Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sverige utmålas som ”skräckexempel” – men fortfarande vägrar man testa något nytt mot kaoset

av | 18 jun, 2023 | Det nya Sverige, Samhälle

Lästid: 4 minuter

 Jag läser att en norsk, en dansk och en finne, kriminologer samtliga tre, förfäras över ”det svenska tillståndet”. De är i Stockholm på besök på sedelärande resa för att liksom studera ett samhälle i fritt förfall genom något slags förstoringsglas, och de konstaterar allihopa att det de ser är fasansfullt. Jovisst är det så, även om det svenska etablissemanget ogärna tillstår haveriet. Men de nordiska kriminologerna talar ändå inte helt klarspråk, de lägger pannorna i djupa veck och tassar på tå kring flodhästen i orten. Invandringen är toppen och har tillfört massor, säger norsken. Dansken är orolig att den svenska kriminalsmittan ska spilla över till Danmark och finnen verkar tro att de enda fängelseplatserna som står till buds är de svenska lyxhotellen, hon säger något i stil med att skattebetalarna måste vara mycket generösa om de vill bura in gängen. Expressen refererar deras uttalanden med något som påminner om skräckslagen panikångest. Hallå hallå, Sverigebilden någon?

Saxat ur Expressens referat:

I Norge pratas det om ”det svenska tillståndet”, i Danmark är man orolig att gängbråken ska eskalera likt de svenska och i Finland möts nyheterna om skjutningarna i Stockholm av ”skräck och fasa”.

Tre kriminologer som Svenska Dagbladet har pratat med är rungande överens – Sverige har blivit ett skräckexempel för grannländerna.

Under 2022 drabbades Norge av fyra dödsskjutningar, Sverige av 63. Hittills i år har 20 personer skjutits till döds här – och i Norge ingen. Paul Larsson, professor i kriminologi vid polishögskolan i Oslo, menar att det finns en skarp skillnad mellan länderna.

– Det är totalt förfall. I Norge ser man Sverige som skräckexempel, ett land med en situation man absolut inte vill ha, säger han till SvD.

– Situationen har eskalerat och Sverige tycks nu ha tappat kontrollen – om man någonsin haft kontroll. Uppgörelserna mellan gängen kan liknas vid vendettor och blodshämnd.

I Danmark ser man också på situationen i Sverige med förfäran. Kriminologen David Sausal, som har forskat kring danskt gängvåld vid Lunds universitet, berättar att man är rädd för att de danska gängbråken ska gå ”från levebröd till livsstil” – något han menar redan har skett i Sverige.

I Finland pratar man inte ens om krig mellan gäng, enligt Maria Normann, kriminolog vid Laureauniversitetet i Finland. Från ett finskt perspektiv är de svenska skjutningarna därför hårresande, menar hon.

– Här ser man på läget med skräck och fasa. Man kallar det ”Sveriges väg” och det talas mycket om att Finland inte får gå den svenska vägen, säger Maria Normann till SvD.

Ändå är dessa tre kriminologer precis som så många av deras kollegor, väldigt försiktiga med vilka åtgärder som behöver vidtas. Här kan jag citera det som jag tror är det enda som fungerar och som jag haft i tydligt minne bevarat sedan Johan Westerholm publicerade det på Ledarsidorna 2016, under rubriken ”Ett råd i alla välmening”.

Ett råd i all välmening

 

Det är tydligt, hårt men konsekvent och yttrades av en fd minister i Libanon, som sett vad etniska konflikter gör med ett land. Han varnade Sverige för att vårt land var på samma väg, och hans råd i all välmening löd så här:

”Lyd ett råd. Glöm bort det där med rättssäkerhet i några år. Glöm bort det där med mänskliga rättigheter. Ni måste gå in i varje hus och börja uppifrån och ner och rensa i det ni kallar för utanförskapsområden. 

Om ni vill vara snälla så internera dem på obestämd tid tills de begripit hur man uppför sig men har ni möjlighet så kasta ut dem, oavsett vilket öde som väntar dem. Det kommer bespara er eoner av tid och annat lidande. 

Tror ni oss inte är det ert problem snarare än ni kan ana”.

Kriminologerna kanske inte tror att detta fungerar? PK-folket skriker i högan sky om att hårda tag inte är effektiva? Jag vill dock först se, hur resultatet skulle bli om vi följde den libanesiska ministerns välmenta råd. Först efteråt kan vi väl utvärdera huruvida det hade effekt, eller inte?

Tills dess, och med lla mjäkiga metoder, är jag rädd att vårt kära arma Sverige kommer fortsätta vara ett skräckexempel – och bli ännu värre.

*******

Katerina Magasin har haft en rad tekniska problem och blivit utsatt för såväl sabotage som andra typer av attacker. Jag hoppas sidan ska kunna fungera som vanligt igen.

Vill du stötta mitt författarskap får du gärna beställa min senaste satirbok, mejla på katjanouch@gmail.com och märk mejlet ”Sveriges lilla röda”, skicka din adress och vem boken ska dedikeras till så skickar jag betalningsuppgifter för att bekräfta din beställning!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 1236749063

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). Bankgiro: 5630-6376

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE8150000000052311121146, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer