Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sverige i lågor

av | 28 maj, 2017 | Debatt

Lästid: 6 minuter

Nästan dagligen då jag går in på tidningarnas nätsidor möts jag av snarlika rubriker. Våldsam brand. Radhus eldhärjat. Larm om brand i industrilokal. Ladugårdar, förskolor, slott, sommarstugor. Allt verkar ta fyr numera och undan går det. Bilbränder ska vi inte ens prata om, där verkar dessa inte ens längre vara en nyhet, så normaliserat tycks detta ha blivit. Över 300 bilar brandskadade bara i Malmö hittills under 2017. Enligt statistiken hade vi 92 anlagda bränder på asylboendena under 2016. För 2017 finns ännu inga siffror.

En mycket noggrann undersökning av den fristående skribenten Rebecka Weidmo Uvell (oktober 2016) om svenska skolbränder, visar också alarmerande uppgifter. Hon jämför med USA, där det bor 33 gånger fler människor än i Sverige, men det brinner bara 7 gånger mer i skolorna. I relation till folkmängd brinner alltså svenska skolor 5 gånger så ofta, visar Weidmo Uvell. Kostnaden för skolbränder årligen är 594 miljoner kronor i USA. Kostnaden i Sverige är en miljard. Weidmo Uvell undrar varför inte fler tidningar skriver om det här? Det undrar jag också.

Är det rapporteringen som förändrats eller brinner det verkligen mer i Sverige nu än tidigare? Är det nyhetstorka på tidningsredaktionerna och i medierna och därför ges bränderna utrymme, eller är det verkligen så att eldsvådorna är fler, kraftfullare och mer frekventa? Framför allt undrar jag och många med mig vad som ligger bakom. Hur många av bränderna är anlagda, och i så fall varför, och av vem? Vilka resurser läggs ner på att kartlägga detta och vilka åtgärder vidtas för att förebygga?

Jag personligen är inte statistiker, inte heller är jag brandman eller polis, men som privatperson som följer med i det som händer i samhället är jag givetvis bekymrad för vad detta kostar vårt samhälle, i fråga om ekonomiska resurser men naturligtvis också i fråga om människoliv, om kraft, förmåga och energi. Alla dessa anställda inom räddningstjänst och brandförsvar, hur länge ska de orka? Hur mår de? Är alla dessa bränder bara en slump, eller finns där ett mönster man hittills inte uppmärksammat? Är något speciellt i görningen, eller har det alltid sett ut på det här sättet? Frågor om destabilisering av samhället kryper sig på.

Det är inte särskilt svårt att googla ”brand”, ”bränder”, ”eldsvåda” ”mordbrand”, ”brandattentat” etc. Jag gjorde en väldigt enkel sökning och fick tusentals träffar.

Här ett axplock av incidenter bara under maj månad 2017, ytterligare några vintern/våren 2017. Att Sverige står i lågor är ingen överdrift. Under maj månad dagligen. Och listan här nedan är bara ett mindre urval.

28 maj: Explosion – brand i oljehamn i Västerås. Risk för spridning. Boende varnas: Stanna inne – stäng fönster och ventilation. Ohälsosam svart rök. En person skadad.

28 maj: Skogsbrand utanför Örebro

28 maj: Villa i Kungsbacka övertänd, misstänkt mordbrand.

(Det finns viss misstanke om mordbrand eftersom det inte finns någon logisk anledning till att det skulle börja brinna, säger Ann-Christine Löfstrand, vakthavande vid Hallandspolisen.)

28 maj: Villabrand rasar i Traryd utanför Ljungby

27 maj: Brand i livsmedelsbutik i Strömstad.

26 maj: Villa brinner ner i Ringsegård

26 maj: Brand i Haninge, Stockholm

(En kvinna fördes till sjukhus, svårt chockad efter en brand i en lägenhet i Brandbergen i Haninge, söder om Stockholm. Polisen misstänker att någon kastat in brandfarlig vätska genom brevinkastet och sedan tänt eld. Kvinnan och de fyra barnen vaknade av att det brann innanför dörren och kvinnan lyckades själv släcka lågorna med hjälp av blöta handdukar. Larmet kom vid halv tre-tiden på natten. ”Det här var ingen olycka” konstaterade Ulla-Britt Öhman, stationsbefäl Stockholms södra polisområde.)

25 maj: Brand i cementfabriken i Slite på Gotland.

21 maj: Brand i flerfamiljshus i Göteborg.

21 maj: Ett klubbhus vid en idrottsplats i Nynäshamn brinner.

20 maj: Kraftig brand i stall, Karlshamn.

20 maj: Sommarstuga övertänd, Askim.

19 maj: Kvinna död i brand i gathus i Ystad.

18 maj: Brand i flerfamiljshus på Ramels väg i Malmö.

17 maj: Tre asylboenden i södra Sverige brann i natt

(Tre asylboenden i Skåne och Småland brann under natten till onsdag. Hundratals asylsökande har evakuerats i Borrby, Målilla och Växjö. Alla bränderna utreds som mordbrand eller grov mordbrand. ”Självklart kommer polisen att titta på det här gemensamt”, säger Åsa Emanuelsson vid polisens ledningscentral.)

16 maj: Brand i Höllviken, Uppsala, Sigtuna/Märsta…

15 maj: Larm om brand i flerfamiljshus i Majorna, Göteborg.

14 maj: Brand i hyreshus på Bondegatan på Södermalm i Stockholm.

13 maj: Brand i maskinhall i Öreryd.

13 maj: Misstänkt mordbrand i Finntorp (Nacka, Stockholm).

12 maj: Brand på bankkontor i centrala Stockholm. (Det började brinna under natten mot lördag.)

11 maj: Brand i Linköping. Byggnad tagit eld på ”okänt” sätt.

10 maj: Stor brand i Mölnlycke.

9 maj: Brand i container på lastbil, Jönköping.

8 maj: Brand i bilar i Malmö.

7 maj: Skola i Partille i brand – byggnad övertänd, misstänkt mordbrand. (En byggnad tillhörande Vallhamra skola i Partille öster om Göteborg brann i natt. ”Den kommer troligtvis inte gå att rädda”, sa Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.)

6 maj: Brand i Regnaholms slott i Finspångs kommun. (”Vinden är helt avbrunnen”, säger Peter Kindblom vid Finspångs räddningstjänst.)

5 maj: Storbrand i bilhall (Rejmes) i Örebro

5 maj: Brand i centrala Jönköping – kraftig rökutveckling. (Det brinner i en avfallsanläggning i centrala Jönköping. Räddningstjänsten är på plats och arbetar med att släcka branden. ”Det är en wellpappshög som brinner inne på en återvinningsanläggning”, säger Kenneth Hermansson, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping. )

4 maj: Brand i parkeringsgarage på Möllan i Malmö, tiotal bilar eldhärjades

3 maj: Brand, Oskarshamn, Scania

2 maj: Flera evakuerade efter brand i flerfamiljshus på Södermalm. (Polis och räddningstjänst kallades till ett flerfamiljshus på Södermalm i Stockholm med anledning av en brand, skriver polisen på sin hemsida. Byggnaden ska ha evakuerats. ”Det gjorde man och det är klokt när det kom tjock svart rök, då var det bra av folk att evakuera”, säger Joakim Tapper vid räddningstjänsten.)

2 maj: Brand i restaurang i Sigtuna. (Polisen misstänker att branden är anlagd. ”Det finns vittnesuppgifter om att människor rört sig vid platsen”, säger Mats Almquist, vakthavande befäl vid polisen i Stockholm. Vid brandstationen lades fotanglar ut. Minst en brandbil ska ha fått punktering.)

1 maj: Tre mil lång brand stoppade tågtrafiken. (En tre mil lång brand har rasat mellan Falköping och Skövde. Detta har lett till att tågtrafiken på Västra stambanan stått stilla och det kommer vara förseningar under måndagen. ”Det ryker och brinner på säkert hundra ställen längs spåret, folk försöker släcka med vattenslangar”, säger Marcus Andersson som är på plats i det lilla samhället Stenstorp och blev vittne till branden. )

1 maj: Misstänkt mordbrand mot shiamuslimsk moské i Jakobsberg/Stockholm

Axplock från några andra av vårvinterns bränder:

12 mars: Flera evakuerades efter brandattentat i ett industriområde i Malmö.(Polisen misstänker att branden är anlagd. ”Någon har släppt in ett brandfarligt föremål av något slag”, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl hos polisen till Sydsvenskan. I lokalen finns företag, men även en klubblokal. Dessutom fann polisen flera personer som verkade bo i fastigheten.Enligt polisen är det ännu oklart vad som var syftet med attentatet. ”Men om man känner till att folk bor i lokalen och ändå kastar in brandfarliga föremål så är det naturligtvis mycket allvarligt” säger han till tidningen.)

22 februari: Tre till sjukhus efter brand i Husby.

29 januari: Dramatisk villabrand i Älgarås

18 februari: brand på taket i Täby centrum.

17 januari: Våldsam brand rasar vid herrgård i Örebro. (Två bränder rasade vid en herrgård på tisdagskvällen.Någon misstänks ha krossat ett fönster och kastat in brännbar vätska: ”Man har krossat en ruta och tänt på gardiner”, säger Kenneth Johannesson vid Örebropolisen om bränderna som rubriceras som mordbrand.)

19 januari: Kraftig brand i flerfamiljshus i Ludvika. Person förd till sjukhus.

13 januari: Brand i flerfamiljshus i Rinkeby.

2 januari: Halvt kvarter förstört i våldsamma branden i Umeå. (En brand bröt ut i flera byggnader i centrala Umeå – ett halvt kvarter är förstört. Polisen varnar för rasrisk. Hela området kommer att fortsätta vara avspärrat under hela tisdagen. ”Vi har lite glödbäddar som kan sprida sig och som vi måste ha koll på”, säger Martin Feuk, insatsledare vid räddningstjänsten.)

2017 förutspås att bli ett torrt år, med vattenbrist på många håll i Sverige, något som också för tankarna till risker för skogs- och gräsbränder sommaren som kommer. Jag funderar på hur beredskapen ser ut, och hur de närmaste månaderna kommer att utveckla sig. Det vore intressant med röster från politiskt håll och från dem som har ansvar för säkerheten och tryggheten i vårt samhälle. Privat är det viktigare än någonsin at se till att ha gott om brandsläckare hemma, och se om sitt hus.

*********

 

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swisch på 0733289122. Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer