Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Svensktalande döms hårdare än arabisktalande på Facebook – svenskar har inte full yttrandefrihet”

av | 11 feb, 2020 | Yttrandefrihet

Lästid: 6 minuter

Den socialdemokratiska politikern Ann-Sofie Hermansson friades idag från stämningen för förtal. ”Soffan” hade stämts av två islamistiska extremister som inte tyckte att de skulle kallas just detta, men de förlorade och måste nu betala 190.000 i rättegångskostnader. Genom att försöka begränsa ”Soffans” yttrandefrihet trodde islamistextremisterna att de skulle få flytta fram sina positioner i Sverige. De slösade både tid och resurser hos det svenska rättsväsendet. Tyvärr är det inte längre självklart att det råder full yttrandefrihet i Sverige. Ulrika Stigsson skriver idag om en skör ”frihet” då pensionärer förföljs av den statligt betalda Näthatsgranskaren för delningar av videor och texter på svenska – medan kränkningar och till exempel antisemitism på arabiska och andra språk får passera obehindrat. ”Att vi som svenskar med svenska som modersmål ska bedömas hårdare än arabisktalande är inte okay. Jag kräver en ändring som innebär full yttrandefrihet för alla språk och folkgrupper”, skriver Stigsson.

Yttrandefrihet är vår tids ödesfråga, vår tids stora kamp för våra grundläggande rättigheter. Att inte få utrycka vad man tycker och tänker, varna för det som verkar farligt eller bara ogilla något borde stå alla människor fritt. Dessvärre är det inte längre en självklarhet i Sverige 2020. Jag översatte ett tal med Åsa Westerberg till engelska på min YouTube-kanal:

https://youtu.be/E2BwPtZxwiA

Här beskriver Westerberg hur hon blir anmäld för hets mot folkgrupp och förtal. Därefter la jag ut talet på min Facebook. Snabbt hörde en pensionär av sig och berättade att hon delat en annan film med Åsa på Facebook. Hon skrev inte ett ord utan bara delade. För detta blev hon anmäld av Näthatsgranskaren, och därefter dömd i första instans. Hur kan detta vara möjligt, bara genom att dela en länk? Pensionären har dock överklagat och väntade på nästa rättegång. Jag har också följt ett stort antal som råkat ut för liknande händelser och man undrar över vilken diktatur vi befinner oss i?! Åsa nämner i sitt tal bland annat en afrikansk rappare som uppmanar till mord på alla vita. Detta blev anmält men nerlagt, då framträdandet ansågs vara ”konstnärligt”. Inom ramen för konst ska man alltså få uttrycka vad som helst? Dock kan nämnas att konstnären Dan Parks, och även Lars Wilks, inte alls åtnjuter denna ”konstnärliga frihet” i dagens Sverige. Vi är sannerligen inte lika inför lagen.

När jag kikade in på hemsidan Civil Rights Defenders (statligt finansierad expertorganisation för mänskliga rättigheter) så hoppades jag att organisation tog tag i problemen kring yttrandefriheten. Försvar av civila rättigheter låter verkligen bra och något vi behöver i Sverige 2020. Jag läste att FN förhört Sverige i rådet om mänskliga rättigheter och att Civil Rights Defenders skickat in en skuggrapport för att visa att Sverige brister inom rasism och hatbrott. Det är anmärkningsvärt att en organisation som säger sig försvara mänskliga rättigheter, vilket borde vara yttrandefrihet, istället driver på i motsatt riktning och arbetar för att fler skall dömas som säger sina åsikter.

FN och SIDA har länge drivit bistånd som skall prioritera Mänskliga Rättigheter och där har yttrandefrihet varit en viktig del. Nu tycks hatbrott och rasism prioriteras och stå över yttrandefriheten. Jag undrar nu om man bara vill se yttrandefrihet i Mellanöstern, Afrika och Asien? FN har vid tidigare granskning gett Sverige underkänt i fråga om hatbrott enligt deras skuggrapport.

När det gäller etniska svenskar finns inte ens den frågan utredd utan man vänder på steken och gör svensken till brottsling och fråntar dennes rätt att yttra sig. Detta kan man lätt tolka i Civil Rights Defenders skuggrapport där de utsatta anses enbart vara muslimer, romer, judar, afrikaner och samer. Min fråga är, kan verkligen inte en etnisk svensk utsättas för samma hat och diskriminering som de ovan nämnda grupperna? Naturligtvis kan de det och självklart sker detta. Det senaste fruktansvärda exemplet är förnedringsrån av barn där förövare urinerar på offret. Men fortfarande anses att rasism mot svenskar inte existerar, inte i juridisk mening.

Jag har en nischad YouTube-kanal sedan juli 2019, där vi översätter från språk i mellanöstern till svenska för att göra saker synliga som inte normalt kommer fram. Jag följer några kända personer på farsi och arabiska genom en översättare och tolk. Kvinnorättskämpen Mashi från Iran och Box of Islam med Hamed som kommer från Egypten är två av dem. Jag fick nyligen reda på att diskussionerna och kommentarerna på olika Facebooksidor med språk från Mellanöstern är helt utan censur, till exempel arabiska och farsi. Facebook och andra sociala medier tillåter att allt sägs på dessa språk oavsett hat, hot och kränkningar. Kan det verkligen vara så tänkte jag? Vi är så vana vid att vara nedtystade och väga vart enda litet ord på en våg innan den skrivs ner.

Tidigare har jag bivit avstängd tre dagar då jag skrev om T*mm* R*bins*n, så nu ville jag testa om det stämde. Därför beställde jag en översättning på både farsi och arabiska. Kändes lite riskabelt att få Facebook nedstängd men var tvungen att se efter om det jag hört stämde! Kunde liksom inte tro att man behandlas så olika beroende på språk och härkomst.

Jag översatte texten nedan.

”Vi är glada för T*mmy R*bins*n som kämpar mot islamister och terrorister i England.”

Otroligt nog får denna text, när den är på arabiska och farsi, vara kvar utan någon varning eller feedback från Facebook. Jag är naturligtvis glad att man kan skriva så om TR men varför kan vi inte det på svenska? Och varför censureras och anmäls svenskar som skriver på svenska och ställs inför rätta medan alla som skriver på arabiska och farsi kan diskutera och skriva massor med kritik, kränkningar, och ändå inte får någon som helst uppmärksamhet?

Som exempel kan nämnas att det finns mycket antisemitiskt som skrivs på arabiska av svenska medborgare och detta pågår helt ostört år efter år. Nu är jag förespråkare för full yttrandefrihet och vill helst inte ha några eller iallafall endast små begränsningar. Men att vi som svenskar med svenska som modersmål skall bedömas hårdare än arabisktalande är inte okay. Jag kräver en ändring som innebär full yttrandefrihet för alla språk och folkgrupper. Med tanke på att det är just på Facebook och andra sociala medier som anmälningarna sker så måste utgångspunkten vara lika regler på dessa plattformar.

https://crd.org/sv/2020/01/27/sverige-brister-i-arbetet-med-manskliga-rattigheter/

ULRIKA STIGSSON

Ulrika Stigsson är kristen debattör och opinionsbildare och driver den egna YouTube-kanalen Ullis News.

https://www.youtube.com/channel/UCDchY3LvEgIY17kAVWZFvsQ

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

I mars kommer den första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

I mars ger jag även ut debattboken ”Flykten från folkhemmet” – bevaka den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

Senast utgivna bok är ”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer