Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sydsvenska Dagbladets förlorade journalistiska heder

av | 29 maj, 2020 | Den politiska hjärntvätten

Lästid: 6 minuter

Att stora delar av mainstreammedierna i allt högre utsträckning blivit det politiska etablissemangets lydiga marionetter har varit känt länge, men det finns exempel som är värre än andra, och ett av dem är Sydsvenska Dagbladet vars chefredaktör heter Jonas Kanje och där Heidi Avellan som politisk chferedaktör styr ledarredaktionen (där det lyckligtvis finns åtminstone ett ljus, nämligen den kloke skribenten Mats Skogkär, all heder åt honom, att han står ut på en förljugen arbetsplats). I Sydsvenskans skribentstall återfinns även Moa Berglöf, som varit talskrivare åt Fredrik Reinfeldt och som är floskelarkitekten bakom ”öppna era hjärtan”-talet, som tyvärr vilselett många hjärntvättade individer till att tro att svensk migrationspolitik på något sätt skulle vara gynnsam för Sverige. Den journalistiska ambitionen på Sydsvenska Dagbladet har allt mer fått stryka på foten för politisk (läs socialdemokratisk/vänsterliberal) aktivism och propaganda, där man drevar mot och ”granskar” politiska meningsmotståndare samtidigt som man skyddar och hyllar de vars politiska åsikter (läs: regerinsmakten och dess vänner) man delar. Att Sydsvenskan nu gått i öppet krig mot en enskild politiker, Staffanstorps moderate kommunledare Christian Sonesson, enbart för att han vägrar dansa efter tidningens pipa, visar hur fartblind en medieplattform kan bli när den drivs av rabiata vänstervridna lobbyister. I slutänden handlar det om en oseriös och ohederlig journalistik och en tidning som sviker sitt uppdrag.

Kanske har du också följt det som i dagarna utspelar sig på Christian Sonessons Facebooksida. Om inte, får du här en resumé. Sonesson har tidigare klargjort att han inte kommer att ställa upp på intervjuer som ska placeras bakom betalvägg. I gårdagens inlägg förklarar han själv varför:

”Den 17 mars i år så fattade jag beslut om att inte medverka i artiklar som är låsta bakom betalväggar. Jag står fortfarande fast vid beslutet. Såhär skrev jag: ”Jag kommer inte längre ge intervjuer till media som låser artiklar och tar betalt för dem. Jag menar att samtliga kommuninvånare ska kunna ta del av informationen. Håll koll på kommunens hemsida eller här på min fb gällande uppdatering.”

Vid intervjuförfrågan så har jag frågat om artikeln kommer vara öppen eller bakom betalvägg. Inte vid något tillfälle så har jag fått svar om att det i så fall blir i en öppen artikel, varpå jag då avböjt. Jag har förståelse för att enskilda journalister tycker att det komplicerar deras arbete. 

Min grund för mitt beslut är att jag tycker att alla kommuninvånare bör kunna få informationen, inte minst under en pandemi. Varför ska jag lägga flera timmar av min arbetsvecka på intervjuer som sedan bara når en bråkdel av kommunens invånare? Tyvärr ofta med en sensationell eller direkt felaktig rubrik som lockbete till en låst artikel. Jag väljer att kommunicera direkt. Här på fb, genom mail och telefon. Eller när det går rent fysisk genom samtal på gator, torg och i mataffärer. Sällan uppger journalister att jag inte vill uttala mig pga att artikeln är låst, utan skriver bara: ”Christian Sonesson vill inte uttala sig.” 

Sydsvenskans politiske chefredaktör, Heidi Avellan, är nu uppretad och försöker i dagens tidning insinuera att jag tiger och hon fortsätter med att tidningen har ett uppdrag att granska makten. Avellan skriver vidare och undrar om jag tycker att skattebetalarna i så fall borde betala deras tidning. 

  1. Jag hade gladeligen gett intervjuer till en media som hade täckt merparten av kommunens invånare. På en mailfråga till Sydsvenskans nye Chefredaktör, Jonas Kanje, så vill han inte uppge hur många prenumeranter tidningen har i Staffanstorp. Gissningsvis är det en liten del av kommunens invånare som betalar för att läsa denna vänstertidning.

 

  1. Heidi Avellan undrar om jag tycker att skattebetalarna ska betala tidningens kostnader. Det tycker jag inte. Men jag vill passa på att upplysa tidningens politiske chefredaktör att skattebetalarna redan betalar presstöd på nästan 37 miljoner till tidningen. (Se länk)

Mars 2020
”Sydsvenskan, som får presstöd för första gången, har beviljats 31 660 750 kronor.

– Pengarna kommer gå till att fortsätta göra bra journalistik. Det känns väldigt viktigt just nu. Vi gjorde ju ett negativt resultat förra året så det finns hål att stoppa i, säger Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist.” (Pia Rehnquist har sedan dess lämnat sitt uppdrag som Sydsvenskans chefredaktör och har alltså efterträtts av Jonas Kanje, min anm.)

  1. Avellan skriver att tidningens uppdrag är att granska makten. Men i chefredaktörens mail är det tydligt att vinstintresset är uppdraget eftersom de är en kommersiell verksamhet. Antalet prenumeranter är därtill en affärskänslig information.
  2. Chefredaktör Kanje vill alltså inte uppge hur många kommuninvånare som kan läsa Sydsvenskans artiklar. I en intervju med Sveriges Radio inför att han i maj i år skulle tillträda som chefredaktör säger han att han värnar den lokala journalistiken och att den behöver nå alla. Min fråga blir onekligen. Om nu alla ska nås, varför då ha betalväggar?

Sydsvenskan får gärna redogöra för hur många av kommunens invånare på 25 000 människor som är prenumeranter och lämna tillbaka de 37 miljonerna till skattebetalarna, så ska jag göra avkall på min linje och ge intervjuer även till låsta artiklar bakom betalväggar. Fram till dess så är det hyckleri.”

Bråket har sedan Sonessons inlägg eskalerat, vilket har föranlett ett nytt Facebookinlägg. Det är alldelles för bra för att inte publiceras i sin helhet, och sammanfattar mycket väl vad stora delar av problemet med dagens journalister, som egentligen är politiska aktivister och maktens beskyddare, är. Så här skriver Sonesson om Sydsvenskan, vilket också är en elegi över dess förlorade journalistiska heder:

”En tidning som redan på förhand, innan en intervju, bestämt sig för vad den ska skriva är inte en seriös tidning. 

En tidning där den politiske chefredaktören stryker och ändrar i de repliker som skickas in som svar på deras huvudledare är inte seriös en tidning. 

En tidning som pratar om att alla ska kunna ta del av deras journalistik men som nu uteslutande består av betalväggar är inte en seriös tidning. 

En tidning som ljuger i rubriksättning och där själva artikeln sedan är låst är inte en seriös tidning. 

En tidning där krönikörer på fullt allvar tror att Storbritanniens premiärminister skulle ha fått covid-19 enbart för att göra en politisk sak av det, är inte en seriös tidning. 

Tyvärr kan samtliga ovan exempel appliceras på Sydsvenskan. 

Det fria ordet är grundläggande. Lika grundläggande är att själv få göra egna val vem man inte avser att prata med. 
Jag har tidigare meddelat att betalartiklar är problematiskt av flera skäl, inte minst under en pandemi. 
Sydsvenskan har naturligtvis ett antal duktiga medarbetare, en del med en annan politisk färg än jag själv, som jag hyser stor respekt för. Exempelvis Olle Lönnaeus, Erik Magnusson och Henrik Bredberg. 

Tyvärr är de allt för få och kvaliteten på tidningen är enligt min mening allt annat än bra. 
Därför meddelar jag nu att jag inte avser att prata med Sydsvenskan inte enbart pga betalväggar utan även eftersom det är en dålig tidning. Hade jag haft en prenumeration så hade jag sagt upp den. Vem granskar Sydsvenskan och alla de miljoner som de får av skattebetalarna?”

 

Christian Sonesson är en politiker med ryggrad. Jag önskar att vi hade flera sådana i Sverige.

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer