Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Uteblivna hälsoundersökningar av nyanlända riskerar vårdtagares liv och hälsa, varnar gymnasielärare

av | 27 mar, 2018 | Uncategorized, Hälsa

Lästid: 3 minuter

Häromdagen blev jag kontaktad av en gymnasielärare, som ville påtala bristen på hälsokontroller för de nyanlända som skolor skickar ut på praktik i välfärdens kärna där de kommer i nära kontakt med barn och äldre. Därmed riskeras smittsamma sjukdomar som till exempel TBC att spridas. Läraren vågar inte framträda under eget namn eftersom kontakter med press uppfattas som en illojal handling med risk för uppsägning som följd.

Just nu diskuteras huruvida 9000 ensamkommande personer ska få stanna i landet. Vilket politiskt parti vågar lyfta frågan om obligatoriska hälsokontroller för dessa och andra som dagligen strömmar in i Sverige?

”Ingen ska i efterhand kunna skylla på ”naivitet” när dessa frågor lyfts. Idag har många nyanlända språkpraktik i välfärdens kärna; förskola, skola, vård och omsorg. Vi har också många nyanlända elever, t.ex. i form av ensamkommande män från (huvudsakligen) Afghanistan (även Eritrea och Somalia) som trots att de inte fått uppehållstillstånd (är asylsökande) eller fått avslag på sin asylansökan (och överklagar) läser på gymnasieskolans nationella program. Vi har totalt sett många nyanlända i dagens skolor. Många av de nyanlända söker sig till vård- och omsorgsprogrammet (VO), men också till naturvetenskapligt program.

Vi har sedan tidigare kunnat läsa om barn på förskolor som smittats av tbc (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=5768625http://www.na.se/orebro-lan/orebro/tio-barn-befaras-smittade-av-tbc). Det har dock varit ganska tyst de senaste åren trots att vi haft ett historiskt stort inflöde av migranter. Många av de ”ensamkommande” unga männen kommer från Afghanistan och grannländerna Iran samt Pakistan (och Somalia). Det är länder med hög risk för tuberkulossmitta.

En asylsökande behöver inte genomgå läkarundersökning i Sverige. Förr i tiden var det obligatorisk, men sedan ett antal år är det frivilligt. Därutöver kan man anta att det varit svårt att få en ordentlig läkarundersökning med anledning av att så många kommit på kort tid.

Betänk att många av de nyanlända bär på tbc- (särskilt multiresistenta bakterier från vissa länder), hepatit B- och andra smittor som är oupptäckta och därmed obehandlade. Dessa migranter befinner sig i välfärden och är nära våra mest skyddsvärda; barn, funktionsnedsatta och gamla. Elever på VO har arbetsplatsförlagt lärande (APL=”praktik”) under många veckor på äldreboenden och i hemtjänsten, men också på vårdcentraler och sjukhus. När de inte har APL vistas de tillsammans med andra elever i trånga skolor.

Skolorna skickar eleverna på APL utan någon som helst kännedom om elevernas hälsotillstånd/förekomst av allvarliga smittor eller inte. Ansvariga för utbildningen behandlar den stora nya gruppen elever på samma sätt som om de vuxit upp i det kontrollerande Sverige. Man utgår från att barn har vaccinerats (merparten) och att sjukdomar som tbc och mässlingen varit utrotade. Hepatit B är något man endast drabbas av på utlandssemester och därför tar man vaccin innan resan till riskländer. Sverige är tryggt och säkert – tror de.

När får vi rubriker som skriker ut att gamla och sjuka drabbats av tbc och hepatit B i sitt hem eller på sjukhuset efter att ha mött alla praktikanter (el ordinarie nyanställd personal)? När kan vi läsa om hur många barn och unga smittats av sina klasskamrater? När skriver media något om att Sverige inte utför obligatoriska läkarundersökningar på alla nyanlända och därmed riskerar svenskar hälsa och liv?

Om man skall importera en hund krävs veterinärundersökning, vaccinationer och karantän. Om man kommer som ensamkommande från Afghanistan kan man efter 2-3 år i landet (och t.o.m utan uppehållstillstånd) vara mycket nära våra sjuka äldre!”

”Orolig gymnasielärare”

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer