Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Svenska myndigheters ”naivitet” och konflikträdsla kostar oss miljarder – Sverige ett smörgåsbord för bidragskriminella

av | 27 jan, 2021 | Ekonomi

Lästid: 7 minuter

Dagligen duggar nyheter om bidragsfusk och bedrägerier mot statliga myndigheter där det rör sig om stora pengar som mestadels icke-svenska – inte sällan islamister – lurat till sig. Pengafusket mot Försäkringskassan till exempel slog alla rekord 2020, hissnande över en halv miljard i felaktigt utbetalda assistansersättningar rör det sig om och då finns troligen ett mörkertal som inte kommit fram. Och studieförbunden som visat sig syssla med odemokratisk verksamhet krävs på 35 miljoner i felaktigt utbetalda bidrag (en summa som också kan antas vara mycket lågt räknad). Under de senaste fem åren har ett 50-tal bolag och organisationer med radikala islamister i ledningen tjänat mer än en miljard kronor på affärer med svenska staten och kommuner. Framför allt handlar det om friskolesektorn. Alla dessa mångmiljonbelopp som försvinner in i bedragarnas fickor gräver stora hål i den svenska välfärden och jag undrar vilka alla de handläggare är som möjliggör bedrägerierna? För de sker inte i tomma intet. Nej, de är konsekvenserna av myndighetspersoners beslut, som i sin tur bygger på naivitet, och kanske rädsla för att ställa rätt frågor och kräva in svar. Eller är det bara en fråga om förslappning, nonchalans och okunnighet? Skulle dessa handläggare lika frikostigt slösa med pengar om de var tvungna att öppna den egna plånboken? Eller, ännu värre: Handlar det om korruption, om klaner som har ”egna” på strategiska poster och därför kan bevilja varandra enorma summor av skattemedel? Jag har inga svar, jag vet bara en sak: Det här måste få ett slut.

35 miljoner ska studieförbunden betala tillbaka – en alltför låg summa, menar insatta, bland annat terrorforskaren Magnus Ranstorp.

https://www.dn.se/kultur/studieforbunden-kravs-pa-35-miljoner-kronor-efter-bidragsfusken/

Studieförbunden kan tvingas återbetala 35 miljoner kronor i statsbidrag, efter interna granskningar av fusk, bedrägeri och felaktigheter. Kritiker menar att bristande kontroll gör att stöden kan utnyttjas av kriminella eller antidemokratiska grupperingar. Interna granskningar visar att drygt en miljon studietimmar i hela landet mellan 2017 och 2019 måste räknas bort. Flera studieförbund överväger att polisanmäla personer som lurat dem. Enligt en preliminär bedömning från Folkbildningsrådet kommer man att kräva att förbunden betalar tillbaka sammanlagt nära 35 miljoner kronor av stödet man fått 2019 och 2020. Dessutom får felaktigheterna effekt på kommande bidrag.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp anser dock att de nya granskningarna inte är tillförlitliga, skriver han på Twitter. ”För att gå till botten med problemen krävs en rejäl extern revison, inte självkontroll. Det svängs och utesluts siffror när det passar” skriver Ranstorp.

 

Över en halv miljard bidrag är pengafusk bedragare lurat till sig från Försäkringskassan.  https://www.expressen.se/dinapengar/forsakringar/pengafusket-mot-f-kassan-slog-alla-rekord-under-2020/

Här är några av dessa assistansbedrägerier, som bara på sista tiden rapporterats i medierna:

* 48-årig örebroare lurar till sig assistansersättning för 15 miljoner kronor

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/omfattande-bevisning-mot-misstankte-bidragsfuskaren

“Privata videoklipp, bilder, övervakningsbilder och polisens spaningsmaterial är bara några av de bevis som åklagaren tagit fram i åtalet mot den 48-årige örebroare som misstänks för grovt bidragsbrott.

Mannen misstänks för att sedan 2010 ha lurat till sig pengar från Försäkringskassan genom att simulera en neurologisk sjukdom. Mannen har på så sätt fått assistansersättning beviljad och genom åren fått över 15 miljoner kronor i ersättning”.

 * Kvinna i Jönköpings län krävs på 14,7 miljoner som hon lurat till sig av Försäkringskassan.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/kvinna-kravs-pa-over-14-miljoner-av-forsakringskassan

“En kvinna från Jönköpings län krävs på hela 14.7 miljoner kronor av Försäkringskassan. Kvinnan har under ett tiotal år fått full assistansersättning, men nu anser myndigheten att hon inte har de stora hjälpbehov hon angett”.

 * Familj 1 lurat till sig 8,5 miljoner genom att ljuga om funktionshindrad son.

* Familj 2 lurat till sig 10,5 miljoner genom att påstå att pappan var svårt MS-sjuk.

https://www.gp.se/nyheter/sverige/familjerna-lurar-f%C3%B6rs%C3%A4kringskassan-p%C3%A5-miljoner-1.4311301

Familj 1: Påstod att ena sonen hade funktionshinder som gjorde att han var i stort behov av assistans. Bland annat skulle han inte kunna ta på sig kläder själv, han påstods använda blöja, han behövde hjälp med att få i sig mat och hade svårt att kommunicera med andra. Under nästan tio år betalade Försäkringskassan ut drygt 8,5 miljoner kronor i assistansersättning samt 245 000 kronor i aktivitetsersättning till de familjemedlemmar som påstods ta hand om mannen. Men när Försäkringskassan började misstänka att det var en bluff gjordes en polisanmälan. Polisen i sin tur spanade på familjen och såg då att mannen klarade sig utmärkt på egen hand”.

Familj 2: “Strax efter att domen mot familjen meddelats kom ytterligare en dom rörande assistansersättning. I detta andra fall rör det en familj från Haninge. Här påstods pappan vara svårt MS-sjuk. Försäkringskassan betalade ut nästan 10,5 miljoner i assistansersättning under åtta år för att hans fru och mamma påstods ta hand om honom dygnet runt. Samtidigt åkte mannen på semester till Turkiet utan sina assistenter, coachade ungdomslag i fotboll och handlade byggvaror – helt utan bekymmer”.

 Mer bidragsfusk: ”Integrationsprojekt” skor sig frikostigt på skattebetalarnas pengar.

https://samnytt.se/integrationsprojektet-panncentralen-i-ny-harva-av-ekonomiska-oegentligheter/

Friskolesektorn är också hårt drabbad av bidragsbedrägerier och kriminella islamister som genom att driva skolor och förskolor mjölkar staten på pengar:

https://samnytt.se/en-miljard-kronor-till-radikala-islamister-fran-svenska-skattebetalare/

”Under de senaste fem åren har ett 50-tal bolag och organisationer med radikala islamister i ledningen tjänat mer än en miljard kronor på affärer med svenska staten och kommuner. Framför allt handlar det om friskolesektorn. Nyhetsbyrån Siren har kartlagt omkring 550 personer med kopplingar till radikal islamism. Denna visar bland annat att den omstridda Göteborgsbaserade Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan, och förskolekooperativet Bilaal, verksamt i flera norrländska kommuner, hör till de bolag som genererat högst affärsvärde under perioden 2015-2019. En annan verksamhet med en gymnasiehuvudman, Edinit som är dotterbolag till al-Azharstiftelsen i Vällingby, gjorde fram till 2018 affärer med ett 30-tal kommuner till ett värde av över 150 miljoner kronor. För en annan skolkoncern med verksamhet i de flesta Stockholmskommuner och några kommuner i Västmanland är det samlade affärsvärdet över 300 miljoner kronor.”

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/men-med-koppling-till-gavle-moske-atals-for-bedrageri

En man i 30-årsåldern med koppling till tidigare förvarstagne imamen Abo Raad och moskén i Gävle åtalas för att ha sett till att Medborgarskolan i Örebro gått miste om anslag på över 780 000 kronor. Mannen ska ha använt Medborgarskolans datasystem för att rapportera att han annordnat studiecirklar – som aldrig ägt rum. Mannen åtalas nu för bedrägeri, försök till bedrägeri och oredligt förfarande i två fall. Han erkänner åtalspunkterna om bedrägeri, men nekar till de andra brottsanklagelserna. Enligt åtalet har mannen uppgett att en annan man varit kursledare vid Medborgarskolan. Den mannen fick betalt för kurser som inte ägt rum, och även han åtalas nu i fallet.

Detta är nyheter som påbörjas 2019 men talande för den humbug som råder i myndigheters hantering av pengar:

”Miljonsummor har överförts till olika privatpersoner från det muslimska förskolekooperativet Bilaal utan att bokföras. Den som hållit i pengarna – i rollen som kassör – är en imam från Umeå som greps av Säpo och som betraktas som säkerhetshot och som skulle utvisas från Sverige.”

Muslimsk förskola misstänks ha förskingrat två miljoner kr

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/muslimsk-ledare-forde-over-miljoner-fran-forskola-utan-att-bokfora

https://www.vk.se/2021-01-22/bilaals-tillgangar-forsvunna

”En av imamerna som är säkerhetshot och ska utvisas var tidigare huvudman för förskolan. Stor riska att miljontals kronor hamnat i extremisters händer” kommenterar Magnus Ranstorp på Twitter.

Men som vanligt är dessa utvisningsbeslut ofta verkningslösa. En av de 6 imamerna som klassades som säkerhetshot av Säpo har istället för utvisning flyttat till Malmö där han lever gott på – bidragspengar… (Som det heter: ”You can’t make this shit up”.

https://www.expressen.se/kvallsposten/imamen-hotades-av-utvisning-slapptes-fri-och-bytte-stad/

Som avslutning kan vi kika på bilmålvakterna i Malmö. Ifall ditt blodtryck inte är tillräckligt högt ännu.

 


*****

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

 

Swish: 0733289122

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Under våren 2020 kommer jag ut med två nya böcker på mitt bokförlag Palm Publishing.

Första delen i min nya spänningsserie – ”Blodsådd” – köper du här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921310/blodsadd/

 

Debattboken ”Flykten från folkhemmet” – köp den här!

https://www.bokus.com/bok/9789151921327/flykten-fran-folkhemmet/

 

”Anhörig Revisited” – om missbruk och medberoende, en reviderad utgåva av romanen Anhörig som kom ut första gången 2004. Köp den här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921303/anhorig/

Min bok “Bilden av Sverige” finns i pocket och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789151921297/bilden-av-sverige-en-personlig-resa/

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer