Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Svenskt kändisuppror mot antisemitism och kvinnovåld”

av | 27 apr, 2018 | Samhälle, Debatt

Lästid: 6 minuter

Föreställ dig scenariot: De är 250 journalister, opinionsbildare och politiker. Där finns kändisar som i vanliga fall främst figurerar i TV, på film, i musikbranschen. De är artister. Populära idrottsstjärnor och skådespelare. Folkkära bästsäljande författare. För det mesta håller de sig borta från politiken. Men inte idag, idag har de flesta av dem valt att öppet och högljutt visa sitt missnöje. En av dem som syns är komikern Soran Ismail, som lyst med sin frånvaro i offentligheten sedan hösten 2017. Nu skanderar han högljutt: ”Nolltolerans mot våldtäkt!”. Och Schyfferts nya show heter ”Var mycket rädda”. Alla bär de kängor på fötterna, som en symbol för vikten av självförsvar.

Droppen blev ännu en gruppvåldtagen ung flicka i Borlänge. Fyra, fem förövare, de hade talat ett främmande språk över hennes huvud och behandlat henne sämre än om hon vore ett stycke skräp på marken. Droppen var även ännu en judisk familj skyndsamt tvingats fly från Sverige. En småbarnspappa som emigrerat till Israel efter att hans pojke fått kippan avsliten utanför synagogan och blivit hotad med döden för att han var – ja just det, jude. Det bildades självklart en stödgrupp på Facebook för dessa arma människor. Under hashtaggen #vistårinteutmedantisemitism gick gemene man ut och tog ställning. Snabbt samlade man ihop flera hundra tusen upprörda medborgare som sade sig stå upp för förföljda religiösa minoriteter.

Kändisarna bär plakat och skanderar ”Nu får det vara nog!”. De är på väg till Rosenbad, via en omväg på Stortorget, och följs av ett stort pressuppbåd. Några av de kvinnliga musikerna håller varandras händer, de har klätt sig i kroppsnära kjolar och klänningar med djupa urringningar och bär höga klackar för att visa att kvinnor ska få kunna ta på sig precis vad som helst utan att riskera gruppvåldtäkt. Männen, även de som inte är judar, bär kippor. En av reportrarna i TV-teamet hejdar en känd kvinnlig programledare och frågar vad hon är mest arg över.

– Vilken befängd fråga, utbrister hon, hon som är en av dem som spritt information om protestmarschen via sitt välbesökta Instagramkonto. Hur ska vi inte vara upprörda över det faktum att en minderårig svensk flicka blir grovt våldtagen och sexuellt misshandlad av unga män som bevisligen uppehåller sig i Sverige illegalt? Hur ska vi anständiga människor, som har makt att påverka, kunna hålla tyst när judar hotas och mördas?

Ja, den ökande otryggheten och våldet mot flickor och kvinnor och det faktum att allt fler judar måste fly Sverige då de dödshotas och förföljs har inte undgått någon, men det är första gången som så många kända personer tillsammans intar gatorna. Via sociala medier har kändisarna skapat något de kallar för ”Trygghetsupproret” och innebär att alla som vill klär sig utmanande och bär dessutom Doc Martens kängor på fötterna. Dessa kängor har en gång i tiden varit en symbol för främlingsfientliga skinheads, men har nu tagits tillbaka som en markör för att kvinnor men även religiösa minoriteter ska kunna försvara sig mot eventuella angripare. Och vad passar bättre än att ha ett par hårda kängor på fötterna, med vars hjälp man kan sparkas i självförsvar då man blir attackerad?

Se där, där går självaste Malena Ernman i ett par höga svarta boots och knyter näven för att uttrycka sitt stöd till våldtagna flickor. Och Alexandra Pascalidou, hårt sminkad och med ett mycket avslöjande decolletage håller ett plakat som det står ”#jesuisjuif – alltså #jagärjude. Och Henrik Schyffert tänker stå uppa helt gratis framme vid Stortorget! Hans nya show heter ”Var mycket rädda” och tar avstamp i att till och med förskolebarn i Sverige börjat mordhota personalen. Hans sidekick heter Özz Nujen, som gjort comeback från de grundlösa anklagelserna om terrorfinansiering. Han har även sadlat om till relationsexpert med spalten ”Fråga Svågern”, där ingen fråga om vare sig ekonomi, xenofobi eller genus är för avancerad. Özz dansar och ler i protesttåget, ingen förstår varför han ser så lycklig ut eftersom temat är allvarsamt och tungt, men komikers agendor äro outgrundliga så folk låter honom hållas.

Det är gott om Davidsstjärnor i protesttåget. Också allt fler vanliga dödliga ansluter sig och till slut fylls hela Drottninggatan av en böljande folkmassa. Till och med Soran Ismail har avbrutit sin snart årslånga semester och ropar bestämt ”Nolltolerans mot våldtäkt” medan han hötter med knuten näve i luften.

Nej, förlåt, jag ska sluta fantisera. Ovanstående är givetvis inte en beskrivning av en verklig svensk kändisdemonstration mot våld och antisemitism. Detta är så kallad satir, och får dig förmodligen att skaka på huvudet, då den har mycket lite förankring i verkligheten. Det är en vision, kalla den fake news. För i Sverige 2018 går inga kändisar man ur huse för att försvara vare sig gruppvåldtagna eller judar. Varför jag blandar ihop två så till synes skilda ting? Därför att båda handlar om förtryck. Kvinnor förtrycks. Judar förtrycks. Kvinnor är inte längre fria i Sverige. Inte judar heller. Om man är både kvinna och jude då? Lägg ihop två och två. Både kvinnor och judar är numera minoriteter i Sverige. Judar en mycket mindre minoritet, förstås, det finns bara ungefär 20.000 judar kvar i landet, men flickor och kvinnor är den största majoritetsminoriteten. Vid utgången av 2015 gick 123 stycken 16-17-åriga pojkar på 100 flickor i samma åldersgrupp (att jämföra med Kinas 117 på 100). Läs gärna vad ett stort mansöverskott kan medföra för ett samhälle, enligt forskning gjord av professor Valerie M Hudson.

Inspiration till dagens text hittade jag i en fransk tidning, som rapporterar om demonstration mot den nya antisemitismen. 85-åriga Mireille Knoll mördades brutalt av en arabisk man för att hon var judinna. I april 2017 mördades Sarah Halimi, en annan gammal kvinna, också på grund av att hon var judinna. Det är 25 gånger högre risk att en jude ska drabbas av hatbrott än en muslim. 10% av den judiska befolkningen på Ile de France har tvingats flytta för att de inte längre känner sig säkra och för att deras barn inte kan gå i vanliga franska skolor. Det är inte islamofobi som är det stora problemet i Frankrike. Inte heller i Sverige, trots att ordet används flitigt för att smutskasta och misstänkliggöra dem som kritiserar politisk islam, det vill säga aggressiv islamism som vill införa sharialagar och stöpa om det demokratiska samhället till ett ofritt och förtryckande sådant där i synnerhet kvinnor mister sina fri- och rättigheter.

I Sverige får man 2018, fritt skandera att judar ska dö, på gatorna. Har någon blivit åtalad för ett dylikt hatbrott? Vår egen utrikesminister Margot Wallström hyllas som antisemiternas hjälte, något hon låter passera. Hon tar inte avstånd från detta, utan uttrycker istället förvåning över att antisemitismen i Sverige ökar. Och organisationer som Näthatsgranskaren fortsätter att jaga pensionärer som kritiserar islam.

För flickorna i Borlänge, Lund, Malmö, Åkersberga och andra svenska orter finns ingen rättvisa. För judarna i Sverige finns ingen trygghet. Men 9000 afghanska män som saknar asylskäl ska nu erbjudas möjligheter att studera på svenska gymnasieskolor. Och 5 miljarder i den rödgröna budgeten satsas på flyktingkostnader.

”Oacceptabelt”, ropar Magnus Betnér. ”Sverige har aldrig varit otryggare!”

Nej just det, satir var det.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer