Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Tonåringar från Lamottes livesändning i Staffanstorp misstänkta för människorov

av | 22 apr, 2019 | Kriminalitet

Lästid: 6 minuter

Våren 2018 var orolig i Staffanstorp. Tonårsgäng satte skräck i invånarna och gjorde staden otrygg. Joakim Lamotte åkte därför till den lilla orten i Skåne och genomförde en livesändning på Facebook om säkerhetsläget där. I livesändningen deltog bland annat en lärare från en grannkommun, samt kommunens nattvandrare (inte bundna till det lokala ”Nattvandring i Staffanstorp”) som tog killarna i gänget i försvar. Nattvandraren sa i livesändningen att killarna är skötsamma och att de som kommer med kritik är rasister. Nu kan Katerina Magasin avslöja att flera av de berörda tonåringarna är misstänkta för misshandel och människorov.

Två av ungdomarna från ungdomsgänget, som var särskilt framträdande i Joakim Lamottes sändning, berättade att de var helt oskyldiga och bara brukade hänga i centrum på kvällstid och att de inte hade trakasserat några andra. En av de tongivande ungdomarna visar sig nu vara inblandad i en omfattande polisutredning där han misstänks för grov stöld på stadshuset i Staffanstorp till ett värde av 300 000 kronor, samt människorov av en jämngammal kille som man hävdade var skyldig gänget pengar.

En man som uttalade sig i Joakim Lamottes livesändning, påstod att om man bara pratar med killarna så är de snälla. Han hävdade att anledningen till att killarna betedde sig illa är att ingen pratade ordentligt med dem och att de därför kände sig missförstådda. Flera av Staffanstorpsborna ansåg att om de berättade om sina upplevelser om otrygghet så kastades omedelbart epitetet rasist och nazist på dem. Ett flertal invånare i kommunen vittnade också om rädsla att vistas utomhus i de centrala delarna av Staffanstorp på grund av gänget. I Lamottes sändning medverkade även en mamma som berättade att hon och hennes söner hade blivit hotade och trakasserade dagligen av gänget och genom andra källor har vi fått ta del om att ett stort antal unga killar har blivit utpressade på pengar av gänget.

Frilansjournalisten Jonas Persson har tagit del av förundersökningsprotokollet som rör de brottsmisstänkta tonåringarna i Staffanstorp. I förundersökningsprotokollet framgår att de utöver att ha kidnappat en jämnårig tonåring i februari i Eslöv även ska ha tvingat honom att tvätta ca 500.000 kronor. Pengatvätten som gänget genomförde via målsägaren gick till så att de swishade pengar till hans bankkonto som han därefter tvingades ta ut i kontanter i olika bankomater för att sedan överlämna pengarna till gänget. Det upplevs i förundersökningen som en upparbetad verksamhet med att tvätta pengar genom swish. En halv miljon kronor har alltså hanterats av en 17-årig kille utan att bankens system har varnat för de stora summorna kontanter som hanterades genom hans konto. Banken frös den unga mannens konto när det fanns 25 000 kr kvar, pengar som han ännu inte hade hunnit ta ut. Detta medförde att målsägaren i målet fick en skuld mot gänget som gjorde att han kidnappades i 10 timmar under pistol och knivhot och de åtalade hotade att mörda honom om de inte fick 40 000 kr. I polisens förundersökning framträder en mycket obehaglig bild av hur detta gäng sätter skräck i både ungdomar och vuxna.

Enligt förundersökningsprotokollet får vi veta följande: Den 15 februari får målsägarens mamma ett telefonsamtal från sin son. I samtalet framgår det att några killar har tvingat in sonen i en bil och kräver sedan honom på 40 000 kronor. Gänget hotar mamman med att om han inte betalar sin skuld så kommer målsägarens mamma inte att få se honom levande igen. Kidnapparna är väl förberedda och har både kniv och pistol med sig för att visa att det är allvar. En i gänget ska ha fått i uppgift att se till att målsägaren inte rymmer från bilen och hotar att sticka honom med en kniv. Situationen under den bilresa som vi kan följa i förundersökningen blir mer och mer hotfull och det framgår tydligt att målsägaren är mycket rädd och har panik. Han ringer flera gånger till sin mamma för att försöka få tag i pengar och mamman meddelar att hon inte har två månadslöner på kontot och att hon måste kontakta hans pappa och vänner för att undersöka om hon kan låna 40 000 kronor. Under de samtal som skedde mellan målsägaren och hans mamma hotade flera ur gänget i telefon samtidigt som den skräckfyllda bilfärden gick mellan Eslöv och Staffanstorp. Under många timmar vet ingen var killen befinner sig och samtalen från bilen är korta. En i gänget är mer hotfull och drivande än de övriga. Fyra unga killar, som är bekanta med varandra och själva säger sig tillhöra samma bekantskapskrets, är nu misstänkta för människorov och deras rättegång avslutades under föregående vecka.

Ur förundersökningsprotokollet:
NN är skyldig 15 000 kr enligt gänget, men det är enligt NN en påhittad skuld. Skulden är såld till äldre killar för 10 000 kr. Deadline kl 15. Killarna har tagit NN och någon säger att de skall ta hans telefon från honom, det gör de och tvingar samtidigt av honom koden till telefonen. De tar tag i NN och håller fast honom. NN känner att den kille som håller fast honom har en pistol. NN får en annan telefon och på den försöker han ringa kompisar för att låna pengar men han fick inte tag i någon. De är sedan 5 personer i bilen, de kör direkt mot Lund där NN har en kompis som har pengar, de kör sedan runt till Staffanstorp medan NN försöker skaffa fram pengar.

NN ringer sin mamma och ber henne ta ut pengar, hon hör av sig igen och vill att de skall träffas vid XX. Hon säger att hon har pengarna. NN får känslan av att mamman kontaktat polisen och väljer en annan plats inne i stan. NN tillfrågas om var de olika killarna tagit vägen innan de tas av polisen. Han säger att han och två killar blir avsläppta inne i stan, Det är de två killar som är med när han tas av polisen. Hans kompis har de släppt av tidigare. Den kille som är med honom när han grips har inte varit med hela tiden, han har de hämtat upp under kvällen utanför Lund, eventuellt i Eslöv. Han fick känslan av att killen de hämtade upp var i samma situation som honom alltså utsatt för någon form av press. Den killen har fått en kniv av de andra killarna och blivit tillsagd att hugga NN om han försökte sticka. Killen har sagt att han inte ville hugga och NN sade att han inte tänkte sticka. Den andre killen som var med vid platsen stack precis innan polisen kom.

Polisen pejlade mobiltelefoner för att ta reda på var bilen befann sig. Som i en gangsterfilm ville gänget träffas och utbyta gisslan mot pengar. Polisens insatsstyrka var på plats samt gisslanförhandlare enligt den omfattande förundersökningsprotokollet på 292 sidor.

Vi kommer att i en uppföljande artikel att gå på djupet i förundersökningen och belysa hur polisen till slut efter tio timmar lyckades frita den kidnappade tonåringen. Läsningen i protokollet utspelar sig som en Hollywoodfilm inspelad i det nya Sverige – i Staffanstorps kommun.

Många frågor återstår. Några av dem är följande: Var kom de tvättade 500 000 kronorna från? Varför reagerade inte banken på att en 17-åring får in en ansenlig summa pengar på sitt konto och lyckas ta ut 475.000 kr i kontanter innan kontot blir fryst?

JONAS PERSSON

Jonas är frilansjournalist och skriver bland annat för Nya Tider

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer