Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Undersköterska på äldreboende i Norrland: ”Vi tvingas arbeta med munskydd och testa oss två gånger i veckan fast vi är fullvaccinerade”

av | 27 okt, 2021 | Coronasmittan

Lästid: 6 minuter

Hon kontaktar Katerina Magasin eftersom hon känner sig förvirrad angående vaccinens effektivitet och för att det är sådan skillnad på det som sägs officiellt och det som verkligen gäller för hennes del i hennes arbete som undersköterska på ett äldreboende någonstans i Norrland. ”De har öppnat upp hela samhället, tagit bort alla restriktioner, och ändå tvingas vi arbeta under tvingande regler som saknar logik” säger hon när jag ringer upp. Det handlar givetvis om hanteringen av corona, om vacciner och om huvudlösa regler som påverkar henne och hennes arbetskamrater på ett ytterst negativt sätt. Trots att alla i personalen är fullvaccinerade och brukarna på boendet fått tre doser vaccin, måste personalen testa sig med PCR-tester två gånger i veckan och trots Folkhälsomyndighetens nya regler om att fullvaccinerade inte måste testa sig ens vid symtom gäller inte hennes arbetsplats. Dessutom är det obligatoriskt med munskydd enligt order från högre ort. Anhöriga får hälsa på utan några som helst begränsningar men personalen tvingas lyda ologiska påbud. ”Det är som om vi lever i en annan värld än resten av Sverige”, säger hon uppgivet.

Hon är trött och förvirrad över att olika regioner uppenbarligen tillåts ha egna nyckfulla regler. Som anställd undersköterska har hon tillsammans med sina kollegor försökt att protestera mot det som de uppfattar som tvångsåtgärder och överdrivna krav. Hittills förgäves. Självklart gnager misstanken om vaccinens effektivitet och därmed bristen på logik. – De har öppnat upp hela samhället, tagit bort alla restriktioner, anhöriga får hälsa på och de slipper munskydd närd de träffar sina gamla släktingar. Vi som jobbar inom vården är försiktiga, förmodligen försiktigare än alla anhöriga. De flesta jag umgås med jobbar jag med… Ändå tvingas vi anpassa oss till regler som förefaller helt obegripliga.

– Det var frivilligt för oss att vaccinera oss, men samtidigt fick vi veta att vi skulle bli omplacerade om vi inte vaccinerade oss. Det skulle innebära för mig personligen att jag riskerade att hamna långt hemifrån och kanske inte ens få jobba med det jag vill, nämligen att ta hand om människor.

Därför vaccinerade hon sig redan i mars.

– Vi behöver nu ändå testa oss två gånger i veckan. Det är som om vi lever i en annan värld än resten av Sverige…

Har ni ifrågasätt de här rutinerna hos era chefer?

– Ja. Vi har bråkat mycket om detta med munskydd, många har fått problem av att jobba i dem. Som till exempel utslag. Sminkar man sig dessutom blir det ännu värre. Man känner sig som en prickig falukorv. En del har också fått andra hälsoproblem, som näsblod, ganska ordentligt.

När kom kravet på att ni skulle använda munskydd?

– Vi har tvingats använda munskydd sen i mars, då när vi vaccinerade oss. Trots att våra gamla har fått tredje sprutan är reglerna om testning av fullvaccinerad personal och munskydd kvar.

Vad tror du detta beror på?

– Jag tror det är så att vaccinet inte funkar som de trodde, och därför känner de sig tvungna att göra kontroller. Och då är det så att alla i personalen, inte bara vår avdelning, är fullvaccinerade. De har varit duktiga på att övertyga oss. De har lovat att vi ska slippa munskydd, att vi ska få bli friare, om vi bara tar vaccinet. Ändå är det så här nu.

– Att arbeta med munskydd i två timmar är som att arbeta åtta timmar utan, vi har nog slitit jobb som vi har. Munskyddet gör att du blir andfådd, trött, får huvudvärk, och sen de förbannade utslagen… En del av de munskydd vi fått har också varit odugliga, vi har kastat flera lådor, de luktar äckligt. Det har varit något asiatiskt varumärke som uppenbart varit fel på.

– Sen är det andra problem också. Att kommunicera med äldre, som ofta har nedsatt hörsel, försvåras av att vi har ansiktet dolt i munskyddet. Det försvårar vårt arbete enormt. Man är bara less. Man vill bara att det ska ta slut.

Känner du dig lurad?

– Ja, just när det gäller vaccinerna känner jag mig lurad. Jag tror inte regionerna gjort det med flit, de trodde nog att de gjorde något bra. Jag tror inte de haft någon baktanke med det. Men resultatet är inte bra.

– De har ännu inte nämnt någon booster för personalen, och jag kommer inte ta någon om jag blir erbjuden. Jag fick problem efter andra sprutan och är orolig min hälsa kan ta ännu mer stryk om jag tar ännu mer.

Vad tror du kommer hända på din arbetsplats framöver?

– Förhoppningsvis blir vi av med maskerna. Vi har aldrig haft smitta inne på vårt boende, vi har klarat oss hela tiden. Ingen av de boende har blivit smittad av corona, inte ens när det var som värst förra året.

Hon säger att hon inte känner något förtroende för hur samhället hanterat av pandemin.

– Jag tycker det varit så mycket svammel! Folkhälsomyndigheten har varit motsägelsefulla hela tiden. Varför testades inte folk som varit utomlands i smitthärdar? Varför stängdes inte gränserna för inresande? Hela hanteringen har varit så märklig…

– Jag pratade med en kollega innan, hon tycker också det är väldigt problematiskt med munskydden, varför ska vi fortsätta kämpa och ha dem på oss? Våra brukare är vaccinerade med trippla vaccindoser, och vi måste testa oss två gånger i veckan, så då har de full koll. Det är mycket som är märkligt. Det här med vaccin, att det ska vara som ett tvång, att det kommit smitta på boenden, att all personal varit vaccinerad, ändå rapporteras att det är ovaccinerade som sprider smittan. Det är helt uppåt väggarna.

Därför är hon också kritisk till vaccinkrav på vårdpersonal.

– Det ska vara valfritt hur man gör! Ingen ska få styra över våra kroppar. I synnerhet när inte ens myndigheterna själva verkar tro på att de här vaccinerna fungerar som de ska. Om de inte stoppar smitta, varför ska vi då ta dem?

(Personen på bilden har inget med texten att göra utan är enbart ett foto för att illustrera munskyddbärande.)

*******
Äntligen! Du kan nu köpa”Ingen Kvinnas Land” direkt av mig och få ett signerat exemplar. Boken är just nu slut på nätbokhandlarna men jag har några ex kvar tills nästa upplaga kommer! Det är fortsättningen på spänningsromanen ”Blodsådd” där du åter får möta journalisten Dea Wilenius och hennes försök att överleva i ett farligt och trasigt land. Vill du köpa en signerad bok av mig så mailar du till katjanouch@gmail.com – märk mailet ”Ingen Kvinnas Land”.

Eftersom jag såg det komma har jag givetvis även beskrivit våra vanvettiga politiker och deras framfart med att förstöra Sverige. Löfven lämnar snart posten som Sveriges statsminister men även hans anhang borde hamna på soptippen. Där de tyvärr ännu inte är. Men du kan bli flockimmun mot det svenska tillståndet!

Vill du köpa även denna så mailar du till katjanouch@gmail.com – märk mailet ”Helt Oacceptabelt”.

Vill du köpa båda böckerna eller några andra, till exempel ”Bilden av Sverige” så märker du helt enkelt mailet ”Böcker” och preciserar vad du önskar beställa, samt din adress och hur många du vill ha.

 

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 1236749063

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). Bankgiro: 5630-6376

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE8150000000052311121146, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste boken ”Helt oacceptabelt” köper du här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921334/helt-oacceptabelt-anvisningar-for-att-uppna-mental-flockimmunitet-mot-det-svenska-tillstandet

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här! Del 2, Ingen kvinnas land, kommer hösten 2021.

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer