Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Tyst i svensk media om den fängslade brittiske journalisten Tommy Robinson

av | 27 maj, 2018 | Utrikes

Lästid: 5 minuter

Det är tyst i svensk mainstreammedia om den brittiske medborgarjournalisten Tommy Robinson, som arresterades i fredags efter att han bevakade och rapporterade om de muslimska män som misstänks vara inblandade i en jättelik pedofilhärva där flickor i åratal våldtagits och utnyttjats sexuellt. I Storbritannien har dock frihetsberövandet av Robinson lett till häftiga protester och tusentals har gett sig ut på gatorna för att visa sitt missnöje med den snabba domen, som innebär 13 månaders fängelse. Man befarar att Robinson kan bli mördad i fängelset då han placeras tillsammans med de islamister han kritiserar. Dessutom blir det allt mer uppenbart att Storbritannien fängslat en journalist av politiska skäl – något som oroar och reser angelägna frågor om yttrandefrihet.

Robinson, vars riktiga namn är Stephen Lennon, omringades av sju poliser, när han livstreamade utanför Leeds domstol. Polisen informerade Robinson om att han arresterades för ”breach of the peace.”, se mer här:

https://www.facebook.com/thetommyrobinson/videos/1259838800818838/?hc_location=ufi

Omedelbart efter var det många som reagerade:
Skärmavbild 2018-05-27 kl. 16.46.59.png
Skärmavbild 2018-05-27 kl. 16.49.25.png
Robinson är en hängiven islamkritiker. Att Robinson oroar sig över vad som händer i Storbritannien eller i Europa är inte så konstigt. Rekryteringen av IS-krigare är precis som i Sverige ett stort problem, liksom hemvändande terrorister som ingen egentligen hanterar, samt det faktum att shariadomstolar växer fram med snabb fart i Storbritannien. Landet plågas också av trakasserier med religiösa motiv av kvinnor och oliktänkande och har dessutom drabbats av en serie våldsamma terrordåd som ger all anledning till att ifrågasätta islamistisk extremism.
Precis som i Sverige undviker den brittiska staten att stöta sig med det civila muslimska civilsamhället. Det finns också ett stort mått av självcensur i massmedia. All kritik mot muslimer/islam stämplas regelmässigt som islamofobi. Däremot gynnas till exempel reklam med islamiska förtecken, när samtidigt lättklädd reklam för till exempel bikini blir bannlyst. Som exempel kan användas bussar med reklam för den islamska fastemånaden Ramadan.
Att man griper och blixtinkallar en jourdomstol för att döma en medborgarjournalist och politisk aktivist till 13 månaders fängelse, samtidigt som man belägger brittiska medier med ett tystnadsförbud för att inte kunna rapportera om detta, talar sitt tydliga språk. Den mest effektiva metoden, när hot om islamofobi inte längre fungerar, är förstås att helt sonika gripa och frihetsberöva dem som uttrycker sin kritik och bevakar känsliga händelser. För en utomstående med insikter om hur besvärligt och laddat det är att kritisera islam är det uppenbart att avsikten är låta Robison ”försvinna”, precis som man gjorde i gamla sovjetstaterna. Där skickade man bort folk som protesterade och talade sanning. Hur länge  det kommer dröja innan vi ser samma sak hända i Sverige vet vi inte, men vi kan se tendenserna i alla dessa sanslösa försök till att åtala folk för HMF.
I ett de­mo­kra­tisk sam­häl­le ska in­gen jour­nal­ist sättas i fäng­el­se för vad den har sagt, skrivit el­ler rap­por­terat. Där­för kan inte det här tilltaget tolkas på något annat sätt än som att de­mo­kra­tin hotas på allt fler håll i Europa. För jour­na­lister i fäng­el­se är ett tec­ken på allvarliga brister i yttrandefriheten och en av­sak­nad av de­mo­kra­ti. Frågan som Robinson många som ställer sig, är om Robinson kommer överleva i fängelset, det tror inte Robinsons advokat som skriver:
“(…) he will likely die in jail given his profile and previous credible threats, and the judge basically said he doesn’t care,” the source said. “He sentenced him to 13 months in prison.”
Även Geert Wilders, partiledare för PVV, känd för sin kritik av islamismen, påpekar risken för att Robinson dödas i fängelset:
Skärmavbild 2018-05-27 kl. 16.44.47.png
Precis som Sverige plågas Storbritannien av den officiella sanningen om ”islamofobi”, att det är ett växande problem – istället för att adressera det faktum att de extrema versionerna av islam, islamism eller politisk islam, brer ut sig allt mer, med kvinnoförtryck och odemokratiska strömningar som resultat. Islamofobi är ingenting annat än en term som används för att misskreditera dem som på något sätt uttrycker kritik mot den framväxande islamismen och det muslimska samhället som ingår där. Nu har man via Robinson tagit detta ytterligare ett steg. Genom att frihetsberöva honom har Storbritannien visat att demokratin är svårt skadeskjuten och att landet tagit ett stort kliv i riktning mot totalitärt styre. Oliktänkande ska tystas, och de ska göra det med alla tills buds stående medel. Det fria ordet är hotat, demokratin likaså, därför är Tommy Robinsons sak, också vår sak.
Det som är anmärkningsvärt är att svenska medier, förutom ett par på den alternativa kanten, är tysta. Flera danska, polska och amerikanska medier har uttryckt bestörtning och avståndstagande från behandlingen av Robinson. Varför tiger de svenska, med Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen, Aftonbladet, SVT, TV4 med flera i spetsen? Varför står inte pressen upp för en modig man, som vågar kritisera en makt som missbrukas? En ensam medborgarjournalist som vägrar låta etablissemanget diktera villkoren? Svaret kan inte bli annat än att svensk mainstream media är feg och ryggradslös.
Vill du hjälpa till att försöka påverka opinionen så att Tommy Robinson släpps fri? Du kan underteckna petitionen som kräver att han sätts på fri fot. Gör det här genom att klicka på nedanstående länk:

 

MADELEINE LILJA RÖNNQVIST

 

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer