Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sverige är fullt av systemfel – såväl tjänstemän som kriminella skor sig ekonomiskt

av | 24 jun, 2020 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

Det är fest och glada dagar när svenska tjänstemän skall tjänstgöra långt ifrån sin hemort. Minns ni turerna kring riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl som hyrde sin makes bostad som tjänstebostad? Hon fick utstå lite obehagligheter i media, men till slut lades förundersökningen om bedrägeri ner. Åklagaren kom fram till att hon hade följt regelverket, och inte begått något fel. En annan tjänsteman som ”följt regelverket” heter Annika Thornell. Hon är svensk diplomat, och tjänstgjorde vid Sveriges Generalkonsulat i Jerusalem åren 2010-2015. Som utsänd medarbetare behövde hon naturligtvis någonstans att bo. Hon hyrde en lägenhet för $1.500 i månaden ($18.000 per år) och fick samma belopp utbetalt som bostadsbidrag från sin arbetsgivare. Inget konstigt med det. Det var bara det att Annika själv stod som delägare till lägenheten hon hyrde. Det verkar mer som om det har blivit ett systemfel i Sverige att tjänstemän snickrar ihop tvivelaktiga upplägg för att kunna ta ut bostadsbidrag. Det är kanske därför de svenska myndigheterna inte anstränger sig för att göra något åt det organiserade kriminella bidgradsfusket som också blivit ett systemfel i Sverige.

Men trots att detta var en ren rutinsak, så var det ändå något ovanligt med det hela. Därför förstod Annika att hon behövde rådgöra med sin arbetsgivare, Generalkonsulatet. Och Generalkonsulatet kunde inte heller godkänna hyreskontraktet utan att i sin tur rådgöra med Utrikesdepartmentet i Stockhom.

Vad var det då som stack ut i den här transaktionen? Jo, det ovanliga var att Annika själv stod som delägare till lägenheten som hon hyrde.

Det visar sig att Annika är gift med Samir Abu-Shanab, en palestinier från Östra Jerusalem. Tillsammans äger de en lägenhet som ligger på Ibn-Rushd Street 9, i stadsdelen Shuafat. Det var denna lägenhet som Annika hyrde. För att hela upplägget skulle se lite bättre ut, så satte hon bara sin makes namn som hyresvärd på kontraktet.

Efter att ha rotat lite i saken fick jag följande kommentarer från Generalkonsulatet:

Annika Thornell bodde under sin tid som utsänd medarbetare 2010 till 2015 kvar i sin och sin makes privata lägenhet i Jerusalem. Det förhyrdes ingen ny tjänstelägenhet för Thornell. Däremot utgick bostadsbidrag för privatbostad. Som underlag för detta finns ett kontrakt upprättat mellan Annika Thornell (det vill säga inte generalkonsulatet) som hyresgäst, och hyresvärden.   (Mejl, 18 maj 2020)

Och

Tack för din fråga. Beslutet fattades av generalkonsulatet. Dialog fördes med Utrikesdepartementet. (Mejl 10 juni 2020)

Stadsdelen Shuafat är ett före detta flyktingläger där många lägenheter är inte registrerade i det israeliska lagfartsregistret. Annikas lägenhet är inte registrerad, och det går därför inte att bevisa att Annika själv äger fastigheten. Det är möjligt att denna lucka gjorde att upplägget kunde tvättas rent. Men hur som helst, som Gk:s mejl visar, så visste alla att det var Annikas lägenhet.

Och så en liten pikant detalj till: Hyresbidraget betalades kontant i förskott, halvårsvis. Den 2 januari 2014, tex kvitterade Samir ut $9.000 kontant från Generalkonsulatet, och likaså 1 juli samma år. I Israel gäller en skatt om 10% på hyresintäkter för bostäder, men bara om man själv uppger inkomsten för skatteverket. Ja, ni kan ju själv räkna ut en tänkbar anledning till att hyran betalades kontant.

Om man ser lite bredare på det hela, så verkar det som om Emma Carlsson Löfdahls och Annika Thornells upplägg inte var något undantag. Det finns fler exempel, till exempel politiker som skrivit sig i sin sommarstuga, och så vidare. Det verkar mer som om det har blivit ett systemfel i Sverige att tjänstemän snickrar ihop tvivelaktiga upplägg för att kunna ta ut bostadsbidrag. Det är kanske därför de svenska myndigheterna inte anstränger sig för att göra något åt det organiserade kriminella bidgradsfusket som också blivit ett systemfel i Sverige.

Y.T.

*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer