Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Tystnadskulturen i Sverige blir bara värre och värre – coronakrisen avslöjar maktmissbruk och förtryck

av | 16 maj, 2020 | Yttrandefrihet

Lästid: 6 minuter

Jag har i hela mitt vuxna liv levt i föreställningen att Sverige är ett land där man kan tala öppet om missförhållanden, något jag i januari 2017 tvingades omvärdera då jag fick genomgå ett vedervärdigt mediedrev för att jag frankt sa som det var om det svenska tillståndet, som efter massinvandringen 2015 började spåra ur allt mer. Man hade ju hoppats att Åsiktskorridoren skulle rämna en smula, men tyvärr finns det alltför många grindvakter som upprätthåller dess skräckvälde. Jag tror det är därför som Sverige står ut som ett av de värsta länderna i världen i fråga om katastrofal och slapp hantering runt smittskydd i coronapandemin. Sveriges offentlighet är nämligen infekterat av värdegrundsorcher och godhetsriddare som skulle göra sina själsfränder i tidigare kommunistiska diktaturer gröna av avund. Det är dessa förljugna moralister och småpåvar som är orsaken till att vårt samhälle är så dysfunktionellt och att de gamla dör som flugor på äldreboendena. Jag vill gå så långt som att säga att det är just dessa individer som är orsaken till den massdöd i Covid-19 som vi ser i Sverige idag – eftersom de tystar kritiker och skapar ett samhällsklimat där det är omöjligt att agera på ett förnuftigt sätt. Sanningen är deras största fiende. För att upprätthålla sina lögner är de beredda att offra människoliv i stor skala. Vi är alla deras offer.

Att SVT tar upp en sådan frågeställning är glädjande, detta bör riktiga journalister göra varje dag och inte låta ansvariga chefer komma undan. Istället för att dreva mot systemkritiker borde public service dagligen dreva mot dem som orsakar skada på landet Sverige, hänga ut dem med namn, och statuera exempel så att deras skadliga beteende en gång för alla upphör. I den aktuella artikeln är det verksamhetschefen för kvinnokliniken Masoumeh Rezapour Isfahani som slår ifrån sig och försöker ge sken av att hennes formulering där hon i princip uppmanar personalen att hålla tyst, är korrekt.

Jag tycker inte att hon pressas tillräckligt. Svenska journalister är för mesiga mot makten. De låter makthavare hållas och står och skrapar med foten när dessa myndighetspersoner ägnar sig åt maktmissbruk. Småpåvar och chefer bör sättas åt mycket hårdare och de ska lära sig att de inte bara kan komma undan med sina dumheter. Och ja, de ska vara med namn och bild i alla medier, så vi kan stifta bekantskap med dessa högt uppsatta byråkrater som anser att människors liv och hälsa inte är tillräckligt viktigt och som verkar mer måna om att sopa sanningen under mattan och skylla ifrån sig än att skydda patienter och personal.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/forlossningen-vid-akademiska-sjukhuset-drabbades-av-smittspridning-ledningen-la-locket-pa

Citerar delar av artikeln på SVT (den är egentligen mycket mer omfattande än det jag citerar):

Personal vid kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset larmade om omfattande coronaspridning. Ledningens svar: sprita händerna, sköt bashygienen och sprid inte information om att personal smittats. ”Responsen var lite beklämmande”, säger en ur personalen.

I ett brev till ledningen för kvinnosjukvården som kom in i april uppgav personal att närmare 30 anställda på förlossningen var bekräftat smittade – och att fler tillkom varje dag. Brevet undertecknades av närmare ett 70-tal anställda vid förlossningen och BB. Vid förlossningen finns omkring 120 anställda. I brevet ger man uttryck för att situationen ”skrämmer och oroar”. Undertecknarna efterlyste bland annat mer skyddsutrustning och tydlighet kring nya rutiner. 

Chefen för kvinnokliniken och listade sedan en rad åtgärder som vidtagits. Där står även att man aldrig haft ont om skyddsutrustning. I svaret bifogades även statistik ur en undersökning på hur väl personalen själva ansett sig följa de så kallade basala hygien-reglerna att tvätta och sprita händerna. Ledningen konstaterar att följsamheten är bland de längsta på Akademiska. nBrevet avslutas sedan med ett “PS”: 

“En del information om smittad personal på förlossningen har spridit sig och det kommer  att orsaka oro hos tredje part, nämligen våra patienter som är hemma och är oroliga för sin egen och sitt kommande barns hälsa. Det är viktigt att vi alla tillsammans skapar trygghet och tillit till vården för våra patienter.”

Flera SVT varit i kontakt med uppfattar det som att ledningen inte ville att situationen skulle komma ut. Och de får medhåll av en av Sveriges främsta experter på yttrandefrihet, Nils Funke. Det där PS:et borde aldrig ha skrivits överhuvudtaget, säger Funke till SVT. Det kan tolkas som att man begränsar de anställdas yttrandefrihet. Dessutom skapar det inte tillit till sjukvården att man mörkar så centrala uppgifter som att det förekommer smitta bland personalen.

Till SVT Nyheter vill ledningen för Kvinnokliniken inte kännas vid att det ska röra sig om närmare 30 bekräftade fall bland personalen. Däremot vill man inte uppge hur många det ska röra sig om med hänvisning till sekretess. Något Nils Funcke också slår ner på.

– Det framstår som att man övertolkar möjligheten att sekretessbelägga. Det är fullt möjligt att lämna ut utan att det leder till men för en enskild, säger Nils Funcke.

När det gäller kritiken mot hennes formulering i brevet till personalen kommenterar Masoumeh Rezapour Isfahani så här:

– Man har rätt att tolka det som man vill. Det var ett internt dokument. Har personalen konkret kritik kan de jättegärna framföra det till mig. Meningen med formuleringen var att personalens synpunkter, kritik och goda tankar behöver komma upp till ledningen. Inget annat, kommenterar hon vidare.

Man undrar ju förstås hur gärna personal vill framföra sin kritik till Masoumeh Rezapour Isfahani när man befarar att hon är en del av en tystnadskultur? Kanske är man orolig att man ska bli stämplad som obekväm, och till och med bli av med sitt jobb. För sånt händer i Sverige oavbrutet. Se bara på sjuksköterskan Latifa Löfvenberg som larmade om missförhållanden under coronakrisen och hur smittade patienter nekats syrgas och fått kvävats till döds. Efter att hon gått ut i medier och berättat hur illa många äldre coronasmittade patienter behandlas inom vården fick hon på oklara grunder sparken av sin arbetsgivare.

 

https://nyadagbladet.se/inrikes/avslojade-hur-aldre-kvavs-till-dods-da-fick-sjukskoterskan-sparken/?fbclid=IwAR3CxqtKdVmlgvFbVVNIekqzEaB1xPGwNwhP7e7cH8FFKMRXimXd4RM2aAc

Att det förekommer lögner och mörkande i coronapandemin blir allt mer tydligt. I Sverige sätter sig gärna framför allt vänsterliberala politiker på höga hästar och fördömer länder där man anser att yttrandefriheten är i fara. Jag tycker man ska sopa rent framför egen dörr i det svenska samhället, då åsiktsförtrycket här blir allt mer tydligt och människor lever i rädsla för att ha ”fel” åsikter, då de riskerar allvarliga repressalier och i värsta fall att se hela sin tillvaro krossad om de säger vad de tycker och tänker.

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer