Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Svenska våldtäkter del 6: Jenni Matèrn om gängvåldtäkten i Fittja

av | 22 nov, 2017 | Samhälle, Uncategorized

Lästid: 3 minuter

Jenni Matèrn läser förundersökningsprotokollet rörande gängvåldtäkten i Fittja och chockas av brutaliteten. Hon är övertygad om att beteendet, där en stor grupp unga män inte säger stopp när en ensam kvinna skändas, beror på en sjuk kvinnosyn som finns bortom det jämställda svenska samhällets normer. Därför efterlyser hon riktade insatser för att stävja denna skrämmande utveckling.

Jag har läst stämningsansökan mot de fem män som misstänks för grov våldtäkt i en port i Fittja. Tre av männen åtalas för grov våldtäkt och två av dem för medhjälp till grov våldtäkt. Ytterligare 15-20 män misstänks ha närvarat vid våldtäkten. Jag har läst många förundersökningsprotokoll och domar rörande sexualiserat våld, och det här är en av de värre. Kvinnan våldtas analt, vaginalt och oralt. Hennes huvud dunkas i trappen tills hon förlorar medvetandet, hon sparkas, blir slagen och slits i håret, hon hotas med kniv och hon filmas med mobilkamera. Som grädde på moset sker allt detta under överinseende av ett större antal andra unga män och det är detta som får mig att må extra illa.

Femton till tjugo män kan utan problem spana in en grov våldtäkt utan att ingripa, utan att någon gång under förloppet känna att den egna gränsen för hur man behandlar en kvinna är nådd och därmed protestera och hjälpa denna fruktansvärt utsatta person. Inte en enda, inte en jävel. Detta var med största sannolikhet inte ett gäng som råkade gå förbi, antagligen gick ryktet snabbt genom kommunikation: ”Kom och titta, här vare liveshow!”

Två av männen har svenskt medborgarskap, två av dem dubbelt medborgarskap och en saknar medborgarskap då landet han föddes i har upphört. Samtliga män har annat ursprung än svenskt. Varför tar jag upp det, är det viktigt? Ja, det ÄR viktigt, för att jag är övertygad om att detta beteende där en så stor grupp unga män samtycker till kvinnoförnedring beror på en syn på kvinnan vi överlag inte har i vårt jämställda land, en jämställdhet vi har kämpat i så många år för att uppnå. Enbart att få ihop fem män som med sådant raseri våldtar en kvinna känns svårt, att dessutom skramla ihop ytterligare femton män till som inte på något sätt säger stopp när en kropp och själ skändas framför deras ögon är fullständigt sinnessjukt.

Ytterligare en man utan kopplingar till gänget passerar porten under övergreppet. Inte heller han ingriper.

Även om säkerligen vissa av dessa män är födda i Sverige och således präglade av läroplaner i förskola och skola med tydliga mål vad gäller jämställdhet och synen på kvinnan, hennes kropp och sexualitet, så lever de i områden som likt egna enklaver präglas av en annan syn. Dessa män påverkas inte av hashtagskampanjer eller av att en 23-årig tjej med lila hår från RFSU kommer ut och har ett föredrag. Så länge samhället inte klarar av att med riktade insatser förändra en sjuk kvinno- och människosyn eller tar denna skrämmande utveckling på allvar, så får samhället helt enkelt börja ge straff som motsvarar lidandet.

Samhället måste ge konsekvenser som män med sjuk kvinnosyn känner oro inför.

Vi kan börja med automatisk utvisning vid fällande dom vid grova sexualbrott när dubbelt medborgarskap finns eller svenskt saknas OAVSETT situation i utvisningslandet.

Vi kan börja med att ta bort såväl straff- som ungdomsrabatt.

Vi kan också börja med att lägga pengar på rättssystemet så det inte tar ett år att lämna in en stämningsansökan.

Vi kan sammanfatta det hela med att det är dags att samhället slutar pissa på offer för sexualiserat våld, speciellt med tanke på att den gruppen har ökat med 138 % på två år.

JENNI MATÈRN

JENNI MATÉRN

Jenni Matérn är en politiskt intresserad fyrabarnsmamma och utbildad förskollärare. Hon har i tjugo års tid arbetat som lärare och pedagog i socialt utsatta områden, främst med elever i åldrarna 6-10 år.

(Det här är en text innehållande opinionsmaterial, publicerad på Katerina Magasin. Åsikterna i artikeln står skribenten för. Texten har tidigare publicerats som inlägg på Facebook.)

*******

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto SE-Banken 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Har även skaffat crowdfundingtjänsten Patreon och finns här: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Senaste barnboken ”Så bråkar man och så blir man sams”, utgiven på Lava Förlag, finns att köpa här.

Senaste småbarnsboken, ”Ingrid och Ivar på badhuset”, utgiven på Bonnier Carlsen, finns att köpa här.

Senaste romanen, den 10:e delen i romanserien om Cecilia Lund – Vapendragerskan – finns att köpa här. Vapendragerskan är utgiven på mitt eget förlag Palm Publishing, som jag valde att starta när Piratförlaget – där jag tidigare gett ut mina vuxenböcker – vände mig ryggen då jag berättade sanningen om samhällsutvecklingen i Sverige.

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer