Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sverige behöver en god man

av | 26 jun, 2017 | Debatt

Lästid: 4 minuter

”Sverige är inte riktigt tillräkneligt och ändå anförtror vi staten våra pengar. Det vore därför inte ett dugg orimligt att svenska politiker och statliga myndigheter och dess slösaktiga och utsvävande tjänstemän sattes under förmyndarskap per omgående. Sverige behöver en god man och det är riktigt bråttom.” (På bilden är det Gudrun Schyman som eldar upp pengar i Almedalen 2010, något en god man aldrig hade tillåtit.)

Att det pågår ett svindlande slöseri med statliga medel i Sverige kan knappast ha undgått någon. Svenskarna jobbar idogt och levererar plikttroget varje månad in miljarder in på statens konton. I landet med ett av världens högsta skattetryck tycks det dock ständigt fattas resurser till sådant som är viktigt i varje samhälle: Vård, skola, omsorg om gamla, polis, socialtjänst, och så vidare. Såväl förlossningskliniker som polisstationer läggs ner, pensionärer svälter och lärare går på knäna. Snart sagt varje grundläggande samhällsfunktion skärs det ner på. Sådant som en gång flöt på, verkar numera kosta för mycket för att vi ska ha råd.

Samtidigt hör vi nästan dagligen talas om diverse bidrag, projekt och satsningar som visserligen är kostsamma, men vars angelägenhetsgrad är ytterst diskutabel. Till exempel satsas det gärna pengar på så kallade genusstudier av alla de slag, till och med från instanser som inte har denna pseudovetenskap som sin huvudsakliga syssla. Miljontals kronor hamnar i fel fickor då ett veritabelt bidragsregn singlar över skumraskorganisationer vars värdegrund går stick i stäv med vårt sekulära, demokratiska samhälle, något som Malcom Kyeyune uppmärksammade i Dagens samhälle den 21/6. Staten slösar pengar på att köpa dyra bostadsrätter till nyanlända, som en galen shoppingmissbrukare som sätter sprätt på någon annans lönekonto. För att inte tala om de skenande politikerlönerna, som för länge sedan sprängt taket i fråga om anständighet i proportion till vad som levereras.

Oroväckande uppgifter har nu även nått allmänheten, nämligen att 90% av de migranter som kommer från Afrika till Europa betraktar kontinenten som en enda stor bankomat, om vi får tro Erika Bjerström som uttalade sig i SVT:s Aktuellt den 22 juni. Här finns ytterligare en överhängande fara för statligt slöseri på felaktig grund, om vi betraktar statens resurser kopplade till just dessa bankomater, som frikostigt spottar ur sig pengar till höger och vänster.

Med anledning av allt detta har jag ett vettigt förslag som kanske kan bidra till att slöseriet med allas våra skattepengar begränsas och hamnar under rimlig kontroll. Sverige behöver helt enkelt en god man.

Ni vet, en överförmyndare som ser till så att pengarna räcker och inte går till tokigheter.

Riktlinjerna är följande:

”Den som utses till god man ska vara en rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig person. Godmanskapet omfattning ska alltid anges i förordnandet. Enligt huvudregeln krävs huvudmannens samtycke. Godmanskap kan dock anordnas för en person utan dennes samtycke, om personens tillstånd är sådant att denne uppenbarligen inte förstår vad saken gäller.”

Det vill säga – enligt min tolkning – exakt det som pågår i Sverige just nu, och som pågått en längre tid. Sverige är inte riktigt tillräkneligt och ändå anförtror vi staten våra pengar. Det vore därför inte ett dugg orimligt att svenska politiker och statliga myndigheter och dess slösaktiga och utsvävande tjänstemän sätts under förmyndarskap per omgående.

”Exempel på vad ett uppdrag kan innebära är att den gode mannen sköter ekonomin, och ser till att personens räkningar betalas, kontrollerar att det finns nödvändiga försäkringar, ser till att kapital förvaltas på ett tryggt sätt, ser till att det finns fickpengar eller hjälper personen att reda ut sina skulder.”

Se där! Reda ut sina skulder, eller inte ta på sig nya, tolkar jag det som. En god man kräver redovisning av de pengar han låter huvudmannen förfoga över. Låter inte det exakt som vad Sverige behöver, nu och en lång tid framöver?

”En god man ska bevaka personens rättigheter och skyldigheter i samhället.”

Och detta är lysande, för då kan den gode mannen ta Sverige i örat och säga till exempel att hörrudu, det här funkar inte, du har ju gravt misskött polisen, de verkställande operativa enheterna som verkligen gör nytta, och istället har du slösat miljoner och åter miljoner på fullständigt inkompetenta chefer, i synnerhet han som är högsta hönset. Det funkar inte, nu måste vi göra om, göra rätt. Hädanefter är det du som redovisar alla kvitton och var pengarna har gått. Vill du ha fickpengar? Då får du motivera varför. Varenda krona ska motiveras, och det bjuds inte längre någon pardon.

”En god man kan se till att personen får den vård och omsorg den har rätt till.”

Ja, du hör ju. Det finns goda skäl för att Sverige faktiskt behöver en smula vård, eftersom slöseriet med skattepengar är av den art att det skulle kunna tyda på att landets styre drabbats av en sjuklig masspsykos då allt vett och ansvarstagande ebbat ut och stället ersatts av ett i det närmaste patologiskt storhetsvansinne.

Det är just i sådana lägen, då huvudmannen tappat greppet om verkligheten och pengar flyger okontrollerat åt alla håll, som en god man behöver gå in och säga stopp. En rekorderlig person som kan säga ”ordning och reda, pengar på fredag”.

Sverige behöver akut stöd i sin prekära pengamissbrukande situation.

Eller, som Dan Eliasson så målande själv uttryckte det häromveckan:

”Hjälp oss, hjälp oss”.

En god man åt Sverige nu! Det är bråttom.

 

 

**************

 

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag tas tacksamt emot via swisch på 0733289122. Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer