Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sveriges våldskris: Människor anpassar sig till en ny verklighet

av | 18 nov, 2018 | Kriminalitet

Lästid: 5 minuter

I Sverige skjuts folk till döds medan SVT febrilt letar efter nästa ”mannen på gatan” att intervjua om tryggheten i ett skjutdrabbat område. Samtidigt fortsätter livet som vanligt. Julen står för dörren, barnens julklappar börjar inhandlas och pyntet plockas fram från sina gömmor. Makabert? Kanske. För de flesta fortsätter livet, trots att polisen på sina håll säger att de tappat kontrollen över kriminaliteten. Det som sker är att människor anpassar sig till en ny verklighet.

I Stockholmsförorten Hallonbergen, som är ett hårt drabbat område där bland annat ett småbarnsföräldrapar mördades brutalt i mars 2017, försöker människor som står utanför våldet att leva ett så normalt liv som möjligt. En person som kontaktat oss berättar att ”om jag ska gå ut och handla så spelar det ingen roll vilken tid på dygnet det sker. Det är snabbt ut och snabbt in som gäller. Jag lever inte längre – jag överlever.”
Liknande våldsspiral som den i Hallonbergen förekommer också i förorterna Skarpnäck, Östberga och Bagarmossen. Trenden är densamma i Malmö och Göteborg och berör nu också mindre orter som Landskrona, Örebro och det en gång  idylliska Uppsala. En omfattande våg av rån i hemmet har också drabbat de tidigare lugna norra förorterna Täby, Danderyd, Djursholm och Sollentuna. ”Ett jättestort problem” enligt polisen, som nu kraftsamlar för att få bukt med problematiken, enligt MittI.
SVT intervjuar kriminalkommissarie Fredrik Gårdare som anländer till TV-studion orakad, tålmodig men trött. Gårdares svar kan inte ens SVT manipulera. ”Vi kan inte gå och plocka tomhylsor hela tiden. Vi sägs behöva 10 000 nya poliser. Men vi behöver kanske också ytterligare 10 000 socionomer och 10 000 fritidsledare.”
Den svenska medieoffentligheten rapporterar ogärna att nio av tio skjutningar har rötter i Sveriges invandrarmiljöer. Uppgifter som författaren och Dagens Nyheters krimjournalist Lasse Wierup har tagit fram. SVT:s ovilja att okritiskt rapportera har resulterat i att man i stället rekryterar vad man kallar för ”mannen på gatan”. Det vill säga inhyrda medborgare (ibland till och med politiker eller journalister) med vänsterliberal syn får på bästa sändningstid förmedla en trygghet som inte längre finns. Den vänsterpräglade slagsidan hos SVT tycks sakna kunskap om och förståelse för det som händer, eller så handlar krumbukterna om att man för allt i världen varken vill höra eller förmedla att nio av tio skjutningar sker i invandrarmiljöer.
SVT får vara hur vänsterlojala som helst bara de rapporterar sakligt och framför allt ärligt. I SVT:s fall är det en motsättning i påståendet. Men med kriminalkommissarie Fredrik Gårdare i studion kan SVT inget annat göra än att lyssna. Låt er dock inte förvånas om det i nära anslutning till programmet dyker upp ett senare reportage om hur tryggt det är i förorterna.
Måndagen före skjutningen i Hallonbergen hade Institutet för framtidsstudier under ledning av dialogpolisen och sociologen Amir Rostami publicerat en undersökning där nästan varje resultat enligt uppgift sas förvåna forskarna själva. I en unik undersökning av över 15 000 våldsbenägna kriminella visade det sig att det inte alls enbart handlade om personer som hade fallit ur skolan och blivit beroende av socialbidrag. Så många som 92 procent hade gått ut grundskolan och hela 81 procent hade aldrig varit beroende av socialbidrag. Det lät nästan för bra för att vara sant. Vilket det också var. Rapporten var starkt vinklad.
Föreställningen om att den senaste flyktingvågen skulle ha fått våldet att öka stämde inte heller. Bara en förövare av tjugo hade islamistiska motiv. Många hade en utlandsbakgrund i familjen, men 67 procent var födda i Sverige. I Sverige skjuts folk till döds samtidigt som SVT febrilt letar efter nästa ”mannen på gatan” att intervjua om tryggheten i ett skjutdrabbat område.
I Sverige skedde förra året 324 skjutningar med sammanlagt 43 döda. De senaste två veckorna har minst fyra personer dött i skjutningar och många fler skadats. 30/10: En ung man skottskadad i Hjällbo i Göteborg. 2/11: Två personer skottskadade i Gränby i Uppsala. Den ena avlider senare. En 17-åring har gripits. 3/11: En taxichaufför skottskadas i sin bil i Rosengård i Malmö. 3/11: Åtta skottskadas i en uppgörelse mellan två gäng i Mölnlycke utanför Göteborg. Elva anhålls.4/11: Två personer skottskadas i Hagsätra i södra Stockholm. 16/11: Skottlossning i centrala Stockholm, vid Fridhemsplan, där många barn befann sig. Det finns snart inte längre någon “mannen på gatan” kvar att intervjua. De räcker inte till för att sminka över den brutala verkligheten.
Samtidigt vet vi att EU medverkar till att skapa en medveten instabilitet. Det är häpnadsväckande att det finns de som tror på EU i sin nuvarande form. Det går naturligtvis att samarbeta internationellt utan en koloss som EU. Det gick alldeles förträffligt i det tidigare EFTA och Kol- och Stålunionen. EU:s agenda torde vid det här laget vara uppenbar för alla. EU har som uppgift att vidmakthålla och stärka sin makt över medborgarna samt att stötta ramverket: ”The Global Compact of Migration” som kommer att skapa ytterligare instabilitet. Kanske dröjer det inte inte länge förrän vi har en överstatlig EU-polis med rätt värdegrund som patrullerar våra gator. Åsiktspoliser på nätet finns redan, i Sverige bland annat i ”Näthatgranskarens” skepnad. Snart behövs inte längre “mannen på gatan” som täckmantel när medborgare skräms till tystnad. EU:s dysfunktion illustreras bäst av den pajas man utsett som dess ledare, Jean-Claude Juncker, som är så förvirrad och eller berusad att han inte ens kan sätta på sig rätt skor.
Sverige befinner sig i en djup kris när det gäller våldtäkter och övriga våldsbrott. Sveriges poliskår befinner sig i en lika djup kris. Man kan inte ens fylla högskoleplatserna trots att Polishögskolan kraftigt sänkt ingångskraven. Det kommer inte dröja länge förrän man släpper fram fuskpoliser. Ungefär som man gör inom vård och omsorg med fuskläkare och fusksköterskor. Risken finns att detta blir ett legitimt incitament för införa en överstatlig polis – kanske en Euro-polis i ett Förenta Staterna av Europa där nationsgränserna upphört.
JAN-OVE MALMIS
MADELEINE LILJA RÖNNQVIST
Jan-Ove Malmis är fristående skribent och Madeleine Lilja Rönnqvist är debattör och skribent 

********

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer