Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Triage är en ny term att stifta bekantskap med – vilken medicinsk sortering tillhör du?

av | 17 mar, 2020 | Coronasmittan

Lästid: 5 minuter

Javisst är vi bortskämda, vi som hittills sluppit bekanta oss med termen ”triage”, som dock är något som tillämpas sedan Napoleons tider på akutmottagningar och sjukhus. Själv kände jag inte till termen men har nu satt mig in i dess betydelse. På begriplig svenska betyder det sortering/prioritering av vårdbehövande och det är nu i COVID-19-tider som termen seglat upp som kontroversiell. För om många behöver vård samtidigt, som i Italien, kommer verkligen rättvis sortering kunna ske? Och vad är ens den rättvisa sorteringen när en pandemi härjar? Kommer vi tvingas lämna våra nära och kära åt döden, beroende på att vi saknar adekvat beredskap? Lite sker ju redan när gamla måste svälta och tvingas bort från sina boenden, för många blir det en dödsdom, en modern ättestupa. Är den humanistiska och feministiska stormaktens satsningar på genusflum och bidragsslöseri en anledning till att sjuka tvingas offras då tillräckliga resurser saknas? Därmed uppstår återigen frågan ”vad fan får vi för pengarna?”. I tider av kris borde biståndsmiljarder till terrorstater, korrupta bidrag till extremister, galna flumprojekt och annat slöseri omedelbart stoppas och pengarna satsas på att bygga ut vård och beredskap, på att köpa in skyddsutrustning och tester, på att kanske bygga fältsjukhus om så skulle bli nödvändigt. Sverige har knappt 6 intensivvårdsplatser per 100 000 invånare, totalt under 600 platser för hela riket med 10 miljoner invånare! Enligt sakkunniga står vi inför ett mycket besvärligt virus, (SARS-CoV-2 som orsakar COVID-19 ) som inte alls ”en vanlig influensa”, enligt Thomas Hedner, Med Dr och Ekon Dr samt professor i klinisk farmakologi. Huggsexa om syrgastuber och konstgjorda lungor kan mycket väl bli verklighet och vem ska då bestämma vilken triagiering som ska gälla, om två unga människor har samma vårdbehov men bara en syrgastub finns?

Läs gärna den här artikeln av Thomas Hedner från de 6 mars:

THOMAS HEDNER: COVID – 19. Mycket ännu oklart om SARS-CoV-2-virus men konkreta behandlingsmöjligheter för svåra komplikationer på individnivå finns redan

 

Men för att gå tillbaka till detta med triage. Det låter kanske inte så farligt, själva ordet känns rentav lite tjusigt, som en slags fransk delikatessost eller ett snitt på modekläder. Ska du klä dig i triage? Vi ska ha triage till dessert… Men låt dig inte luras. Bakom den eleganta och neutrala termen gömmer sig något riktigt otäckt: Att man sorterar människor. Att man medicinskt avgör vem som ska få hjälp att överleva, och vem som ska lämnas att döden dö. Ett slags sopsortering där de sköraste, äldsta och sjukligaste lämnas att dö.

Att vissa individer är ”viktigare” för samhället än andra är ju logiskt, men aldrig hade jag kunnat föreställa mig att det skulle komma en dag våren 2020 när det blev så smärtsamt konkret. Jag läser hur triage mer exakt beskrivs, på webbplatsen Vårdfokus.

https://www.vardfokus.se/tidningen/2009/nr-6-2009-6/det-har-ar-triage/

”Triage är en bedömning av en patients medicinska allvarlighetsgrad utifrån anamnes, symtom och ibland även vitalparametrar. Bedömningen resulterar i en gradering, oftast mellan 1 och 5 (eller färgerna röd, orange, gul, grön och blå) som anger hur länge det är medicinskt säkert för patienten att vänta på en första läkarkontakt. Triagenivå 1 (röd) kräver omedelbar läkarkontakt medan det med nivå 5 (blå) anses vara säkert för patienten att vänta upp till fyra timmar, beroende på triagesystem. Vitalparametrar är patientens uppmätta andningsfrekvens, saturation, puls, blodtryck, kroppstemperatur och vakenhetsgrad.”

En mycket intressant text som förklarar denna sortering i katastrofer och krig finns här i Läkartidningen, skriven av Nina Widfeldt, med dr nina.widfeldt@vgregion.se och Per Örtenwall, docent; båda beredskapsöverläkare i Västra Götalandsregionen, Prehospitalt katastrofmedicinskt centrum, Göteborg.

http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/2/2082/LKT0539s2751_2753.pdf

Här kan vi bland annat läsa att ”triage”. Triage kommer från franskans »trier« med betydelsen sortera/prioritera. Triage är det första steget i omhändertagandet av skadade i situationer när det råder resursbrist. Följaktligen har begreppet kommit att bli centralt inom krigssjukvård och katastrofmedicin. Triage beskrevs första gången av Napoleons generalläkare, baron Dominique Jean Larrey. Han införde ett system där hästdragna vagnar samlade ihop de skadade på slagfältet och förde dem till en förbandsplats. Larreys målsättning var dock mer militärstrategisk än humanitär – högst prioritet gavs åt de sårade som hade så lätta skador att de med enklare behandling skulle kunna sättas in i strid. De hästdragna vagnarna kallades för övrigt »ambulances volantes«. Det är härifrån vi fått benämningen på våra sjuktransportfordon – ambulanser.

Är det verkligen värdigt att ett samhälle som Sverige, med skatter som ligger bland de högsta i världen, redan på ett tidigt stadium ska tvingas triagera människor på grund av illa skött ekonomi och nedrustad beredskap? Sverige börjar stå tämligen ensamt om sin strategi mot COVID-19. Eftersträvar man flockimmunitet så bör man ha goda resurser för alla dem som kan insjukna allvarligt. I dagsläget känns det allt annat betryggande att viktiga resurser saknas. Man behöver inte ens vara alarmist för att ställa de här frågorna, i synnerhet som Sveriges politiska ledning mest verkar famla i blindo.

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer