med sin frånvaro. Istället är prognosen att Sverige ska ta emot över 300.000 nya migranter, främst anhöriginvandrare, under de kommande åren. De exakta siffrorna är oklara men prognosen är att Sverige ska växa med ett helt nytt Malmö… Hur har man tänkt att detta ska fungera när bostäder saknas, när polisen är underbemannad och kriminella tagit över hela områden? Sådant vill jag höra etablissemangspolitikerna diskutera i valrörelsen. Inte tomma floskler.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

Köp den gärna här.

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer