Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Terminen som lärare åt afghanerna var den jobbigaste tid jag någonsin upplevt i skolans värld”

av | 15 jul, 2019 | Integration

Lästid: 4 minuter

Med anledning av en lärares vittnesmål om den besvärliga situation som vederbörande möter med anledning av vuxna afghanska män i gymnasieskolan, har det kommit flera reaktioner. Jag kommer att publicera ett urval av dem, av den anledningen att jag anser att allmänheten måste informeras om den prekära situation som politikernas huvudlösa beslut om den så kallade gymnasieamnestin skapat för personer inom skolvärlden. Då har jag inte återgivit alla de röster från föräldrar och minderåriga ungdomar som drabbats av konsekvenserna, som jag betraktar som ett fruktansvärt slag mot dem som får sin studietid negativt påverkad av konsekvenserna av gymnasieamnestin. Vem kommer ta ansvar för de flickor som trakasseras sexuellt? Vem tar ansvar för det flöde av droger som kommer med många afghaner? Våldet? Otryggheten? Som vanligt kommer ingen ansvarig ställas till svars. Enligt mig är det Stefan Löfven och Annie Lööf och deras politiska anhängare som bär ansvaret. Alla som far illa borde kollektivt säga ifrån. Lärare, sluta tig! Våga protestera!

”Jag har läst artikeln om lärare som undervisar dessa och måste ge glädjebetyg, känner sig hotade på jobbet med mera.  Jag vill berätta för dig om min situation. Du ska veta, att jag läser allt du skriver, du är bara fantastisk, stort tack.
För några år sedan undervisade jag de ensamkommande under en termin. Dessa hade mycket varierande kunskaper och det var ett hårt arbete med samtliga. Undervisningen pågick mellan 9 och 12 varje dag, en ganska behaglig tillvaro, eller hur?
Varje morgon kom en drös av dem för sent, dök upp vid halvtio-tiden. Sedan följde klagomål på arbetsmaterialet, för stora och gamla datorer, som de fick arbeta med både på skoltid och hemma. Så småningom tog de inte med datorerna till skolan på lektionerna, så vi hade svårt att bedriva undervisning på ett  bra sätt, eftersom mycket av arbetet krävde dator. När jag efterlyste deras datorer fanns de plötsligt inte. Jag tror, att de hade behållit dem eller kanske sålt dem. I alla fall fick vi aldrig tillbaka dem, när de slutat skolan.
Nu tillbaka till lektionen. De pratade under passet, jobbade dåligt, vissa var analfabeter och hade noll intresse för studier, men några var helt ok och ville mycket.
Halv tolv blev det oroligt, för nu måste några gå för att hinna med bussen. De kunde inte tänka sig att stanna till halv ett, då nästa buss gick. Detta satte jag förstås stopp för, vilket ledde till många och långa diskussioner. Egentligen hade det varit bättre att släppa dem i förtid, då tiden bara gick till diskussion om arbetstider i svensk skola.
 Jag förklarade, att de kunde använda halvtimmen efter 12 till läxläsning. Jag fanns på plats även då och kunde hjälpa dem, som behövde. Alla bara avvek, men en enda av dem stannade faktiskt de futtiga 30 minuterna.
 Med tanke på att de var sena även på morgonen blev den samlade lektionstiden cirka två ynka timmar per dag.
Det var den jobbigaste termin jag någonsin har upplevt i skolans värld. De hade orimliga krav på allt men gav inget tillbaka. Naturligtvis vände de på dygnet, inga föräldrar som höll i dem, helt utlämnade till sig själva.
Dock var de inga barn. Alla hade ordentlig skäggväxt, mörka röster med mera. Jag skulle tro, att samtliga var i 25-30-års-åldern, dessa så kallade ensamkommande BARN. De uppgav själva, att de var 16-17 år.
Ja, detta var min upplevelse, som jag vill delge dig.”
”Ännu en lärare i Sverige”

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer