Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Tvångsgifte: Skeden i trosan fungerar inte – ger inget utslag i säkerhetskontrollen

av | 17 jun, 2018 | Uncategorized, Religion

Lästid: 3 minuter

Inför sommarlovet lever många flickor i Sverige i skräck för att föras utomlands för att giftas bort. Bland annat TV4 lanserar nu det gamla brittiska tricket att placera en vanlig tesked i trosan och på så sätt fastna i säkerhetskontrollen, då man kan uppmärksamma personalen på sin situation och därmed försöka undkomma att föras ut ur landet. Jag kan nu avslöja att metoden inte fungerar, och att det dessutom finns flera brister i att lansera detta som en räddning för flickorna. För tio minuter sedan passerade jag säkerhetskontrollen på Arlanda med en tesked i trosorna för att testa. Teskeden gav inget utslag i överhuvudtaget utan jag kunde gå igenom kontrollen utan någon som helst visitering. Hade jag varit en hedersutsatt flicka hade jag brutit ihop inombords.

 

https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/10054516

En personal som arbetar i säkerhetskontrollen säger så här:

– Jag jobbar i säkerhetskontroll och kan hålla med. Vi har inte rutiner heller kring hur vi ska hantera detta. Det är inte per automatik som vi tar in flickor i ett rum och visiterar, som informationen säger. Det får vara en ganska stor sked om det ska ge utslag i portalbågen… tyvärr, tanken är god, men det funkar inte riktigt som önskat.

Det är dålig journalistik att inte testa huruvida metoden fungerar. Nu luras flickor att tro att de kan räddas av en vanlig tesked, när sanningen är att det är värdelöst. Det finns dock ännu en delikat frågeställning kring detta tema. Om nu flickan skulle lyckas placera ett föremål någonstans på kroppen som ger utslag, vad är det som säger att hon får den hjälp hon behöver? Jag reser ofta utomlands och har de senaste månaderna noterat att säkerhetskontrollerna på Arlanda bemannas av många kvinnor i hijab, alltså slöja. Den religiösa anknytningen signaleras tydligt och ibland har de hijabklädda kvinnorna nästan varit fler i säkerhetskontrollerna än obeslöjade kollegor. Jag gissar att det inte är alltför långsökt att fråga sig vad som skulle hända om en flicka som fastnar i säkerhetskontrollen blir visiterad av en personal som anser att värderingar där flickor kan giftas bort mot sin vilja faktiskt är acceptabla, kanske till och med rätt? Skulle en sådan personal verkligen vilja hjälpa en utsatt flicka och gå emot hennes familjs vilja, om flickan bad om hjälp? Eller finns det en risk att en sådan personal skulle säga ifrån till flickan, eller kanske till och med ta familjen åt sidan och avslöja vad flickan försökt att göra? Hur skulle det då gå för flickan? Frågan är viktig att ställa sig, då även många kvinnor, inte bara män, upprätthåller så kallade hederstraditioner. Det kan vi se på till exempel den kända shariadomen i Solna tingsrätt, där en misshandlad kvinna ansågs komma från en sämre familj och därför dömde en av de kvinnliga nämndemännen, en islamist, till mannens fördel.

Nåväl. Det sistnämnda är givetvis bara spekulationer som jag ändå vill lyfta upp, eftersom jag ömmar för dessa förtryckta flickor. Men det förstnämnda, att en sked i trosan icke fungerar, är ren fakta. Jag har nu själv prövat och mitt hjärta blöder för de flickor som desperat hoppas undkomma tvångsgifte. Som det är nu sviker Sverige dessa utsatta barn. Sommarlovets glädje och frihet är inte till för alla. För somliga är det mest bara en tid av ångest, frihetsberövande, smärta, sexuella övergrepp och skräck.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer