Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Tacksamhet är en fin svensk värdering – och bör läras ut som en del av integrationen

av | 9 jun, 2019 | Integration

Lästid: 5 minuter

Det var aldrig någon som talade om ”integration” när vi kom till Sverige på 70-talet. Inte som jag hörde om i alla fall. Att komma till ett nytt land innebar självklart vissa saker för oss invandrare: Att man gjorde rätt för sig, anpassade sig, lärde sig språket, förde sig städat i möblerade rum och var tacksam för allt som det nya landet gav och hade att erbjuda. Men tacksamhet tycks vara en känsla som är på utdöende. En omodern aktivitet man helst ska lägga till handlingarna. Jag tycker det är djupt olyckligt. Tacksamhet är tvärtom något som bör kultiveras och odlas. Forskning visar nämligen att tacksamhet gör oss lyckligare vilket i förlängningen leder till bättre relationer. Något som det svenska samhället verkligen behöver som en törstande behöver vatten.

”Tacksamhet är en positiv känsla eller attityd inför något som någon annan har gjort. Den handling som kan ge upphov till tacksamhet är något som (a) på något sätt kostade personen som utförde handlingen (b) upplevs värdefullt av den som känner tacksamhet och (c) var en medveten handling”, kan man läsa på Wikipedia.

Jag kan inte riktigt släppa ett inlägg som publicerades av Rashid Musa på självaste nationaldagen, och som inleds med orden ”Du behöver inte visa tacksamhet eller känna någon lojalitet till den svenska nationalstaten för att bli behandlad som en likvärdig medborgare”. På självaste nationaldagen skriver han så, och självklart är det en provokation, men den behöver analyseras och bemötas. Nej, man behöver ingenting, men varför är det just detta som ska lyftas? Varför ska man sprida ett aggressivt, fientligt budskap mot det land och samhälle som tagit emot en och erbjuder allt som ett välfärdssamhälle kan ge? Rashid Musa, som är förbundsordförande för organisationen Sveriges unga muslimer, och som betraktar sig som något slags generell talesperson för muslimer i Sverige, är givetvis en förebild för många unga män och kvinnor, och hans ord har betydelse för dessa ungdomar, men de har också betydelse för andra människor, för personer som älskar Sverige och som tar illa vid sig när en sådan uppmaning publiceras. Sveriges unga muslimer är också en organisation som får statsbidrag från Sverige, från den svenska staten, och därmed från Sveriges skattebetalare. Det är tack vare dessa pengar som deras verksamhet kan finnas, på grund av Sveriges välvilja och generositet. Varför ska man inte vara ödmjuk och tacksam inför detta? Varför vill man istället sprida en attityd att man INTE ska vara tacksam? Att Sverige har en massa skyldigheter, som bara kan tas för givet?

”Tacksamhet är bra för dig – det är faktiskt fantastiskt hälsosamt för de som utövar det. Att vara tacksam hjälper oss inte bara att främja emotionellt välmående och reglera stress, utan har även en positiv påverkan på vår fysiska hälsa. Det är inte alltför förvånansvärt att tacksamhet är bra för vår emotionella hälsa. Det är dock lite mer förvånande att det är bra för vår fysiska hälsa, speciellt inom kulturen mens sana in corpore sano (en sund själ i en sund kropp). Det fungerar även omvänt: en sund kropp i ett sunt sinne. Tacksamhet har en fantastisk neurologisk effekt på oss. En studie som publicerades i april 2017 fann att personer som upplever och uttrycker tacksamhet har färre symptom på fysiska sjukdomar och bättre sömnkvalitet. De omedelbara effekterna av tacksamhet är tydliga, men författarna hävdar att tacksamhet även är bra för varaktig framgång inom relationer och personligt välmående” kan vi läsa på Utforskasinnet.se.

Varför tacksamhet är bra för din hälsa

Muslimer som Rashid Musa beklagar sig ofta över att de möts av missförstånd och misstänksamhet, men kanske ska de inte skylla på alla andra utan forska lite i sitt eget beteende gentemot värdfolket i de länder dit de flytt eller flyttat, och fundera över om de kan ha en del i den friktion som uppstår. Inlägg som det som Musa publicerade på nationaldagen är en spottloska i ansiktet på svenskar och Sverige, och skapar givetvis irritation och känslor av förnedring. Varför inte sträva efter enighet, i synnerhet som islam vill utge sig för att vara en fredens religion?Varför inte bemöda sig om att skapa bra känslor – inte väcka indignation och hat?

Tacksamhet borde lyftas och hyllas och läras ut till dem som inte verkar förstå vad en sådan känsla innebär. Tacksamhet borde ingå som en del av integrationsarbetet. Jag tror på fullt allvar att alldeles för många lider brist på denna tacksamhet. I synnerhet de yngre, de i Musas ålder, de som bara tar för givet och inbillar sig att de inte behöver böja på huvudet och omfamnas av insikten att allt lika gärna kunnat vara på ett annat sätt. De som är dåliga på att för sin inre syn se ett scenario där de inte givits möjligheter, pengar och fördelar. Tacksamhet är självklart en gammal fin svensk värdering, där man inser att man är jäkligt lyckligt lottad som fått äta sig mätt också den här dagen, så man tackar för maten, man tackar en högre makt för att man har ett så fint land att leva i, man tackar sin fader och sin moder för livet man fått, man tackar naturen för skogen och havet och djuren som vandrar fria, man tackar jorden och kanske för solen och månen, man tackar sin skapare för varje dag man får ha hälsan. Och ja, man tackar det samhället där man har förmånen att leva och delta.

Vi behöver inte mer aggressivitet och splittring, vi behöver inte arga unga män som predikar illojalitet, ilska och våld. Rashid Musa och hans gäng behöver sätta sig i en skolbänk och få en heldagskurs i tacksamhet. Hela integrationen borde nog bygga på det, vid närmare eftertanke. Tacksamhet mot den nation som man är en del av, borde vara en självklarhet för alla och envar. Vid behov ska det läras ut om och om igen, och ges som hemläxa tills det sitter. Varaktig framgång inom relationer och personligt välmående, vilket är bra för hela samhället, kommer på köpet.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag sva

rar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer