Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Terrordådet på Sri Lanka var inte en hämndattack för terrordådet i Christchurch

av | 25 apr, 2019 | Terrorism

Lästid: 4 minuter

Det fruktansvärda terrordådet mot kristna på Sri Lanka den 21 april har nu tagit mer än 300 människoliv. Barn, kvinnor, män, tjänstemän och civila. Alla har drabbats. Varför? Sri Lankas vice premiärminister Ruwan Wijewardene gick ut med en förklaring och sa att terrordådet på Sri Lanka var en hämndattack för det högerextrema terrordådet mot muslimer i Christchurch. Det kan mycket väl hända att Islamiska staten och dess lokala systerorganisationer angav terrordådet i Christchurch som skäl. Men det är viktigt att västerländska analytiker inte hakar på det narrativet. Jihadister använder svepskäl som metod för att få oss att tro att de primärt är reaktionära. Det är de inte, skriver idag Ronie Berggren.

Jihadister drivs av islamisk imperialism, den historiska herrefolksideologin som ger människovärde till dem som underkastar sig islam (och i de fall de krigar mot andra muslimer, deras egen form av islam) men död till alla andra. Islamiska staten hänvisade allt de gjorde till det rättledda kalifatet på 600-talet. Det var därför de tecknade bokstaven ”N” på kristnas hus i Irak, för att urskilja de otrogna och sedan kunna straffa dem för att de inte underkastade sig islam.

Attacker mot kristna vid kristna högtider har en lång och i västvärlden oftast underrapporterad historia. Varje år i stora delar av muslimvärlden sker dessa dåd. Vid större tillslag, som det på Sri Lanka, används sedan svepskäl som de vill att vi ska tro på. För gör vi det så tar vi på oss skuld, och tror felaktigt att vi kan anpassa oss för att mildra konflikten. Men det fungerar inte så.

Att anpassa sig är ett led i att underkasta sig, vilket är precis vad islamisterna vill att vi ska göra. Det är ett huvudsakligt syfte bakom våldsdåden. När USA krigade mot Al Qaida 2005, drev jihadisterna samma form av svepskäl i önskan att få USA att själva ta på sig skulden. På det svarade USA:s president George W. Bushs så här:

”Under årens lopp har extremisterna använt litanior av ursäkter för våldsdåden: Israels närvaro på Västbanken; USA:s militära närvaro i Saudiarabien; talibanernas förlust; eller korstågen för tusen år sedan. Faktum är: vi står inte inför någon form av oförrätt som kan härledas och stillas. Vi står inför en radikal ideologi med oföränderliga målsättningar; att förslava nationer och utpressa omvärlden. Våra handlingar har inte orsakat mördarnas ursinne – och ingen eftergift, muta eller handling av tillmötesgående kan förändra deras mordiska planer. Tvärtom. De riktar in sig på nationer som de tror att de förändra genom våld. Mot en sådan fiende finns bara en effektiv respons: Vi kommer aldrig att backa, aldrig ge upp och aldrig acceptera någonting mindre än total seger.”

Det var Bushs USA. Men vi i Europa har mycket lättare för att ta till oss terroristernas narrativ – att den ondska som drabbar oss egentligen beror på oss själva. ”Har judarna själva något ansvar för den ökade antisemitismen?” var frågan som Helena Groll från Sveriges radio oaktsamt ställde till Israels ambassadör Isaac Bachman 2015. En fråga typisk ett Sverige där vi i vår trygga sekulära bubbla inte kan begripa hur någon kan tro på de saker jihadisterna menar sig tro på. Därför har vi så lätt att tro att det egentligen måste handla om något annat, som en hämnd för någon tidigare oförrätt. Ett narrativ som redan är förankrat genom vänsterns historiesyn på västvärlden som genom sin imperialism, kolonialism och kapitalism är roten till världens orättvisor och reaktionära ondska.

Men att plocka på sig vänsterns glasögon och ta till sig terroristernas narrativ är ett misstag, som om det görs, bara bjuder ondskan närmare.Terroristerna drivs av sina egna narrativ, sin egen teologi och sin egen syn på världen. Vi får inte tillåta dem trolla bort vårt fokus.

Bushs klarspråk är tydliggörande: Skulden för den ondska terroristerna sprider är deras egen. Vi tänker inte köpa deras narrativ eller spela med i deras spel. Vi måste stå emot dem och gå segrande ur striden.

RONIE BERGGREN

Ronie Berggren är skribent, opinionsbildare och driver podden Amerikanska nyhetsanalyser (usapol.blogspot.com)

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer