Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sveriges enorma bistånd till skandalorganisationen UNWRA drabbar barn och bidrar till fortsatt konflikt

av | 10 sep, 2019 | Politik

Lästid: 5 minuter

I förra veckan kunde vi läsa i SvD att biståndsminister Peter Eriksson minsann är förbannad. Vad gör honom då så förbannad? Jo, uppgifter om korruption i den organisation som Sveriges regering blev den största biståndsgivaren till vid en givarkonferens förra året. 250 miljoner US dollar lovade Sverige då till UNRWA, FN:s skandalomsusade och hårt kritiserade flyktingorganisation för palestinska flyktingar. Sverige lovade faktiskt mer pengar än hela EU till UNRWA vid givarkonferensen.Totalt har vi öst runt sju miljarder kronor över organisationen de senaste 20 åren. Men enligt en ny rapport om korruptionen i organisationen är klandret så stort att ”FN:s rykte i stort är i fara”. Att Sverige fortsätter ösa pengar över denna ruttna organisation är inget annat än en stor skam. Våra skattepengar bidrar bland annat till att skapa en konfliktfylld framtid för palestinska och israeliska barn.

Rapporten gör gällande att chefer inom FN-organet ska ha gjort sig skyldiga till nepotism, repressalier och andra övertramp, för personlig vinning, för att tysta legitim kritik och för att i övrigt uppnå sina personliga mål”. Efter att ha tagit del av rapporten har Schweiz, Holland och Belgien valt att frysa biståndet till UNRWA men inte Sverige, vars regering fortsätter försvara sitt bistånd till FN-organet med näbbar och klor. UNRWA är inte en organisation man kan stoppa bidrag till och lägga ner, menade biståndsminister Peter Eriksson (MP) i en intervju i SvD i förra veckan.

För att förstå den svenska regeringens försvar av biståndet till UNRWA måste man känna till Sveriges stora engagemang i FN-organisationen. Ett flertal gånger har svenskar med kopplingar till UD innehaft ledande roller inom UNRWA. Från UD-håll har det med andra ord satsats mycket karriär, prestige, och pengar i UNRWA. Att upphöra med biståndet skulle innebära ett hårt slag mot UD:s och regeringens självförtroende.

Den allmänna kritiken mot UNRWA har dock inte gällt korruption utan UNRWA:s verksamhet för palestinska barn och ungdomar. UNRWA driver nämligen skolor för över 526 000 elever. I undervisningen använder UNRWA värdländernas skolböcker. Tankesmedjan Perspektiv på Israel har granskat innehållet i UNRWA:s skolböcker i Gaza och på Västbanken som ges ut av Palestinska myndigheten och vår rapport i likhet med andra rapporter har kommit fram till att det förekommer ett våldsbejakande och antisemitiskt budskap i skolböckerna. Elever i årskurs tre i UNRWA:s skolor lär sig bland annat en våldsbejakande dikt som talar om att barnen ”ska vattna de generösas land” med sitt blod och ”förinta återstoderna av främlingarna”. (sidan 64, Vårt vackra språk, årskurs 3, volym 2, 2018)

Självmordsbomberskan och palestinska terroristen Dalal Al-Mughrabis kidnappning och mord på barn i ett terrordåd 1978 beskrivs så här för femteklassarna i UNRWA:s skolor i palestinska områden: “Efter två decennier besvarade hon det inre kallet från sin vädjande nation.” Eleverna hjärntvättas också med budskapet att Al-Mughrabi genom sitt terrordåd ”vattnade Palestinas land med sitt färska blod som resulterade i en blomstrande revolutionär historia som inte kommer att hålla sig tillbaka.” (sidan 52-53, Arabiska språket, årskurs 5, volym 2, 2018)

En nyligen släppt rapport, författad av Arnon Groiss, som går igenom de palestinska lärarmanualerna, förstärker ytterligare bilden av UNRWA:s skolor som en arena för judehatets och den våldsbejakande extremismens retorik. I en lärarmanual Groiss översatt står det att ”Israels barns korruption på jorden var och kommer att vara orsaken till deras förstörelse.” (sidan 148 Arabiska språket 1, årskurs 11, 2018). Detta är solklar antisemitism för mig.

UNRWA själv ha gjort en undersökning av de skolböcker som används i UNRWA:s skolor. Enligt undersökningen så visade det sig att hela 3 % av 2301 undersökta sidor inte var i linje med FN:s värdegrund. Det motsvarar 69 sidor som alltså avviker från FN:s värdegrund. Den som läser den tidigare hemligstämplade amerikanska rapporten ”US Government Accountability Office Report on UNRWA Textbooks” får veta att UNRWA tagit fram ett alternativt undervisningsmaterial i de tillfällen då skolböckerna inte lever upp till UNRWA:s och FN:s värdegrund. Men enligt den amerikanska rapporten har det alternativa undervisningsmaterialet aldrig nått klassrum och lärare. En av anledningarna är att lärarna vägrat att lära sig det nya undervisningsmaterialet.

Den 28 augusti skrev biståndsminister Peter Eriksson till riksdagen att ”påståenden om att UNRWA skulle legitimera antisemitism eller terrorism gång på gång har visats vara felaktiga”. Med tanke på alla bevis på judehat och våldsbejakande extremism i palestinska skolböcker som UNRWA använder känns detta uttalade totalt verklighetsfrånvänt.

Sverige är storfinansiär av UNRWA. Sverige har därmed ett stort ansvar för vad som sker i UNRWA:s skolor. Sveriges regering har också ett ansvar att se till att skattebetalarnas pengar hanteras korrekt och på ett sätt så att inte dessa kommer till användning i en verksamhet som legitimerar våld och antisemitism. Det är anmärkningsvärt att biståndsministern inte kan erkänna hur illa det är ställt med UNRWA. Han borde vara mer mån om både Sveriges rykte och de svenska skattebetalarnas pengar.

Mest lidande åsamkar biståndsministerns inställning faktiskt de palestinska och israeliska barnen som aldrig får fred så länge UNRWA:s undervisning bidrar till att förlänga konflikten i Mellanöstern. Sveriges regering leker med människoliv, det kallas tydligen att vara en ”humanitär stormakt”. Men allt det är är en stor skam.

TOBIAS PETERSSON

Tobias Petersson är chef för tankesmedjan Perspektiv på Israel

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer