Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sverige behöver akuta åtgärder för att inte bli som Libanon

av | 30 jun, 2023 | Det nya Sverige, Folkutbytet

Lästid: 4 minuter

Jag läser en tretton år gammal debattartikel i Aftonbladet, skriven Anders Lugn som varit kapten i den internationella FN-styrkan i Libanon i mitten på 80-talet. Rubriken är ”Sveriges väg till katastrof” och det är tretton år sedan då Aftonbladet fortfarande kunde vara en hederlig tidning. I den ärliga texten som publicerades 30 juni 2008 ställer sig Lugn frågan hur det är möjligt att det fantastiska landet Libanon med många goda människor kunde begå ett kollektivt självmord? Jag läser Lugns gamla artikel med ett växande obehag. Vi som inte sover under en sten kan se tydliga och kusliga likheter mellan samhällsförfallet i Libanon och det som just nu sker i Sverige (och på flera andra håll i Europa). Frågan är, när ska politikerna dra i handbromsen? Lugns tretton år gamla artikel borde spikas upp i Rosenbad och därefter skulle Sverige behöva tillsätta en nationell kriskommission för att vi inte ska hamna i det libanesiska tillståndet.

Lugns reflektioner är värda att åter lyftas upp. Han hittar sex faktorer som skapade förutsättningar för det libanesiska inbördeskriget och kaoset i landet:
1. Svaga gemensamma nationella värderingar.
2. Svag nationell krigsmakt.
3. Svag nationell polismakt.
4. Extremt god tillgång till vapen.
5. Stor tillgång till droger – alkohol till kristna, hasch till muslimer.
6. Känsla av vanmakt i befolkningen: ”det är ingen idé att kämpa för ett bättre liv… fogdarna tar ändå det jag skrapar ihop”.

Hemma i Sverige inser Lugn att samma faktorer gäller även oss. Han granskar dem sakligt och träffande och jag citerar honom ordagrant
1. Svaga nationella värderingar
I Sverige lär vi ha nationaldag den 6 juni, men vi vet inte riktigt om det beror på att Gustav Vasa valdes till kung den dagen år 1523, eller om det handlar om antagandet av 1809 års författning. Herbert Tingsten drev på 50-talet tesen att ideologierna är döda. Likt de flesta stora tänkare var han flera decennier före sin tid. Högerpartiet låtsas vara arbetarparti och kommunisterna låtsas vara demokrater. Palme är skjuten och mördaren går fri. Hockeyspelarna har vi sålt till Nordamerika och fotbollslandslaget har checkat in på äldreomsorgen. Kvar att vara stolta över är mellanmjölken och Jonas Gardell, vilket inte ger upphov till väldigt många nationella orgasmer.
2. Svag nationell krigsmakt
Redan när jag var med i krigsmakten i ett riktigt krig 1985 var krigsmakten på dekis.
Sten Tolgfors är så vitt jag vet en väldigt bra och kompetent person. Men att utse en vapenvägrare till försvarsminister skickar tydliga signaler till omvärlden om att vi inte har för avsikt att försvara vårt land med vapenmakt. Det svenska försvaret läggs ner samtidigt som Ryssland upprustar, både militärt och ekonomiskt, genom att använda sina naturresurser i utpressningssyfte. Fredrik Reinfeldts ambition är kanske att nedrusta Sverige så svårartat att vi måste gå med i Nato och därmed bli en lydstat på riktigt till USA, eller också är målet helt enkelt att fienden ska skratta ihjäl sig. Jag tror mest på den senare strategin.
3. Svag nationell polismakt
Sverige har tusentals kompetenta och ambitiösa poliser. Men de saknar organisation och ledning. De tvingas prioritera fotbollsmatcher och politiska möten, medan Svensson måste säkra sitt skydd genom grannsamverkan, privata vaktbolag och egna knytnävar.
4. Extrem god tillgång till vapen
Vi i Sverige ondgör oss gärna över den liberala vapenlagstiftningen i USA. Men faktum är att det är lättare att komma över ett legalt vapen i Nybro än i New York. Här i Sverige går du en kvällskurs på ABF och tar jägarexamen. Sedan får du köpa sex gevär i militär prickskytteklass. Dessutom halvmantlad ammunition som skapar sådan skada att den enligt krigets lagar inte får användas mot människor.
5. Stor tillgång till droger
Gå ut på stan fredag kväll och be att få handla. Du kommer att bli förvånad. Det är inte speciellt dyrt heller…
6. Känsla av vanmakt i befolkningen
Här har vi den största utmaningen. Klyftorna i Sverige ökar. De rika blir rikare och de fattigare blir fattigare. Inte ens medelklassungdomar kan i dag komma in på bostadsmarknaden i våra stora städer.
Ska vi göra något, eller nöja oss med att bli offer?

Året är 2023 och det görs för lite och för sävligt. Nu kommer förslag om återvändarcentra för asylsökanden, att bidrag till nyanlända stoppas, att det ska bli svårare att få uppehållstillstånd, men samtidigt har vi enligt justitieminister Gunnar Strömmer 30 000 gängkriminella utlänningar i Sverige, de är fler än poliserna. Barnsoldater skjuter varandra på gator och torg och konflikter mellan olika etniska grupper tilltar. Islam flyttar fram sina positioner och Sverige har blivit skådeplats för främmande länders inbördes bråk. Sverige är redan på många sätt ockuperat av islam och andra länders folk som anser sig ha rätt ställa krav på det svenska samhället att anpassa sig till totalitära ideologier. det brinner, det sprängs, det mördas och våldtas och Sveriges egna myndigheter, som Totalförsvarets Forskningsinstitut, polariserar människor genom att sprida groteska lögner om opinionsbildare och fria medier, som kritiserar den destruktiva samhällsutvecklingen.

Anders Lugn ställde frågan om Sverige skulle ”göra något” redan 2008. Tretton år har gått och de sex faktorer han spaltar upp som grogrund för en nationell katastrof har bara blivit värre. Jag vågar inte tänka på hur det kan se ut om ytterligare tretton år – om ingenting görs akut. Nu. Sverige har inte mer tid att vänta.

 

Här kan du läsa Anders Lugns artikel från 30 juni 2008.

 

*******

Katerina Magasin har haft en rad tekniska problem och blivit utsatt för såväl sabotage som andra typer av attacker. Jag hoppas sidan ska kunna fungera som vanligt igen.

Vill du stötta mitt författarskap får du gärna beställa min senaste satirbok, mejla på katjanouch@gmail.com och märk mejlet ”Sveriges lilla röda”, skicka din adress och vem boken ska dedikeras till så skickar jag betalningsuppgifter för att bekräfta din beställning!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 1236749063

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). Bankgiro: 5630-6376

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE8150000000052311121146, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer