Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Tacka Göran Persson för skatteflykten till Malta

av | 8 nov, 2017 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 3 minuter

Det pratas mycket om ”skatteflykten” till Malta just nu, och därmed kan det vara av intresse att kika på vad som ligger till grund för dessa finfina helt lagliga möjligheter för pengastinna företagare och näringslivstoppar. Uppmärksammade medborgare minns och påpekar det uppenbara, som dock få journalister bemödar sig att kolla upp: Vilken svensk som snickrade ihop hela upplägget från början.

Upphovsmannen till avtalet mellan Sverige och Malta som möjliggör att lagligt slippa skatta i Sverige är ingen annan än en känd socialdemokrat som heter Göran Persson. Avtalet skrevs på 9 oktober 1995.

Det skatteavtal som finns med Malta gynnar mycket riktigt de rikaste i samhället (direktörer, fackpampar, företagare osv) medan vanliga arbetare och lägre tjänstemän med mindre inkomst inte får någon större vinst utom trevligt klimat, om de nu flyttar till Malta… Kommunal- och landstingsanställda är undantagna från avtalet. De rika som säljer sina företag i Sverige kan genom flytt till Malta ta hem hela vinsten från försäljningen skattefritt till Sverige efter fem år och de med höga inkomster och feta pensionsförsäkringar och fallskärmar sänker sin skatt avsevärd.

Som har avslöjats i dagarna utnyttjas detta avtal av Svenska näringslivstoppar (och nog många flera). Varför sägs inget om detta av finansminister Magdalena Andersson som igår uttalade sig om skatteflykten från Sverige? Det vore klädsamt om vår socialdemokratiska finansminister åtminstone drog ner de egna mammeluckerna och berättade hur det faktiskt ligger till. 22 år senare är det så dags att ondgöra sig. Och de som vanligt icke-pålästa journalisterna ställer inte en enda kritisk fråga. Som detta med att den socialdemokratiske fd statsministern Göran Persson bidragit till att urholka skattemoralen, och som att utrikesminister Margot Wallström själv undanhållit miljoner i skatt från Sveriges välfärd.

 Ur skatteavtalet mellan Malta och Sverige, lagen SFS nr: 1995:1504:

Artikel 29

Upphörande

Detta avtal förblir i kraft till dess det sägs upp av avtalsslutande stat. Vardera avtalsslutande staten kan på diplomatisk vägt säga upp avtalet genom underrättelse härom minst sex månader före utgången av något kalenderår som följer efter en tidrymd av fem år från den dag då avtalet trätt i kraft. I händelse av sådan uppsägning upphör avtalet att gälla:

  1. a) i Sverige, på inkomst som förvärvas den 1 januari det kalenderår som följer närmast efter dagen då avtalet sägs upp eller senare, och
  2. b) i Malta, på inkomst som förvärvas under ett kalenderår respektive ett räktenskapsår som börjar den 1 januari närmast efter dagen då avtalet sägs upp eller senare.

Till bekräftelse härav har undertecknade, därtill vederbörligen bemyndigade, undertecknat detta avtal.

Som skedde i Washington, den 9 oktober 1995, i två exemplar på engelska språket.

För Sveriges regering

Göran Persson

För Maltas regering

John Dalli

 

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer