Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Tommy Robinsons ”sak” är vår

av | 10 mar, 2019 | Yttrandefrihet

Lästid: 4 minuter

Att försvara yttrandefriheten hos den man håller med är busenkelt, men om vi ska ha någon yttrandefrihet att tala om måste den också försvaras när den utmanas och inte alla håller med. Allt annat är fegt. Stephen Christopher Yaxley-Lennon, eller mer känd som Tommy Robinson jagas återigen av den brittiska staten. Tommy Robinson greps och dömdes förra året till 13 månaders fängelse för störande av allmän ordning då han liverapporterade utanför domstolen i Leeds om det muslimska groominggäng som nyligen dömdes.

Domstolen hade sedan tidigare utfärdat ett mediaförbud rörande rapportering om gripandet. Många misstänkte då att Robinson skulle tystas av etablissemanget för att ta bort fokus från de muslimska gängens övergrepp på flickor. Robinson dömdes dock efter gällande lagar. I Storbritannien finns det lagar som kan ålägga medier ett förbud mot att rapportera om känsliga rättegångar innan dom fallit, vilket var precis vad man hade gjort i det här fallet. Mer om det finns här. Det här ledde till att inte bara rapporteringen kring groominggänget blev knapphändig utan också den kring Robinson, något som säkert bidragit till att man har olika teorier om varför Robinson dömdes.
Frågan man borde ställa sig är istället: Om männen som groomade och våldtog flickor haft en annan etnicitet, låt säga västerländsk, hade då den brittiska staten agerat på samma sätt? Yttrandefriheten kontra islam har hamnat i sådan särställning att även de grövsta brotten tystas ned i debatten om dessa kan kopplas samman med islam.
Robinson har dessutom ett brokigt förflutet med olika domar störande av ordning och misshandel, men framför allt är han en hängiven islamkritiker och beskrivs också som högerpopulistisk. I debatten om islam slås nästan all kritik mot islam ned som högerpopulistiskt muslimhat, trots att den många gånger är saklig och i allra högsta grad viktig att beakta. Och på så vis har man lyckats att stämpla och tysta ned relevant kritik som ett utslag av hat och islamofobi.
Huvudpoängen här är att nästan alla som kritiserar islam målas ut som högerpopulistiska muslimhatare som lider av svårartad islamofobi. Att kritisera islam borde inte vara problematiskt. Vi kan ju kritisera vilken annan ideologi/religion men inte islam.
Islamkännaren och skribenten Eddie Omar har förtjänstfullt skrivit om Tommy Robinson i artikeln ”De utsattas röst”. Här påpekar han bland annat att en person med kritiska åsikter om islamistisk fundamentalism inte är trygg. Islamiseringen provocerar fram reaktioner vilket leder till att etablissemanget slår till hårt. Och det är precis det vi ser hända nu. Robinson själv säger i videon att om han döms kommer han kastas i fängelse och förmodligen dödas. Vad händer med vår yttrandefrihet om det värsta händer, att Robinson tystas eller i värsta fall dödas? Redan nu är hans röst tystad på många sätt då hans konton i sociala medier stängs ner och hans bok inte får säljas via Amazon.
Av media utmålas Tommy Robinson som högerextrem islamofobi, om det finns det olika meningar om men för den oinsatte är det enkelt att haka på det spåret. För den som hängt med i debatten känns det dock igen som något som dyker upp i brist på sakargument.
Även om journalister försökt att belysa svårigheten i att få uttrycka sig eller kritisera när det handlar om islam, har större delen av samhället gömt sig av rädsla för att hängas ut som islamofob och rasist. Och i den här rädslan har man låtit strömningar som hotar vår, inte bara vår yttrandefrihet utan också vår frihet växa fram. Det har nu gått så långt att man hellre kastar kritikerna i fängelse än öppet talar om det faktum att kritiker tystas därför att de vill tala om utländska män som våldtar flickor.
Den riktigt viktiga frågan kvarstår dock: Varför är den brittiska staten mer rädd om de män som våldtog små flickor än om Tommy Robinson? I åratal har många av oss kämpat för att samhället måste ta ansvar för att flickor, kvinnor och även pojkar våldtas. Nu sviker de igen genom att de värnar de män som trots allt blivit dömda för grooming och våldtäkt.
MADELEINE LILJA RÖNNQVIST
Madeleine Lilja Rönnqvist är debattör och skribent 

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och släpps 12 mars 2019. Du kan bevaka den här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405118/bilden-av-verkligheten/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-verkligheten-9789198405118

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer