Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Tegnell-hajpen: Ett tecken på omfattande hjärntvätt som drabbat svensken

av | 28 apr, 2020 | Uncategorized

Lästid: 5 minuter

”Opartiska” och ”sakliga” SVT, finansierad av våra skattepengar med i runda slängar 9 miljarder per år, slår till igen och har idag en artikel med rubriken ”Tegnell-hajpen: Ett tecken på svenskars tillit till makten”. Den påstådda tilliten får här gestaltas är stockholmaren Gustav Agerblad som tatuerat in Anders Tegnells ansikte på armen, samt professor i statsvetenskap Bo Rothstein som säger att svenskarnas tillit till stat och myndigheter är högre än i andra länder. Apropå att detta förtroende under coronapandemin sägs ha ökat ännu mer, där Tegnells ikonliknande status är en del av företeelsen. Det finns härmed goda skäl att fråga sig hur det står till med en stor del av medborgarnas kritiska tänkande och självbevarelsedrift. En relevant fråga är hur hjärntvätten av svenska folket blivit så framgångsrik. Ett svar är att public service idogt och dagligen arbetar på att det ska bli så.

Här är artikeln för den som vill ha en lektion i hur propaganda kan se ut.

https://www.svt.se/kultur/tegnell-hajpen-ett-tecken-pa-svenskars-tillit-till-makten

Inbakad i lite feelgood är den lika effektiv som skamlös. Ur artikeln:

”Svenskarnas tillit till staten och Folkhälsomyndigheten är högre än i många andra länder, och under coronapandemin har den ökat ännu mer. Ett tecken på detta är den närmast ikonliknande status som Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, har fått.

Det skojas om honom på sociala medier och det skrivs sånger. Nu har han även blivit tatuering när stockholmaren Gustav Agerblad gaddat Anders Tegnell på armen.

–  Jag tycker att han är väldigt mysig. Han står lugn och harmonisk och kommer med sina rekommendationer. Det känns som han jobbat dygnet runt sedan den här krisen eskalerade, ändå ingjuter han ett fint lugn, säger Gustav Agerblad.

Förutom tatueringar så går det att köpa allt från mobilskal och muggar till kepsar och babykläder med statsepidemiologens ansikte på. Enligt många är hajpen ett tecken på svenskarnas höga tillit till makten.” 

Public service skäms inte ens längre och man försöker överhuvudtaget inte dölja sin propagandaverksamhet. Samarbetet med makten är väl etablerat och handlar givetvis inte minst om ekonomi. Politiker och myndigheter ska skyddas medan man drevar intensivt mot ”fel” värdegrund. Viktigt är att i princip dagligen slå fast hur det ”ligger till” med verkligheten. Lyssna bara på någon nyhetssändning så kommer du snart kunna upptäcka bilder, formuleringar, vinklar, ämnesval som alla är allt annat än sakliga och opartiska. Alla som har minsta insikt i hur hjärntvätt och propaganda fungerar vet att budskap som gång på gång hamras in, till slut etableras som en sanning. Även om Facebookgruppen som hyllar Tegnell bara har runt 26 000 medlemmar beskrivs den som om den bestod av flera miljoner unisont samstämmiga svenskar, alla fullkomligt hysteriska i sin dyrkan av Tegnell. De som ogillar Tegnell får inga idolporträtt. Istället gör man stort reportage om Gustavs Tegnell-tatuering. Underförstått: De flesta svenskarna känner som Gustav och älskar Tegnell.

Med exakt samma metoder demoniseras kritiker och meningsmotståndare. Man basunerar helt enkelt ut budskapet att de är dåliga och suspekta. Man bjuder in gäster som hånar och förlöjligar eller till och med påstår att kritiken är samhällsomstörtande eller farlig. Man pratar om andra länders medverkan, om främmande makter och propaganda. Till sin hjälp har man politiskt tillsatta experter (vars partitillhörigheten man dock sällan redovisar) som rabblar enligt partiboken. Man skapar ett scenario att kritik i själva verket är illasinnat förtal, som bara syftar till att skada. Voilà, så har man etablerat en rejäl splittring, misstänkliggörande och polarisering där människor tvingas välja sida. Istället för seriös debatt uppstår känslomässig affekt där man nästan glömmer vad man diskuterar, i sin iver att ”ha rätt”.

Varje människa med minsta gnutta förstånd inser att dessa pseudokonflikter tar fokus från sakfrågorna och skapar ett fientligt samhällsklimat där aggressioner växer sig allt starkare. Och ilskan mot varandra gör oss svagare, mer splittrade, lättare att kontrollera. Man söker syndabockar som står långt från maktens etablissemang, och skyller sedan problemen på dem. Alltihop är djupt ohederligt men samtidigt svårt att värja sig emot. Den flockberoende svensken är lättledd och lättlurad, skadad av mångårig socialistisk indoktrinering och offentliga lögner.

Och jag förstår mekanismerna, det är lätt att bli osäker. Precis som när man lever i en dysfunktionell relation där man ständigt får höra att man är värdelös, till slut tror man att man faktiskt är det. Ju mer en stor och mäktig plattform som SVT säger att Tegnell är en hjälte, desto starkare blir hans hjältestatus. Till slut spelar det ingen roll vilka dumheter han kläcker ur sig, hur fel han har, hur många gånger han spekulerat fel, hur cyniskt han betraktar liv och död. Hjälteglorian sitter cementerad på huvudet och alla som har mage att ifrågasätta får omedelbart etiketten samhällsfiender. Att allt detta i princip kullkastar möjligheterna att diskutera på en vettig nivå förstår alla.

Återigen: Lögnministeriet public service behöver läggas ner.

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer