Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Trygghetsturism” kan bli nästa stora resetrend

av | 2 feb, 2019 | Kriminalitet

Lästid: 5 minuter

Jag stötte på fenomenet redan förra året. Det var i Prag på nyårsafton och jag kom att samtala med en taxichaufför som berättade att han kört flera tyskar som valt att fira in det nya året utanför Tyskland. En av anledningarna till detta var att var att de inte kände sig trygga på offentliga platser där många människor samlades för att till exempel fira in just nyår. Terror mot julmarknader och gallerior var en tydlig orsak till varför de sökte sig till ett ”lugnt” land som Tjeckien. De hade anförtrott åt taxichauffören att detta skäl inte var något de sa högt till vem som helst – för känslan av rädsla är inte politiskt korrekt – men mellan skål och vägg erkände de att det var just otryggheten och oron för terror som fått dem att bege sig till länder som var förskonade från terrorism. Jag tror att fenomenet kommer att öka ytterligare. Samtidigt lär ”oroliga” tidigare stora turiststäder och orter förlora allt fler resenärer. Absolut att man till exempel kan bli lurad av taxichaufförer, bli utsatt för ficktjuvar och så vidare, men det är liksom gammalt hederligt vanligt lurendrejeri. Det rör sig inte om grov sadistisk misshandel, knivvåld och att få halsen avskuren.

Vi pratade om något liknande häromdagen, jag och några vänner. Vi konstaterade att vi inte var jättesugna på att åka till till exempel London, en stad dit vi för säg tio, femton år sen åkte utan att ha en molande klump i magen. Men de senaste åren har lusten att besöka London falnat. Syraattacker, knivvåld, terror har haft en avskräckande effekt. Nej, självklart är det fortfarande liten risk att drabbas av ett terrorattentat men bara känslan av att dessa risker har ökat lägger oskön sordin på uppsluppenheten. Att promenera på en gata där man vet att oskyldiga blivit påkörda och mördade av extremister är obehagligt och känns hemskt och man förlägger hellre sin weekendresa till något ställe där det känns mindre anspänt. Paris är en annan klassisk turiststad som blivit solkad av våld och brutal terror. Jag är en trogen Parisresenär, har i yngre dar bott i Paris och har fortsatt resa dit varje år också sedan terroravrättningarna på bland annat rockklubben Bataclan i november 2015, men det går inte att komma ifrån att stämningen i staden har förändrats. Den traditionella julmarknaden i Montmartre till exempel har förhöjd polisnärvaro, för att bara nämna en förändring. Mina vänner i Paris berättar om hur de tänker på terror, hur deras mindset ändrats för att vara mer redo, diverse överlevnadsstrategier. Studenter på Sorbonne medvetandegörs i hur de ska agera i händelse av ett attentat/angrepp/våld (jämför med Stockholms universitet där dylik träning inte förekommer, i alla fall inte än). I dagsläget pågår sedan flera månader politiska protester i hela Frankrike mot Macron och de centrala delarna av Paris, där många turister brukar vistas, har påverkats kraftigt. Bor man en bit därifrån märker man knappt av oron, men vill man promenera på till exempel Champs Elysées eller shoppa på Galeries Lafayette så är ju inte Paris sig likt…

Att anta att ”trygghetsturistande” kan komma att slå både sol och kultur i framtiden är därför inte en alltför kvalificerad spekulation. Tänk så trevligt det är att få gå i lugn och ro på stan vilken tid som helst på dygnet. Du måste inte ha ögon i nacken, du behöver inte bära med dig försvarsspray och larm. Du undviker inte folksamlingar av rädsla för att en bomb ska smälla Som kvinna kan du klä dig hur du vill utan att riskera att bli antastad. Du kan gå överallt utan att ha nerverna på helspänn. Som äldre person riskerar du inte att bli rånad och få ditt halsband avryckt. (Och blir du ändå utsatt för ficktjuvar så är det din plånbok de vill åt, de vill troligtvis INTE slå dig sönder och samman på det mest sadistiska vis.) Du åker helt enkelt iväg från ditt av våld plågade land för att i några dagar eller veckor uppleva en tillvaro där du kan slappna av något. En lika mycket mental semester från jobbiga tankar och oro, som en faktiskt semester som innebär att du är ledig från arbete och plikter.

Faktiskt är det också så att det är först när man befinner sig i ett land där kriminalitet, gängskjutningar, gruppvåldtäkter, barnvåldtäkter, åldringsrån, granatattacker och överfulla fängelser inte är vardagsmat som man verkligen blir varse hur sjukt det är att det svenska samhället spårat ur som det gjort. När man betraktar Sverige från avstånd syns rötan tydligare, blir uppenbar. Inte bara kriminalitetens omfattning och ökande hänsynslöshet och brutalitet utan också hur detta normaliseras, relativiseras, ursäktas… Att vi knappt orkar bli förbannade ens när små barn våldtas och gamla människor utsätts för det mest ohyggliga våld. Att vi börjar tycka att det är i sin ordning att vårdpersonal på akuten ska träna självförsvar och att biblioteken måste ha säkerhetsvakter. Att vi i stället för att gå man ur huse tar en kaka till och ringer sen säkerhetsfirman för att förstärka våra dörrar och fönster och installera larm. Vi klickar bort jobbiga texter om barnfamiljer som Blocket-rånats hemma i villan och terapisurfar på gulliga kattbilder.  Att det hittas bomber på hotellrum och radhus attackeras med sprängmedel blir ännu några artiklar i flödet. Ohyggliga detaljer besparas oss många gånger, undanhålls av mainstreammedierna, men de kommer fram på Facebook, i alternativmedier, i andra kanaler, folk pratar, skvaller och rykten sprids, ovissheten bidrar till att oron bland medborgarna växer, allt medan politikerna förråder landet. När 8-åringa flickor rånas av män i gäng och människor lynchas till döds mitt på blanka dagen i ett bostadsområde skriver vi möjligen några upprörda rader på sociala medier.

Den som fortfarande har råd kan också köpa sig en resa till ett land där livet fortfarande är mer eller mindre normalt. Det blir en temporär flykt undan den dysfunktionella svenska vardagen där fasaderna upprätthålls men där allt fler är medvetna om de statligt sanktionerade lögnerna. Vad återstår annat än att ta till de överlevnadsstrategier som går. Jag tror som sagt att trygghetsturismen kommer att öka lavinartat. För den som inte kan eller vill emigrera helt blir dessa utflykter i en mer normal verklighet ett sätt att medicinera sig mot vansinnet som pågår. Och en dag kanske man köper en enkelresa, för att aldrig mer komma tillbaka.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och släpps 12 mars 2019. Du kan bevaka den här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405118/bilden-av-verkligheten/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-verkligheten-9789198405118

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer