Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sverigebilden krackelerar allt mer: ”Ett varnande exempel för hela världen” enligt New York Times

av | 8 jul, 2020 | Coronakrisen

Lästid: 4 minuter

I skrivande stund har Sverige nästan 5500 döda i Covid-19, det är många gånger fler än alla våra nordiska länder tillsammans. Det är ”rätt utveckling”, enligt statsminister Stefan Löfven. Samtidigt fortsätter utländsk media att ifrågasätta den svenska ”coronastrategin” – eller snarare bristen på strategi. Den 22 juni kallade den amerikanska tidningen New York Times Sverige för ”paria-land”. Igår, den 7 juli, var det åter dags för New York Times att i hårda ordalag angripa Sverige. Rubriken var nästan ännu värre denna gång: ”Sverige har blivit ett varnande exempel för hela världen” och man konstaterar att vårt lands hantering av pandemin inte skonat ekonomin – samtidigt som man offrat människoliv. Med detta försöker man lyfta ett varningens finger åt Storbritannien och USA som nu öppnar upp. Jag noterar samtidigt att Stefan Löfven arbetar hårt på att putsa den coronasolkade Sverigebilden då han hävdar att  ”Vi berättar sanningen” om den kritik som Sverige mött av omvärlden bland annat av WHO och länder som portar svenskar. Allt medan Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i en intervju med SvD mest påminner om en alkoholist i sista stadiet av förnekelse då han slår fast att det var ”mycket slumpen” som gjorde att Sverige fick en så stor spridning av coronaviruset.

New York Times skriver i gårdagens artikel att den svenska coronastrategin har lett till tusentals fler döda än i angränsande länder samtidigt som de ekonomiska konsekvenserna tycks lika allvarliga som på andra håll.

– De har bokstavligen inte vunnit någonting. Det är en självförvållad skada utan ekonomiska vinster, säger Jacob Kirkegaard vid Peterson Institute for International Economics in Washington till New York Times.

NYT jämför med Danmark och hänvisar till centralbankernas prognoser. Den danska gör gällande att landets ekonomi kommer att krympa med 4,1 procent i år medan Stefan Ingves spår att BNP minskar med 4,5 procent 2020. Finansminister Magdalena Andersson (S) har samtidigt sagt i en intervju med Bloomberg att syftet med regeringens strategi aldrig varit att skydda ekonomin.

– Vi har inte tagit ekonomiska överväganden i beaktande när vi bestämt den svenska strategin, sa hon i början av juni.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson slingrar sig lika mycket. Han tycker inte att det går att jämföra Sverige med övriga nordiska länder. ”Har man inte haft det här inflödet som vi haft så är inte Norden vårt jämförelseobjekt. Då ska jämförelsen göras med de som haft andra stora liknande utbrott”, säger han i en intervju i SvD.

Med andra ord: Den svenska Coronafarsen galopperar vidare. Att hoppas att någon ska ta ansvar för att såväl människoliv som vår ekonomi cyniskt offrats, är nog att hoppas för mycket. Inte ens i statliga television kan ansvariga ställas till svars. Regimtrogen publi service-TV låter ministrar komma undan och anpassar sig efter vad politiker dikterar, något vi kunde se i Morgonstudions ”debatt” där justitieminister Morgan Johansson helt dikterade villkoren för sitt framträdande igår. Och utan journalister som gör sitt jobb, eller, ännu värre – som går maktens ärenden! – förblir en stor del av befolkningen tragiskt oinformerad. Därmed fattar man för landet negativa politiska beslut inför valet 2022. Alltihop är givetvis ytterst destruktivt för Sverige – och paradoxalt nog drabbas just många av de naiva, oinformerade väljarna värst av den politik de blint röstar på. Inte ens över 5000 coronadöda i onödan, därav många medvetet avlivade gamla, verkar kunna få svensken att vakna.

Läs mer i New York Times:

 

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

 

.

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer