Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Utländska medborgare arbetar på svenska statliga myndigheter och fattar viktiga beslut om svenskar

av | 15 okt, 2019 | Migrationspolitik

Lästid: 5 minuter

I takt med att Sverige snabbt förändras demografiskt uppkommer många nya frågor. Vad innebär det för svenska medborgare att de möter en utländsk person i en beslutsfattande position? Vad innebär det att personer med makt kan vara mer lojala mot sitt eget folk eller människor med religiös tillhörighet, än mot svenska lagar, regler och individer, vars livsstil man kanske förkastar? Det är till exempel ytterst oroande att det på Migrationsverket sitter en islamistisk aktivist som beslutar om vilka som får komma som kvotflyktingar till Sverige. Samt att inga krav på svenskt medborgarskap krävs för handläggarjobb på många statliga myndigheter. Nu senast är det enligt uppgift Tullverket som tagit bort kravet på svenskt medborgarskap när man söker anställning till Tullverkets gränsskydd, som är en del av Sveriges totalförsvar. Frågan måste upp på bordet.

Jag har även fått ett mail från en arbetsförmedlare, som tar upp en liknande problematik:

”Hej Katerina. Jag följer dig och du tar upp många viktiga saker. Apropå islamister som infiltrerat Migrationsverket och där bestämmer om vilka kvotflyktingar som ska få komma till Sverige: Jag har jobbat som arbetsförmedlare i många år, periodvis mycket med nyanlända invandrare. En sak som förvånat mig länge är att det inte finns något krav på att man är svensk medborgare om man ska jobba på en statlig myndighet som handläggare (med några få undantag: polisen, försvaret, domstolarna, kustbevakningen plus några till). Detta innebär att man för statens räkning kan ta beslut för miljontals kronor av skattepengar och utöva myndighet gentemot svenskar. Det finns många kollegor till mig som är medborgare i andra länder som t ex Ryssland, Syrien, Irak, Somalia, Bosnien, Kroatien, Nederländerna, Tyskland, Finland, ja de flesta länder på jorden. En del kanske har dubbla medborgarskap men många tycker det är bekvämt att bara behålla sitt gamla. Jag skulle själv finna det obekvämt om jag som kund eller klient på t ex Arbetsförmedlingen, Skatteverket eller Försäkringskassan mötte en handläggare som var relativt ny i Sverige, kanske muslim med slöja eller någon från Somalia. 
Var finns lojaliteten? Är man lojal gentemot Sverige eller mot sina landsmän? Jag anser att det borde vara ett minimikrav att man är svensk medborgare sedan många år tillbaka om man ska jobba åt staten. 
Hälsningar”

I dagarna kunde vi läsa att det på Migrationsverket sitter en troende muslim som översta chef på avdelningen som bestämmer vilka kvotflyktingar som Sverige skall ta emot. Det är Suad Ali, som även har jobbat för Islamic Relief som är knutna till Muslimska Brödraskapet, skriver bloggen Sveanews.

Från Sveanews:

”Det är inte alldeles långsökt att hon väljer ut kvotflyktingar från de grupper hon jobbat för under studentåren och som hon har engagerat sig i som föreläsare för migranter. Redan misstanken om att hennes urval inte sker i första hand efter objektiva kriterier om störst behov av vidarebosättning bör göra placeringen av henne på denna post tveksam. Myndighetsutövning ska alltid ske på ett sätt så att sådana misstankar inte kan väckas.

Suad Ali är född år 1990 i Somalia. Hon är ett av elva syskon och kom till Sverige som treåring. Hon är uppvuxen i Åtvidaberg i Östergötland och har läst till statsvetare på Linköpings Universitet.

Under studietid jobbade hon med att samla in pengar till Läkare utan gränser och Islamic Relief som är knutna till Muslimska Brödraskapet. Hon startade också informationskvällar för somaliska ungdomar för att få den att studera på universitet.

2012 började hon på Migrationsverket som asylhandläggare. Hon har även bland annat tjänstgjort i dåvarande generaldirektören Anders Danielssons stab. År 2014 blev hon utvecklingsledare för ett projekt som syftade till att öka Sveriges mottagande av kvotflyktingar och arbetade även med Sveriges ordförandeskap i den internationella insatsen Core Group Syria, FN-gruppen som ska finna skydd för 130 000 syriska kvotflyktingar i hela världen.

I Magnus Norells förstudie från år 2017 beställd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) framkommer att Muslimska Brödraskapet har tydliga kopplingar till fyra organisationer i Sverige. Dessa är Islamic Relief, Studieförbundet Ibn Rushd, Sveriges Unga Muslimer och Islamiska Förbundet i Sverige.

Expressen avslöjade i en artikel år 2015 en av biståndsarbetarna på Islamic relief som ska ha samlat in närmare 900 000 kronor i Stockholms moské och sedan slussat pengarna till den al Qaida-anslutna terroristorganisationen al-Nustrafronten i Syrien.

Kvotflyktingar väljs ut bland människor som redan har flyktingstatus antingen enligt flyktingkonventionen eller UNHCR:s bredare definition som innefattar de som flyr från väpnad konflikt. UNHCR presenterar sedan enstaka fall eller grupper av flyktingar för de länder som har flyktingkvoter. Därefter utreder respektive land om de presenterade flyktingarnas skyddsskäl överensstämmer med landets lagar och de nationella villkor som landet satt upp för kvotflyktingar. För Sveriges del är det Migrationsverket med Suad Ali som högsta ansvarig som fattar beslut om enskilda flyktingar och grupper som ska få vidarebosättning i Sverige. Hennes roll och preferenser blir därför mycket viktiga för vilka flyktinggrupper som får komma till vårt land som kvotflyktingar.”

Länk till Sveanews:

Muslimsk kvinna i hijab chef över urvalet av kvotflyktingar

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer