Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sverigebilden: Morgan Johansson är orkesterledaren på Titanic

av | 23 okt, 2019 | Den politiska hjärntvätten

Lästid: 4 minuter

Du vet, orkestern som fortsätter att spela trots att den enorma båten tar in vatten och alla vet att kolossen kommer att gå under. Morgan Johansson får högsta betyg som propagandaminister som in i det sista envisas med att försöka slå i folket att läget är under kontroll. Desperat polerar han Sverigebilden, kanske med hopp om att medborgarna faktiskt ska tro honom? Nu senast var det ”Sveriges anseende” som propagandamaffian i Rosenbad bröstade upp sig över. Men vad är ”anseende” annat än en tom floskel. Jag är säker på att till exempel Kapten Klänning en gång i tiden haft gott ”anseende”. Det är alltså ett internationellt institut som slår fast att Sverige för tredje året i rad har världens bästa anseende – baserat på en medveten affärsstrategi och ”faktablad” från statens organ Svenska Institutet, vars uppdrag är just att ge en tillrättalagd bild av Sverige.

https://www.forbes.com/sites/vickyvalet/2019/10/15/the-worlds-most-reputable-countries-2019/#1b1a22084cb8

“It’s no wonder Sweden is No. 1, because it’s done an incredible job of telling its story.” The narrative to which Hahn-Griffiths wasn’t created by happenstance. Similar to a business strategy, the narrative is a collection of fact sheets and guides called “Sharing Sweden” that were crafted by the Swedish Institute, a government agency whose aim is to shape perceptions of the country overseas. 

”Det är inte konstigt att Sverige är nr 1, för man har gjort ett otroligt jobb med att berätta sin historia.” Det säger Stephen Hahn-Griffins, som är anseendechefen på RI, Reputation Institute, alltså ”anseendeinstitutet” som är ett företag som mäter just – anseende, i Forbes, apropå att Sverige toppar anseende-listan.

Utrikesminister Ann Linde, är givetvis belåten med förstaplatsen:

Den här historien, eller berättelse, som Hahn-Griffiths, refererar till, är dock inte en grupp undersökande journalister som bemödar sig om att verkligen ta reda på hur det står till med Sverige idag. Det är inte så att man gått på gatorna i Malmö, Göteborg och Örebro, inte ens i Stockholm, utan man har förlitat sig på officiella fakta, och en medveten affärsstrategi, baserad på ”faktablad” som kallas ”Sharing Sweden” och som är skapade av Svenska institutet, en myndighet vars syfte är att forma uppfattningen om vårt land i utlandet. SI är en statlig myndighet, finansierad av skattepengar, och har således mycket resurser att lägga ner på att polera Sverigebilden.

Ur Forbes-artikeln:

“Sharing Sweden” explores everything from what the nation is doing to improve accessibility for people living with disabilities to how to work or run a business in the country. “Sweden has done well communicating through one team, and that is super difficult to do,” Georges Trad says. “Many countries have challenges with messages being thrown out there.”

”Sharing Sweden” utforskar allt från vad nationen gör för att förbättra tillgängligheten för människor som lever med funktionsnedsättningar till hur man arbetar eller driver ett företag i landet”, skriver Forbes. ”Sverige har varit framgångsrikt att kommunicera på detta sätt, något som annars är svårt att göra. Många länder lyckas inte förmedla sig på samma sätt.”

Hela anseende-spektaklet är med andra ord lika trovärdigt som det är när SVT rapporterar om SD, Donald Trump, klimathysterin eller för den delen Miljöpartiet. Kraftigt partiskt, i enlighet med vad staten önskar och vill, och långt bort från den verklighet allt fler svenskar tvingas leva i. Därför ökar avståndet mellan folket och politikerna, därför litar man allt mindre på vad maktens megafoner basunerar ut.

BILDKÄLLA: NYHETER IDAG

 

Vårt uppdrag

 

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig påinfo@katerinamagasin.se– dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer