Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sverige behöver en nationell kvinnofridskampanj

av | 30 maj, 2018 | Politik

Lästid: 4 minuter

Häromdagen skrev jag om att behovet av sexualupplysning i Sverige ökar, i takt med att landet utökas med invånare som saknar grundläggande bildning i fråga om vilka värderingar som gäller samt respekt för kvinnors fri- och rättigheter. En av dem som kommenterade kom då upp med idé om en landsomfattande kampanj om kvinnofrid. Det är en utmärkt idé. Jag är gärna med och utvecklar denna kampanj. Det ska vara information på alla språk och den ska nå ut till alla hushåll, precis som broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Därmed kommer ingen kunna skylla på att man inte visste att man inte får utsätta kvinnor i Sverige för övergrepp.

Sverige är ett väldigt pedagogiskt land. På mjölkpaket, i tidningar, över diverse skyltar, lappar, ja överallt finns påbud om hur man bör bete sig och vad man inte får göra. Tips och råd ges frikostigt och det finns en folkbildariver sedan minst Carl von Linnés dagar. Jag anser att denna uppfostrarmentalitet behövs nu mer än någonsin. För som det är nu råder i landet tydlig ”vi och de”- uppdelning. De, som många lite fisförnämt betraktar som mindre vetande, och därför ursäktas dessa med att ”de” ju inte kunde veta. För de förstod inte. De kanske låg och sov. De hade ingen aning.

Just därför bör alla ges samma demokratiska tillgång till upplysning! Sverige behöver akut en stor landsomfattande Kvinnofridskampanj.

Inför sommaren bör vårt avlånga land därför tapetseras med tydliga budskap. Från Ystad till Haparanda bör man förse bussar, tunnelbanor, reklamtavlor, bilars bakrutor, tidningarnas annonssidor, bioreklam, radio, public service, mejeriförpackningar, varenda synligt utrymme som går att uppbringa, med livsviktig information om Kvinnofriden! Broschyrer bör skickas ut till hushåll. Skolor borde snabbt få extrainsatta informationslektioner. Kanske hinns det inte med innan sommarlovet, men då ska det fram i augusti.

På flera olika språk ska det upplysas om att det i Sverige råder kvinnofrid. Att vi har nolltolerans mot att flickor och kvinnor trakasseras, hotas, våldtas, misshandlas eller på annat sätt behandlas illa. (Jag önskar att man kunde lägga till att sexualbrottslingar ska utvisas, men där är vi inte riktigt än.) Att alla får klä sig som de vill, att kvinnor är lika mycket värda som män, och att vi tror på båda könens lika värde. Girls lives matter!

”Detta ska finnas på skyltar överallt, och på bilars bakrutor, på pins, märken, tröjor kepsar m.m. Ge kampanjen, som ska pågå ständigt, ett slagkraftigt namn, och låt ingen som kommer hit eller redan finns här, kunna undgå att se och begripa. Det tror jag skulle kännas väldigt bra för alla de killar/män svenskar såväl som invandrade/asylsökande som idag känner sig maktlösa och frustrerade, som åskådare till hur kvinnor förnedras. Att aktivt ta ställning på detta sätt löser naturligtvis inte problemet, men kan ändra på attityder, och vi kvinnor får känna de respektfulla männens stöd. Som det är nu känns det som att många skäms för att inte kunna göra något alls åt situationen”, skriver en läsare på Facebook, och fortsätter:

”Min idé om att kunna visa ett tydligt ställningstagande på de sätt jag beskrivit har jag fått under de senaste åren då jag hört och läst om hur många män i vårt land inte har någon möjlighet att visa stöd för oss kvinnor, och de är frustrerade. När ingen finner lösningar på problemen, utvisningar sker sällan, och brottslingar kommer undan med att säga att de ”sov under våldtäkten”, att ”de inte visste att våldtäkt är olagligt” och att ”hon gillade hårda tag”, så blir de flesta helt bestörta, ilskna och senare helt uppgivna. Som det är nu, så skrattar många av de här männen åt oss alla, som inte kan få stopp på det här. Och nej, det är inte synd om dessa män, starka, arbetsföra, vissa stridstränade, i stora grupper. Det är synd om oss alla, speciellt de som råkar ut för brotten och deras anhöriga, och vi som inte längre känner oss trygga.”

Just nu lider Sveriges flickor och kvinnor av ökande otrygghet. Något måste göras. En nationell kvinnofridskampanj är ett första steg som visar att vi som land sätter ner foten. Vilka politiska partier hakar på? Snart är det val.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer