Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Unga cancerpatienter dör eftersom de inte får vård i tid”

av | 6 sep, 2017 | Uncategorized, Hälsa

Lästid: 3 minuter

Det kom ett mejl från en sjuksköterska. Jag återger det i sin helhet. Det är inte långt men innehållet är drastiskt. Jag åt lunch med en god vän i dag och jag visade henne mejlet och vi såg på varandra med förfäran. ”Herregud, jag hoppas jag inte blir sjuk”, sa min vän. ”I landet med världens högsta skatter borde vi verkligen ha vård i världsklass?”. Ja, vi har i alla fall vård som kostar i världsklass, sa jag och la ner mina bestick.

Vi tittade ut över ett soligt, blåsigt Södermalm och blev tysta båda två. Man vill ju inte vara alarmistisk. Det står jämt att man ska komma med lösningar. Att man inte bara ska publicera negativa grejer. Men vad gör man när folk mår dåligt runtomkring en? Ska man bara koppla på nån mindfulnesskiva, knapra i sig lite kruskakli och läsa en feelgoodbok samtidigt som man ojar sig över att folk tänker katastroftankar?Här är iaf mejlet från sjuksköterskan. Ni som tror jag hittar på kan ju uppsöka närmsta sjukhus, tex akuten på Karolinska i Solna, där jag själv var för en månad sen i ett ärende som rörde en anhörig, och jag kan intyga att det var en allt annat än en lustfylld upplevelse.

 

 

Mejl:

Såg på din hemsida att du sökte vårdpersonal att intervjua. Jag är specialistsjuksköterska och jobbar på Karolinska. Jag har senaste halvåret velat dela med mig av den katastrofvård som våra patienter får men inte riktigt vetat var (jag vågar inte vara offentlig). Bl.a. patienter med stora njur/lever/gastro-tumörer/metastaser som får vänta månader på operation. Så pass länge att när de väl opereras så har cancern växt så mycket att den inte går att operera bort och patienten lämnas att dö med palliativ vård. Vi kallar dessa operationer ”öppna-stäng” och de ökar i en mkt obehaglig takt, just nu ca 4 st i veckan på KS. Vi pratar inte 90-åringar här, utan 30/40/50-åringar.

Vården är så ovärdig Sverige, och det blir bara värre och värre. Vissa hela avdelningar (högspecialiserade sådana) på KS överlåts helt till bemanningsföretag till multumkostnader där det saknas kontinuitet och kunskap. Personal som slåss på avdelningarna och behöver säras av ordningsvakter, patienter som inte rondas på flera dagar, inställda undersökningar, strukna operationer… Personalen på den intensivvårdsavdelning där jag jobbar har lovat varandra att om någon av oss blir sjuk och måste läggas in ska vi ha vak där vi får bytas av och sitta och vakta vår sjuka kollega, eftersom det är livsfarligt att vara patient på dessa avdelningar.

Jag har jobbat som sjuksköterska i 10 år och läget är verkligen helt fruktansvärt.

 

 

*******

Stötta mig gärna genom att köpa min senaste bok Vapendragerskan! Det är den tionde delen i romanserien om barnmorskan Cecilia Lund, utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta då Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer