Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Vad är egentligen sanningen om kravallerna i Chemnitz?

av | 29 aug, 2018 | Utrikes

Lästid: 7 minuter

Vad är egentligen sanningen om händelserna i den tyska staden Chemnitz? Om man bara följer rapporteringen i de svenska medströmsmedierna blir svaret: ”Högerextrem mobb angriper invandrare”. Men när man försöker skaffa sig en bredare, mer verklighetsbaserad bild blir svaret ett annat. I alternativmedier och i den tyska tidskriften Der Spiegel framträder en bild av även vanliga människors missnöje med okontrollerad invandring och social oro, som följd av att den 35-årige småbarnspappan Daniel Hillig, (bilden ovan), en man med just invandrarbakgrund, knivdödats av asylsökande då han och hans vänner hamnat i bråk med två asylsökande män från Syrien och Irak.

Vår samtid bjuder inga enkla förklaringsmodeller. För den som vill försöka förstå bortom svartvita tolkningar gäller det att anstränga sig, att koppla på den kritiska blicken. Det är långtifrån alla som orkar. Man köper därför också gärna den bild som bäst stämmer överens med hur man upplever världen. Den som förnekar problem och deras komplexitet avfärdar givetvis all negativ rapportering om asylinvandring som ”rasism” och nickar instämmande i narrativet om ”de högerextrema”. Man har inga problem med att medierna undanhåller fakta för att inte ”spela SD i händerna”. Samtidigt vill man inte se hur man på detta sätt bidrar till att förstärka polariseringen och slitningarna i samhället ytterligare. För när fakta undanhålls blir det fritt fram för människor att fabricera sin egen bild av verkligheten. Jag vågar påstå att det är en skadlig väg som bidrar till misstänksamhet och desinformation, något som skadar vårt fria demokratiska samhälle. För när fakta undanhålls av de stora medierna ökar avståndet mellan folket och dem med makt. Historiskt har detta aldrig slutat väl.

Jag läste vad den brittiska samhällskritiska opinionsbildaren Katie Hopkins på söndagskvällen skrev på Twitter. Hon rapporterade från Chemnitz där människor gett sig ut på gatorna för att protestera. Samtidigt läste jag även vad Dagens Nyheters utsända Lina Lund skrev på Twitter. Även några svenska mainstreammedier rapporterade. SVT:s rubrik var förutsägbar: ”Högerextrema i tyska Chemnitz – detta har hänt”.

Dagens Nyheter går ännu ett steg längre: ”Stor rädsla för nya kravaller i Chemnitz: ”Vågar inte gå ut”. I texten, där enbart en afghansk man intervjuas, kan vi läsa följande: ”Bakgrunden till våldsspiralen är ett uppmärksammat dödsfall som engagerat många Chenitzbor och som utnyttjats av högerextremister för att piska upp hat mot invandrare”.

Således flera delvis olika skildringar av ett och samma händelseförlopp. Man kan fråga sig varför Dagens Nyheter utelämnar viktig fakta om det ”uppmärksammade dödsfallet” och varför man inte skriver ett ljud om att vänsteerextrema anhängare till AFA skapat bråk och kravaller i staden? Dessa benämns dock enbart som ”motdemonstranter” av Dagens Nyheter…

Varför jag intresserar mig för Chemnitz är för att jag fruktar att vi kan komma att se en liknande utveckling i Sverige. När samhället polariseras tillräckligt mycket och motsättningarna mellan olika grupper blir för stor, när människor tappar hoppet och trycks ut i ett mentalt utanförskap där de känner att de inte har någonting att förlora och söker därför i värsta fall gemenskap och social sammnhållning i extremistiska grupperingar, så kan missnöjet och hatet koka över. Ja, vi har sett det förr, människor som röstar ur missnöje och bitterhet fattar inte alltid förnuftiga beslut. Ilskan kan få oss att göra underliga saker, det är inte harmoniskt, istället är det dysfunktionellt och ideologiskt förblindat. Samma typ av blint hat kunde vi se igår på Joakim Lamottes livesändning från Göteborg där Jimmie Åkesson talade. Vänstergrupperingar skanderade och buade, även då Åkesson sa förnuftiga saker som att Sverige måste föra en ansvarsfull migrationspolitik. Man bör fråga sig varför ett avvägt och nyanserat uttalande provocerade fram högljutt hat.

Dagens Nyheters korrespondent Lina Lund twittrade om ett ”uppmärksammat mord”. Men vem mördades och varför och varför skriver inte DN fakta när dessa finns tillgängliga? En tysk vän som bor i Köln och jag skrev om saken, det bör tilläggas att personen inte är särskilt politiskt korrekt. ”Man får aldrig veta sanningen” skrev han. Men vad är det som svensk medströmsmedia inte anser att vi bör få informeras om?

Jag har försökt skaffa mig en så objektiv bild av det som skedde i Chemnitz genom att läsa tyska Der Spiegel och andra medier. I Sverige skriver Samhällsnytt mest ingående om saken. Det framkommer att det inte är ett dödsfall vilket som helst utan att det är en 35-årig tysk medborgaren med kubanskt ursprung, Daniel Hillig, som tillsammans med två vänner hamnade i ett meningsutbyte med några asylsökande yngre män i samband med en festival som pågick i Chemnitz. Enligt rykten på sociala medier som den tyska polisen försöker dementera rörde det sig om att Hillig och hans vänner ville stoppa sexuella trakasserier, kanske till och med en våldtäkt, detta är dock uppgifter som jag inte hittat bekräftelse på. Men fakta är att en konfrontation som började med ord slutade med att irakiern och syriern drog kniv. Såvitt jag vet var Hillig och hans vänner inte beväpnade. Hillig blir så illa skadad att han avlider. De två andra männen överlever och sitter nu anhållna hos tysk polis. När uppgifterna kommer ut till allmänheten mobiliseras en demonstration mot Angela Merkels migrationspolitik. Med skyltar som ”Refugees not welcome” och ”Stoppa asylinvandringen” samt tyska flaggor går Chemnitzborna man ur huse.

800 är den första siffran, sedan växer demonstrationerna till flera tusen, enligt uppgifter i internationell press. Av fotografierna att döma är många av dem helt vanliga medborgare som fått nog av social oro och kriminalitet samt det faktum att kvinnor måste ändra sin livsstil på grund av sexuella trakasserier. (Vi ser samma utveckling i Sverige). ”Vi hade inte knivvåld på detta sätt förut” kommenterar en person samhällsutvecklingen man nu säger sig vilja vända.

Men det finns också personer med extremistiska åsikter i demonstrationen. Dessa gör Hitlerhälsning och ropar nazistiska slagord. Det finns videoupptagningar som visar att man jagar människor med utländskt utseende. Man utnyttjar således folkligt missnöje för att torgföra sina fundamentalistiska åsikter. Samtidigt tillskyndar de vänsterextrema. De utnyttjar lika mycket situationen för att slåss och skapa oreda. Om detta finns rykten att man till och med planterar provokatörer för att skapa en värre bild av motsättningarna. Att man vill ge sken av medborgarnas hat mot invandrare för att sedan kunna utnyttja våldet för sina syften, för att kunna kalla dem som kritiserar systemet för våldsbejakande och aggressiva. Ett slags trollfabrik i verkliga livet. Men detta komplicerar förstås bilden, för det slår sönder den enkla förklaringsmodellen om högerns ”ondska” och vänsterns ”godhet”. Det är därför enligt mig inte korrekt av medier att skapa en bild av att hela demonstrationen består av nazister, och att kalla vanliga människor för ”högerextrem mobb” och AFA samt andra våldsbejakande vänsterextrema för vanliga ”motdemonstranter”. Det är inte heller korrekt att utelämna att det många gånger är just de vänsterextremas närvaro och aggressiva metoder som skapar sammandrabbningar. Enligt vänsterns manualer är det meningen att få till blodsutgjutelse och våld, revolutionära metoder som är till för att få genom sina idéer. Vi har sett detta under G20-mötet i Hamburg sommaren 2017 när inte mindre än 20 000 poliser vingades stävja kravaller och besinningslöst våld, mestadels utfört av vänstertextrema grupperingar. Man beräknar skadorna som orsakades då till 120 miljoner euro.

En av Daniel Hilligs barndomsvänner intervjuas här. Hon säger att folk inte ens vet vem Daniel Hillig var och vilken hudfärg han hade. För han var faktiskt inte ”vit”, om nu vit hudfärg är synonym med migrationskritisk. Det komplicerar också bilden, identitetspolitiken, den förenklade förklaringsmodellen av ”vi” mot ”dem”.

En vän och jag diskuterade Chemnitz igår och jag berättade om Daniel Hillig och att det var det faktum att han dödats som skapade gnistan som satte igång protesterna i Chemnitz. Min vän hade ingen aning om detta, hade bara läst de svenska medströmmediernas rapportering, men uttalade oro över att något liknande kunde ske i Sverige. ”Det skulle inte förvåna mig. Många har fått nog. Hur många fler gruppvåldtäkter och stenkastningar mot blåljuspersonal tål Sverige?” Jag kan inte besvara frågan. Jag vet bara att den sociala oron och den ansvarslösa migrationspolitiken är en draksådd som får sprickorna i samhället att djupna. Och att extremister på alla knater frodas när sådant sker är ingen hemlighet.

Läs mer om Chemnitz:

Tyska Der Spiegel

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/chemnitz-ein-stadtfest-ausser-kontrolle-der-ueberblick-a-1225069.html

Svenska Samnytt:

https://samnytt.se/demonstrationer-i-tyska-chemnitz-efter-att-migranter-knivmordat-en-invanare/

 SVT:s sammanfattning:

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hogerextremisterna-i-chemnitz-detta-har-hant

”Det hela började med ett knivslagsmål mellan personer av olika nationaliteter under en stadsfest i Chemnitz i söndags, då en 35-åring knivdödades och ytterligare två skadades allvarligt. Efter det dödliga dådet samlades flera hundra människor spontant för att demonstrera mot invandrares brottslighet.”

Engelsk rapportering:

https://www.dw.com/en/violence-in-chemnitz-as-leftist-and-far-right-protesters-clash/a-45250620

(Foton från Daniel Hilligs Facebook, från Der Spiegel, från www.dw.com)

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min kommande bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund. Planerad utgivning är 25/6. Bevaka den gärna här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer