Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Sverige behöver ett fristående organ som stoppar slöseriet med våra skattepengar”

av | 18 dec, 2019 | Skatteslöseriet

Lästid: 5 minuter

Sverige behöver inrätta ett särskilt organ helt fristående från statsapparaten, med stora befogenheter, vars enda uppgift är att stoppa slöseriet med skattebetalarnas pengar. Förslagsvis med ett tidsbegränsat  mandat på säg fem år, så att det inte självt utvecklas till en kopia av nuvarande missfoster inom den offentliga sektorn. Vilka verk och myndigheter kan läggas ner med omdelbar verkan? Vilka stöd och bidrag är inte en omistlig del av samhällskontraktet? Vilka lagar och regler kan avskaffas? Vilka skatter kan och bör tas bort? Det är våra pengar som slösas bort, då borde vi också ha rätt att kräva rättning i ledet och ansvarsfullt hushållande med gemensamma medel. Tyvärr är vi mycket långt från den verkligheten. Det skriver idag debattören Sigrid Johansson.

Sverige har med en befolkning på 10,3 miljoner medborgare hela 349 riksdagsledamöter. Om det vore så att varje enskild ledamot satt i riksdagen och representerade just sin valkrets intressen kunde mängden kanske vara försvarbar, men så är inte fallet. I Sverige råder ett i det närmaste unikt system där riksdagens partier till allra största delen finansieras av skattemedel samtidigt som partiernas ledamöter förväntas följa den s.k. ”partilinjen”, det vill säga rösta som partiets ledning bestämmer. Det är förstås möjligt att rösta efter eget huvud, men den riksdagsledamoten kan kallt räkna med att ställas utanför valbar plats när listorna till nästa val bestäms av partiet. Och vem vill förlora en inkomst på 68.400 kronor i månaden plus förmåner?

Så nästan alla riksdagsledamöter röstar lydigt som partiledningarna vill. Frågan är då varför vi lägger pengar på att avlöna alla dessa människor. Det borde räcka utmärkt med att avlöna de åtta partiledarna som sedan får en ”röstpott” som motsvarar deras respektive siffror i valet; 28,26% för socialdemokraterna, 19,84% för moderaterna och så vidare. Redan här har vi en besparing på 341 riksdagsarvoden á 68.400 kronor, hela 23,3 miljoner i månaden, dvs  nästan 280 miljoner om året, för att inte tala om alla besparingar för deras staber, kanslier, assistenter, resor och annat.

Men nu sitter de där i alla fall, avlönade av oss skattebetalare. Vad får vi för pengarna kan man då fråga sig? Tyvärr har en hel del av dessa 341 överflödiga folkrepresentanter sina egna personliga käpphästar eller något slags behov av att rättfärdiga sin tillvaro. Man ”vill åstadkomma saker” helt enkelt. Man måste ju visa att man faktiskt gör någonting annat än lydigt trycka på omröstningsknappen. Så man kommer på saker som man kan göra ”bättre”. Ni vet alla vad jag talar om, men vi kan väl friska upp minnet med några exempel:

  • Bidrag till privatpersoner för att köpa elcyklar.
  • Pumplagen som innebar att alla bensinmackar i landet var skyldiga att även tillhandahålla ”förnybara” bränslen, dvs etanol. Många mackar stängde för att de inte hade råd att installera nya etanoltankar.
  • Den nya tobakslagen som innebär att alla tobakshandlare måste ha tillstånd från sin kommun, med allt vad det innebär av en hel kontrollapparat, och där kommunerna själva bestämmer storleken på ansökningsavgiften för tillståndet.
  • Och då har jag inte ens nämnt några av alla de exemplen på hur man öser skattepengar över folk som inte omfattas av samhällskontraktet. I stort sett fri tandvård för folk som illegalt uppehåller sig i landet medan fattigpensionärerna inte har råd att besöka tandläkaren? Ja.
  • Familjeåterförening där Sverige åtar sig livstids försöjning av klasar av oanställningsbara släktingar? Javisst! Vi kan aldrig vara tillräckligt goda! Det är lätt att vara frikostig med andras pengar. Trots att man själv lever på just dessa pengar. Har de ingen skam i kroppen? Uppenbarligen inte.

Varför ska skattebetalarna bekosta folks brädspelande, koranstuderande eller etniska intresseföreningar? Jag förstår att det är trevligt att få pengar för verksamheter som man ändå skulle ägna sig åt, vem skulle tacka nej till det? Men det är inte något som samhället ska sponsra, än mindre ha hela myndigheter som ägnar sig åt.

Det läggs hela tiden TILL saker som ska bekostas med skattemedel, varför ifrågasätts det aldrig? Alla som förstår ens de mest grundläggande ekonomiska principerna vet att inkomster och utgifter i längden måste balansera varandra, men till slut går det inte längre att krama mer blod ur den svenska skattebetalarstenen, även om många riksdagspartier lever som om det växte ett pengaträd i källaren på Helgeandsholmen.  Resultatet är fler och fler lagar och regler, skatter och straffavgifter, samt helt absurda krav som kväver dem som utgör skattebasen i landet. Riksdagen har blivit en omättlig parasit på samhällskroppen, men värddjuret flämtar nu under belastningen och döden är inte långt borta. Absurt nog hade det bästa för samhället varit om riksdagsledmöterna helt enkelt inte gjorde någonting alls, men dessvärre ägnar de sin avlönade tid åt sånt som är direkt skadligt för landet.

Vad fan får vi för pengarna?

SIGRID JOHANSSON

Sigrid Johansson är fristående debattör

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min kommande bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Beställ den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok ”Bilden av Verkligheten” finns att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” finns nu i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer