Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sverige 2018: Den Stora Oredans tid

av | 25 aug, 2018 | Politik

Lästid: 4 minuter

Vi vet idag att den omfattande invandringen har fört med sig en nästintill olösbar problematik. Omfattningen, Tobias Billströms omtalade ”volymer”, har ställt till det för alla. Men i sin godhetsiver har våra styrande gjort det svårare att via öppna samtal och prestigelös dialog finna en framkomlig väg. Där människor kräver ansvar, klara ja och tydliga nej, finner de mest undanmanövrer och luddighet från dem som fått förtroendet att styra, eller säger sig vilja göra så framöver. Dessvärre ser valrörelsen mest ut att ha blivit en omröstning om en moderat från Solna. Dit har vi kommit, skriver journalisten Chris Forsne i sin betraktelse över dagens Sverige.

Den Stora Oredan var en period under ryskt sextonhundratal då missväxt och samhällsproblem blev förödande för landet. Idag upplever många en förvirringens tid i Sverige. Så många samhällsfunktioner ser ut att vara i gungning, uppblandat med bränder, värmeböljor och klimatångest, att vi närmar oss vår egen Stora Oreda.

I tider av social omvälvning föds ofta karismatiska ledare. Deras tro på demokrati som styrelsemodell varierar. Men de lyckas ingjuta mod i medborgarna och initierar ofta reformer som till synes lyfter folk och land, åtminstone temporärt. I Frankrike valde man en Macron, i Österrike en Kurz. Men svenska väljare verkar idag uppgivna inför att kunna tanken på att kunna finna någon med den kraft och utstrålning som tiden kräver.

I dagens Sverige gör tidningar liksom SOM-institutet vid Göteborgs Universitet återkommande mätningar där allmänheten får välja mellan om det är sjukvården, skolan, migrationen eller brottsligheten som bekymrar oss mest. Som om det vore vattentäta skott mellan rubrikerna.

Där människor kräver ansvar, klara ja och tydliga nej finner de mest undanmanövrer och luddighet från dem som fått förtroendet att styra – eller åtminstone säger sig vilja göra så framöver. Vi vet idag att den omfattande invandringen har fört med sig en näst intill olösbar problematik. I sin godhetsiver har våra styrande antagligen istället gjort det svårare att via öppna samtal och prestigelös dialog finna en väg för Sverige framöver. Omfattningen, Tobias Billströms omtalade ”volymer”, har ställt till det för alla.

Bostadsbrist, brist på lämpliga arbetstillfällen, en skola och en sjukvård pressad bortom möjlighetens gräns. En bidragsekonomi som vi inte kommer kunna bära länge till. Parallellsamhällen styrda av en kultur som aldrig går att jämka med den svenska utan att den senare försvinner, brottslighet och ett kvinnoförakt som är näst intill ofattbart för en folkhemsuppfostrad allmänhet. Istället för att erkänna den situation vi står inför och att den med stor säkerhet kommer att förvärras den kommande mandatperioden försöker våra politiker skylla ifrån sig på en alltmer oroad väljarkår. Det budskap som trumpetas ut från årets urusla valaffischer är till förvirring lika mellan en rad olika politiska företrädare. Men det gör inget. För ingen tittar längre på dem. Ingen bryr sig.

De som sitter vid makten vill behålla den. Privilegier är en berusande brygd. Men vill vad som påstås vara en Allians verkligen ha makten? Knappast då så få indikatorer pekar mot att den situation Sverige nu befinner sig i går att reda ut. Betydligt bekvämare med lite lagom utspel, kryddat med tecken på viss söndring, men målet är alltjämt trygga jobb för den politiska eliten.

De människor ur vitt skilda samhällsgrupper jag talar med de senaste månaderna upplever nästan alla att vi befinner oss i en Stor Oreda. En del kommer att rösta på sina vanliga partier då det är ett hopp om att Sverige ändå är Sverige och tryggheten återfinns i troheten. Andra kommer att ur vreden och besvikelsen rösta för en förändring. Men ingen jag talat med har en större tilltro till de kvinnor och män som tagit sig högst upp i partitopparna och hävdar kompetens. Det är som att behöva se en fotbollsmatch med passningar i avsikt att hålla spelet igång, men aldrig ett rejält anfall och en ambition att vinna en förkrossande seger.

Partierna har blivit en kartell som erbjuder oss en cirkus. Vem vet ens längre vad de tycker politiskt när de bara pratar om Hanif Bali. Valrörelsen ser nu ut att vara en omröstning om en moderat från Solna. Dit har vi kommit.

CHRIS FORSNE

Chris Forsne är journalist, författare och mångårig utrikeskorrespondent med Frankrike och Nordafrika som bas.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

Köp den gärna här.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer