Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Svensken är böjd likt flaggstången på Sergels torg”

av | 31 aug, 2017 | Uncategorized, Debatt

Lästid: 4 minuter

Det är inte nationalism som splittrar människor. Det som splittrar oss är den politiska eliten, den hårdvinklade medierapporteringen och den verklighetsförnekande medelklassen som fortfarande vägrar se att Sverige numera befinner sig i en skärseld. Det skriver Bianca Muratagic i sin nya krönika på Katerina Magasin.

Vi lever i tider där det ställs krav på oss att ta avstånd från varandra och våra åsikter. Det är ett perfekt sätt att skapa ett polariserat och splittrat land så att människor slutar prata med varandra och håller sig på varsin sida utan att hitta ett normalt och civiliserat sätt att kommunicera. Människor kontrolleras och styrs genom rädslan att förlora de som är mest värdefulla för dem. Vi fortsätter att leva som vanligt i ett land där det råder kaos på flera olika plan. Hela världen vet om det men inte vi. Jorden är platt. Vuxna är barn. Politiker talar alltid sanning. Löfven visste ingenting om någonting. Och Rinkeby, där 90 procent har invandrarbakgrund, har aldrig varit segregerat område. Kvinnor är trygga fast de utsätts för alla vidriga typer av våld, trakasserier och attacker.

Det våra makthavare strävar efter är att bevara och försvara den fantastiska bilden av Sverige som speglar inget annat än deras egen verklighet. Visst är livet underbart när du lever i ett tryggt och skyddat område, i ett trevligt hem med stabil ekonomi och rikt socialt liv, när du umgås med samma typ av människor som delar samma intressen som du, samma principer, uppfattningar, politisk tillhörighet och identisk syn på livet och på Sverige. Det är något fascinerande men avskyvärt med verklighetsfrånvända politiker som förnekar andras verklighet eftersom de varken vill eller kan se den. Det finns något ytterst osmakligt och respektlöst med att negligera och trivialisera det som våra folkvalda kallar för ”utmaningar” – som deras egen misslyckande politik skapat.

”Självbevarelsedrift. Jag tror på teori om självbevarelsedrift”, skriver min vän som lämnade Sverige på grund av att han tröttnade på maktmissbruket som pågår här.
”Det som politiker och medierna driver nu saknar den viktigaste ingrediensen: självbevarelsedriften. Detta eftersom de lever i skyddade samhällen. När vanliga människor känner sig tillräckligt hotade, till den punkt att deras familjs, speciellt deras barns framtid hotas, då kommer man att mobilisera sig mot PK på riktigt.
Sunt förnuft kommer att segra.”

Jag tillägger att sanningen också kommer att segra.

Självbevarelsedriften garanterar oss överlevnad. Smärta och rädsla är en del av självbevarelsedriftens mekanism. Otrygghet, brist på tillit till verklighetsfrånvända, insiktslösa och arroganta politiker som saknar all trovärdighet och lider av grav förnekelse, ett korrupt och dysfunktionellt rättsystem i ett land där lagar gäller olika eller inte alls och där groteska orättvisor utspelas dagligen inför våra ögon är perfekt mylla för ilska, oro men också rädsla att växa i.

I Sverige är många människor arga men de har fortfarande inte känt den riktiga självbevarelsedriftens mekanismer, eftersom många lever i sina parallella universum långt ifrån det trasiga Sverige med enorma problem som är omöjliga att gömma och förneka. Samma människor läser nyheter och vill bara höra det som passar deras värld. De röstar på samma parti de har gjort hela sitt liv eftersom samma parti har matat dem med samma lögner om den perfekta bilden av Sverige de väljer att tro så blint på. Man har upprepat dessa lögner tills de blev cementerade i svenskarnas ryggmärg.

När våra politiker predikar om anständighet i den svenska politiken och varför man väljer att inte samarbeta med ett visst parti kan inte jag låta bli att tänka på vart deras självrespekt och anständighet tog vägen när de på grund av sina principer och politiska färger väljer att ljuga för sig själva och hela världen?

Svensken har väldigt länge varit skyddad från krig, hot, förödelse, förtryck och fattigdom. Men idag händer saker som skrämmer många då vi har insett hur sårbara och chanslösa vi är mot barbariska terrordåd, kriminalitet, gängkrig, våldtäkter, trakasserier, förtryck, hot, beskuren yttrandefrihet och våra värderingar, religiös fundamentalism, nya typer av brott som vi inte känner igen, våldsamma upplopp och attacker i form av bränder, stenkastning, skottlossning och allt annat som våra politiker tappat kontrollen över och är inkapabla att hantera.
Svensken är böjd likt flaggstången på Sergels torg. Våra medborgares stolthet, frihet, integritet, traditioner, arv, religion och värderingar hänger upp och ner.  Andras lojalitet och kärlek för sin nation, traditioner och kultur hyllas hysteriskt, men den svenska nationalismen ses som något fult och skamligt och pekas ut som orsak till exkludering av människor. Ja, såvitt det inte gäller en norsk minister på Sverigebesök förstås…

Låt mig påpeka det uppenbara: Det är inte nationalism som splittrar människor. Det som splittrar oss är den politiska eliten, den hårdvinklade medierapporteringen och den verklighetsförnekande medelklassen som fortfarande vägrar se att Sverige numera befinner sig i en skärseld. De som utan att förstå det själva stöttar förtryck och fundamentalism, de som slår sig för bröstet och kallar sig för goda och antirasister, de som hjärntvättat fortsätter att predika samma gamla tomma klyscha ”allas lika värde” i ett destabiliserat Sverige. Grupper ställs mot varandra och otryggheten och rädslan kryper innanför skinnet. Vårt land glider allt mer isär.

Bianca Muratagic

Bianca Muratagic arbetar som sångpedagog, konstnärlig ledare, konsertarrangör och sångerska. Hon driver sitt eget företag, musikskolan Sångakademi Bianca i Uppsala.

(Det här är en debattartikel innehållande opinionsmaterial, publicerad på Katerina Magasin. Åsikterna i artikeln står skribenten för. Texten har tidigare publicerats i något annan version som inlägg på Facebook.)

*******

Stötta mig gärna genom att köpa min senaste bok Vapendragerskan! Det är den tionde delen i romanserien om barnmorskan Cecilia Lund, utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta då Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer