Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sverige runt: Ett kort uppehåll i Heby

av | 8 jun, 2018 | Uncategorized, Samhälle

Lästid: 5 minuter

Resan genom Sverige går vidare och ett av stoppen igår blev Heby, en tätort i Uppland och centralort i Heby kommun. Varför just Heby kanske du undrar, och på det kan jag svara, varför inte? Ingen ort är för liten eller för ointressant för att besökas, inga människor är för okända eller för obetydliga för att pratas med. Jag är intresserad av Sverige och landets invånare och alla de orter dit de etablerade medierna sällan hittar.

Numera kanske man främst sätter rampljuset på småstäderna då dessa platser drabbas av dödligt våld, gruppvåldtäkt eller gängupplopp, men jag tycker det är lite trist att bara uppmärksamma orter då något allvarligt händer. De flesta dagar är trots allt relativt händelsefattiga på de flesta håll. Det är dock här många människor lever sina liv. Man går i skolan, arbetar, äter och sover. Man föds och växer upp, blir medelålders och gammal, dör. Sjuk och frisk, stadd vid kassa eller mindre välbärgad. Sverige är relativt glest befolkat och småorterna avfolkas ytterligare då många saknar arbete och storstäderna lockar med ett större utbud av arbete, utbildning, nöjen, socialt liv.

Ändå trivs många ute i landsorten. Dagen är vacker när vi svänger in i Heby. Stämningen är sömnig, vågar jag påstå. Klockan är tre mitt på blanka eftermiddagen och gatorna gapar öde. Solen ligger på och trots att det bara är början av juni ser gräsmattorna redan smått uttorkade ut. Det har varit regnfattigt den senaste månaden samtidigt som temperaturen varit ovanligt hög för årstiden vilket gjort att risken för bränder ökar. Grannkommunen Sala har drabbats hårt av anlagda skogsbränder, men Heby är förskonat. Dessvärre inte av det ökande sexuella våldet. I Östervåla, på kyrkogården där, blev en 13-åriga flicka våldtagen i början av maj. Fallet uppmärksammades av riksmedia men sedan dess är det tyst. Men lokalbefolkningen är väl medveten om att detta skett, och en person jag blivit kontaktad av skriver i ett privat meddelande på Facebook att det är förfärligt, men upplever samtidigt att det hela ”blivit nedtystat”. Det är också denna person som berättar att flickan bara är 13 år.

Vi parkerar bilen på den långa gatan som utgör Heby centrum. Här ligger en thairestaurang, en bank, en optiker, en blomsteraffär, plus en tobaksaffär utanför vilken det sitter tre äldre herrar och språkar under ett rött parasoll. Jag hälsar och slår mig ner och frågar hur det är i Heby. De vill inte bli filmade, men en bild på avstånd går bra. Vi börjar prata politik och snart kryper det fram att en av dem varit socialdemokrat, men det är han minsann inte länge.

– Fast det spelar ingen roll vem som kommer till makten, säger den andre krasst. Det blir samma sak ändå.

– Säg inte det, invänder jag. Man måste vilja förändra, inte bara ge upp.

Han slår ut med handen och skakar på huvudet. Han är inte nöjd med hur Sverige utvecklas, säger han. Men det är fint att sitta här med vännerna och pratas vid.

Jag pekar på biblioteket mitt emot och frågar om de brukar gå dit och låna böcker. En av farbröderna skakar på huvudet.

– Nej, det är bara för invandrarna, det där biblioteket! Inte för oss svenskar.

– Äsch, så är det väl inte, invänder hans vän.

Jag ser hur dörren öppnas och två tonårstjejer lämnar lokalen. Klart jag måste besöka bibblan, jag som älskar bibliotek. Det är bemannat några timmar på vardagarna och jag har tur för det är just mellan 13-16 på torsdagarna som är en av de dagarna som här finns personal. Biblioteket i Heby är fräscht och rymligt och det står två yngre kvinnor bakom disken. Jag presenterar mig och säger att det råkade bli ett spontant författarbesök och vi skrattar lite och sedan berättar de vänliga biblotekarierna att biblioteket just flyttat in i dessa nya lokaler, att man tidigare hållit till en bit bort i en källarlokal men att man nu ”ser ljuset”. Här erbjuds man bland annat läxhjälp, och anslaget intill entrén om detta är skrivet både på svenska och på arabiska.

Heby är också kyrkbyn i Västerlövsta socken. Tidigare var Heby ett centrum för tegelbruksindustrin i Sverige. Numera är tegelbruket i grannsocknen Vittinge ett av de få kvarvarande i landet. År 1913 fanns här tegelbruk, sågverk, gjuteri, mekanisk verkstad och läskedrycksfabrik. Dessutom gästgiveri, läkaremottagning och apotek och avdelningskontor för Gävleborgs enskilda bank. 2700 personer i Heby, 13 847 i hela Heby kommun.

Att orten varit ett industriellt centrum märks tack vare nedlagda fabriker och verkstäder. De står kvar, igenbommade, likt en påminnelse om hur det var förr i Sverige. Jag gissar att det tidigare, kanske för tio, tjugo, trettio år sen funnits betydligt mer liv här i Heby, mer rörelse, fler familjer och föreningsliv.

Jag frågar farbröderna vad de tänker rösta på i valet. De blinkar mot mig med pliriga ögon men vill inte riktigt säga. Sedan är det dags att åka vidare. Några smågrabbar cyklar på huvudgatan, kanske har de varit i skolan och är nu på väg hem. En buss svänger in på hållplatsen och plockar upp killarna som väntar. I övrigt är det lugnt, som om tiden stod stilla.

Vill du ha ett besök på din ort? Vill du berätta om hur du har det och hur det är att bo där just du bor? Mejla mig på info@katerinamagasin.se så kanske jag kommer på besök och gör ett reportage. Jag har tidigare bland annat skrivit reportage om Ronneby, Uppsala, Staffanstorp, och intervjuat människor i Helsingborg, Kungälv, Göteborg, Eslöv, Örebro, Västerås, Enköping, Katrineholm, Emmaboda… för att bara nämna några av alla ställen i Sverige.  

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer