Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

SVT och Stadium – känns det bra att normalisera sexistisk barnmisshandel och kvinnoförtryck?

av | 1 nov, 2018 | Hederskultur

Lästid: 5 minuter

Det är med bestörtning jag ser hur misshandeln och det sexistiska förtrycket av minderåriga och begränsningar av kvinnors frihet i rask takt normaliseras i Sverige. I den missriktade tron att man bidrar till en ökad valfrihet för kvinnor cementerar man istället en sexualisering av barn och en syn på kvinnor som enbart sexuella objekt för fundamentalistiska mäns tillfredsställelse. Våra feministiska förmödrar roterar i sina gravar nu när allt fler utposter av det sekulära, demokratiska samhället viker sig för religiös extremism. Nu sällar sig butikskedjan Stadium till dem som underkastar sig religiös extremism och börjar sälja tygfängelse att bada i för kvinnor. Obs, inte för män.

Slöjan i sig är förtryck – att kalla den för något annat är både okunnigt och skadligt. Därför är det bedrövligt att det igår blev klart att butikskedjan Stadium börjar sälja burkini, heltäckande dräkt för bad för de kvinnor som lever i religiöst förtryck. Sedan början av året säljer Stadium även hijab. Stadium har efter kritikstorm i sociala medier påpassligt stängt sitt kommentarsfält på Facebook, för många är med rätta upprörda och tänker bojkotta det kvinnofientliga företaget. Bra. Varför erbjuds bara kvinnor heltäckande tält att bada i, men inte män? Ska män fortsatt få exponera sina skinkhalvor i tajta Speedos medan kvinnor bör mundera sig i spökplumpendräkter? Det är inte förenligt med alla kroppars lika värde och det äcklar mig. Men konsumenternas makt är stor och jag hoppas det ska kännas rejält för Stadium att promota kvinnoförtryck. Nej tack till era färgglada tights och till era varma vinterjackor. Ni förråder kvinnors frihet.

Enligt Angelica Larsson, press-och informationsansvarig på Stadium, har det funnits en efterfrågan på burkini och man stolta över sitt sortiment, skriver tidningen Samhällsnytt.

Stadium börjar sälja burkini: ”Vi är stolta över vårt sortiment”

– Butikerna har fått in förfrågningar från sina kunder om den här produkten. Vi valde då att lyssna på efterfrågan, säger Larsson till Dagens nyheter. Burkinin man säljer kommer från ett australiensiskt märke och hittills är man ensamma om att saluföra produkten i Sverige.

– Vi tar ingen ställning inom religion eftersom det inte rör sportens värld. Samma sak gäller politiken, säger Angelica Larsson.

Det är ingenting annat än djupt beklämmande att konstatera att medan vårt grannland Danmark förbjudit heltäckande slöjor på allmän plats och Österrike nu planerar att även införa förbud mot slöjor i förskolor och skolor, går Sverige alltså åt rakt motsatt håll. Jag har här på Katerina Magasin kritiserat SVT som låter en liten mörkhyad flicka ha på sig slöja i barnprogrammet ”Pysselskogen”. Också debattören Malin Lernfelt har reagerat på att SVT tycks per automatik likställa en muslimsk kvinna med en kvinna som bär slöja.

På detta svarar idag SVT:s Ulrika Nulty, projektledare Edit, och Martin Vårdstedt, programchef SVT Kultur och Samhälle, ansvarig utgivare, med en kort text där man visar att man ingenting förstått och att man inte alls är beredd att kämpa för alla kvinnors frihet och lika rätt att slippa ett tvingande religiöst klädesplagg:

– Det betyder också att vi inte alltid måste prata om förtryck så fort en slöjbärande kvinna visar sig i tv. Genom att uteslutande koppla plagget till fundamentalistisk islamism underkänns en stor del av världens kvinnors fria val, vilket inte heller gagnar den som vill nyansera bilden av hur en muslimsk kvinna kan se ut och vara, skriver Nulty och Vårdstedt.

Detta svar berör över huvud taget inte det faktum som jag tog upp häromdagen, nämligen att man visar ett litet barn, en minderårig flicka i slöja, i ett program som riktar sig till alla små barn i Sverige.

.

Jag kan tala om för Nulty och Vårdstedt att det aldrig är ett fritt val för ett barn att ta på sig slöja och heltäckande plagg. Det finns exakt NOLL barn som väljer detta frivilligt. Det finns NOLL barn i världen, som avstår möjligheter att leka och röra sig fritt, som frivilligt går med på att skyla sig för att inte bli ett sexobjekt för kåta män och gubbar. Det finns NOLL barn som frivilligt utsätter sig för barnmisshandel. Jag ser fortfarande inte någon ansvarig på SVT bemöta varför man visar upp ett förtryckt flickebarn i barnprogrammet ”Pysselskogen”. Varför ska flickor, och bara flickor, bära slöja? Varför vill man visa upp en beslöjad flicka för svenska barn?

(Ovanstående är ett citat ur boken ”Ner med slöjan!” av den franska författaren Chahdortt Djavann (född i Iran 1967, kom till Frankrike 1993). Som jag skrev i mitt tidigare inlägg var Ner med slöjan! boken som vände slöjdebatten i Frankrike. Författaren har växt upp i slöjförtryck och anser att hennes år mellan 13-23 som täckt av det förhatliga tyget är stulna år. Hon är rasande på islamister, franska intellektuella slöjförsvarare och slöjbärande ”trendbrudar”. Enligt henne är slöjan själva symbolen för sexuell diskriminering av kvinnan och ett brott mot de mänskliga rättigheterna.”I tio år bar jag slöja.Det var slöjan eller döden. Jag vet vad jag talar om, säger hon.

Österrike planerar förbud mot slöja i skolan

Den österrikiska regeringen vill i alla fall att alla barn ska ha samma möjligheter. I Österrike finns det redan sedan ett halvår ett förbud mot att täcka ansiktet med religiös slöja. Syftet är att komma till rätta med problemet att muslimska kvinnor använder dessa extremistiska plagg som täcker deras ansikten. Därför planerar man nu också en ny lag som förbjuder flickor att bära huvudduk i skolan. ”Att täcka över små barn är något som definitivt inte har någon plats i vårt land”, konstaterar Österrikes ledare Sebastian Kurz på onsdagen i Wien, enligt welt.de. ”Alla barn borde ha samma möjligheter, flickor och pojkar”. ”Det är verkligen en symbolisk handling”, har utbildningsminister Heinz Fassmann sagt.

Debattören och skribenten Devin Rexvid sammanfattar slöjfrågan mycket tydligt i sin text i Expressen 21 jul 2017. Rubriken är, ”Slöjan kan inte betyda annat än underkastelse”. 

”Slöjan kan inte betyda annat än underkastelse. Att stötta kvinnor som ”väljer” förtryck är sålunda inte ett befriande feministiskt projekt utan ett hot mot kvinnors frihet i allmänhet, skriver han i sin välformulerade text. Han förklarar: Slöjan själva förtrycket. Slöjan är inte vilket klädesplagg som helst. Den är både ett religiöst, politiskt och sexistiskt plagg. Religiöst innebär den könsapartheidens pelare. Politiskt är den politisk islams vapen för kvinnoförtryck och mot jämställdhet och sekularism. Både den religiösa och politiska dimensionen bygger på sexism då slöjkravet reducerar kvinnan till hennes biologi.   

För det andra är det problematiskt att reducera slöjan till en fråga om val. Slöjan, även som ett så kallat ”fritt val”, kan inte betyda annat än underkastelse, i abstrakt mening under gud och i verkligheten under mannen.  Om slöjan är självvald, är den ett val som omedelbart nekar sig självt annars skulle hon ta av den när omständigheterna kräver det. I stället hävdar slöjbärande att de inte har något val då gud har valt den åt dem. Frågan är hur kan ”att ha inget val” vara ett val?”

 

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer