Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Svenska medelålders par: SÅ FICK VI HETT SEXLIV – IGEN!

av | 27 apr, 2017 | Sex

Lästid: 7 minuter

Tycker du att din partner känns lika spännande som den gamla fåtöljen i allrummet? Är du sliten och uttråkad efter åratal med samma person vid din sida? Du är inte ensam. Vardagslogistik och relationsslitage kan knäcka den mest sprudlande passion. Men hur gör man då för att få till en nytändning i sexlivet? Här avslöjar två medelålders par sina egna metoder att få ett hett sexliv igen.

Är det ens möjligt att få till den där erotiska guldkanten på tillvaron efter flera decennier tillsammans? En nyförälskelse lägger sig alltid, heter det. I långa relationer slocknar förr eller senare lusten, skrockar olyckskorparna unisont, den kvävs av barnafödande, vaknätter, dagissjukor, ekonomiska bekymmer, ålderskriser och renoveringsbesatthet. Sakta glider man isär och det heta kitt som stavas sex och som binder samman det älskande paret smulas sönder. Man prioriterar sömn och föredrar kanske en stunds onani framför att dra igång projektet älskog. Sexualiteten förvandlas från en kär aktivitet till ett dåligt samvete, något som stressar och lägger ytterligare stenar på den börda som utgörs av dåligt samvete över allt man inte riktigt orkar med. Som en småbarnsmamma i 40-års åldern uttrycker det: ”Sex kommer längst ner på priolistan.”. Och så måste det få vara i perioder i livet. Men det finns en fara att köra fast i det sexlösa träsket där sängen enbart blir en plats för drömlös dvala. Ju längre man kommer ifrån varandra, desto svårare kan det bli att närma sig igen. Till slut finns risken att man helt tappar den grundkänsla som man först hade i parrelationen, den närhet och intimitet som var själva utgångspunkten för förälskelsen.

Den goda nyheten är att det faktiskt inte finns några hopplösa fall. I princip alla kan skaka liv i en avsomnad passion. Har man en gång varit förälskade och nära varandra sexuellt så går det alltid att återskapa. Hjärnan är – detta tål att upprepas många gånger! – en lättmanipulerad kroppsdel som i princip gör som den blir tillsagd. Och programmerar du dig till att vilja ha sex och få en nytändning i din relation, är det god chans att du med ganska enkla knep lyckas. Ofta behövs egentligen väldigt enkla verktyg för att få igång lusten. Beröring, närhet, komplimanger och ostörd tid på tu man hand är osvikliga faktorer som får igång sexsuget, i synnerhet om man i övrigt lever ett väldigt pressat och hektiskt liv. Andra kan behöva hjälpmedel som erotiska böcker, porrfilmer och sexleksaker. Eller så kan man ta till okonventionella metoder – som kan fungera förvånansvärt bra i synnerhet när man är lite äldre.

Kom ihåg att alla sätt är bra, och så länge ni som par mår bra tillsammans är det bara att gratulera. Förödande däremot är att jämföra sig med andra – ett sexliv och en relation är sällan den andra lik.

Carina, 40, och Mats, 42, tillsammans i 25 år:

”Vi har en rak kommunikation om våra sexuella önskemål”

Carina:

– Vi träffades redan som tonåringar och Mats är faktiskt den ende man jag någonsin varit tillsammans sexuellt med.  Jag gick i åttan och Mats i nian och vi blev väldigt kära… men hade någon berättat att jag bara skulle vara med honom i mer än 25 år hade jag nog bara skrattat då. Samtidigt är jag inte en kvinna som haft någon större lust att experimentera sexuellt med många olika partners, jag har från början känt en väldigt stor kärlek för Mats och vi har haft så roligt tillsammans och det har vi fortfarande. Men det är klart att det finns svackor och att inte lusten alltid kommer per automatik. Vi har två barn, de är 15 och 13 år gamla och de där åren när de var små var det verkligen si och så med det sexuella, vi har även haft några smärre kriser då vi bråkat mycket och ifrågasatt vår relation, ett tag funderade jag på att skilja mig och jag vet att Mats haft liknande tankar. Men sedan har vi alltid närmat oss varandra. Sexlivet måste man jobba på. Folk kan ju göra sig löjliga över att man tar till yttre hjälpmedel men jag tycker det är bättre att man arbetar med relationen istället för att hoppa i säng med andra. Vi har verkligen ansträngt oss för att investera i varandra. Och tack vare det är det fortfarande härligt och spännande att ha sex med varandra efter flera decennier tillsammans. Massage har alltid varit ett sätt för oss att närma oss varandra, även när vi inte velat ha ”riktigt” sex.

Mats:

– Carina var från början väldigt negativt inställd till att se på porrfilm, eftersom hon är feminist och tycker att porr är moraliskt fel. Jag respekterar den hållningen men tänker att man ändå inte ska förkasta något innan man utforskat det. Det var en svacka vi hade för ett tag sen när ingen av oss ville ligga överhuvudtaget, så vi båda blev oroliga. Jag började med att skaffa en mjukare variant för att göra henne nyfiken och det må jag säga slog väl ut, hon blev själv förvånad över vilken effekt det gav. Vi har ju varit tillsammans hela vårt vuxna liv, Carina har inte ens legat med någon annan än mig, jag själv hade några kortare förhållanden innan jag blev ihop med Carina men även mina erfarenheter av sex är mest sådana jag gjort tillsammans med henne. Därför måste man våga ta ut svängarna, tycker jag. Vi har även läst en del erotiska noveller högt för varandra och det tänder oss båda. Överhuvudtaget är det engagemang, att man vill krydda sexlivet, som är väldigt erotiskt tycker jag, att man aktivt anstränger sig för att få det mer spännande ihop. För något år sen köpte jag en dildo till Carina, först var vi båda lite generade men sedan dess har vi skaffat flera, det är ett bra komplement till sexlivet och jag vet att Carina använder dem också när hon onanerar. Vi försöker ha en rak kommunikation om våra sexuella önskemål och känner oss båda trygga med varandra. Nu har vi bokat en weekend i Barcelona som vi båda ser fram mycket emot. Mycket handlar om att ge varandra tid och röra vid varandra ofta. Den dagen vi slutar ta på varandra tror jag vårt sexliv kommer att slockna. Att hålla igång sexlivet är ett jobb men ett rätt angenämt sådant!

Lena, 56 och Stefan, 49, tillsammans i 31 år:

”Vår räddning blev ett öppet förhållande”

Lena:

– Vi har varit ett par i 22 år, men hamnade för några år sen i kris på grund av att Stefan blev allt mindre intresserad av sex. I takt med att han började avvisa mig blev jag allt mer frustrerad. Vi bråkade och jag anklagade honom för att inte älska mig, det var som om hela vårt förhållande gick i baklås. Jag fick dåligt självförtroende och kände mig ful och oattraktiv, det är faktiskt jobbigt att den man älskar vänder en ryggen sexuellt. Det slutade med att jag blev lite berusad på en firmafest och gick och la mig med en kollega som jag flörtat med en tid. Efteråt hade jag fruktansvärt dåligt samvete samtidigt som jag på ett sätt tyckte jag hade gjort rätt, Stefan ville ju ändå inte ha mig! Jag funderade på att behålla hemligheten för mig själv men sedan kunde jag inte bära den längre utan berättade. Stefan blev väldigt ledsen och vi hamnade i en riktig svacka, han flyttade ut i ett par veckor. Men sedan längtade vi ändå efter varandra. Och någonstans där började vi prata om att ge varandra mer frihet. Man hör ju att folk har öppna förhållanden lite här och där och det lät faktiskt vettigt. Att man är ärlig mot varandra men att man inte förväntar sig att ens partner kan fylla alla ens sexuella behov. Jag tror att Stefan blev lättad när vi bestämde att testa detta. Och på köpet fick vi en nytändning i vårt eget sexliv. Det var som att vi blev nya för varandra.

Stefan:

– Jag blev först väldigt besviken när Lena varit otrogen, men efter att den värsta krisen la sig tyckte jag idén med ett öppet förhållande lät bra, främst för att jag själv då kunde känna den eviga pressen att prestera sexuellt. Vi kom fram till att vara fullständigt öppna och ärliga mot varandra. Det var som en stor sten föll från mitt bröst, och jag såg också att Lena började må bättre. Det som överraskade mig var att min egen sexualitet som sedan flera år legat i något slags dvala, plötsligt vaknade till liv.  Jag blev oväntat tänd av att Lena kom hem på natten och berättade att hon haft sex med en man hon träffat ute på krogen. Anförtrodde detta åt en gammal vän som jag har väldigt bra kontakt med och han bara skakade på huvudet och förutspådde att detta skulle sluta olyckligt, vilket givetvis gjorde mig osäker, han menade att Lena skulle bli förälskad i någon annan och lämna mig… Men hittills måste jag säga att vår öppna relation fungerat över förväntan. Jag har sällan känt mig så kåt som när Lena varit med någon annan och berättar det för mig, vi har bättre sex på det än vi någonsin ens haft när vi varit nyförälskade. Mina känslor för henne har djupnat och vårt sexliv är av det allra hetaste slaget. Jag är medveten om att detta arrangemang kanske inte passar alla, men för oss fungerar det utmärkt. Och än så länge har jag inte varit sugen på att själv söka mig till andra kvinnor, men vi får se vad som händer. Som jag känner för Lena just nu vill jag inte ha någon annan sexuell partner.

Så får ni en nytändning i sexlivet

* Mer kroppskontakt. All beröring är bra och föder sug efter mer! Kramas, stryk varandra över ryggen, håll handen. Par som håller nyförälskelsen levande är fysiska med varandra – det skapar också en särskild bindning och ger påslag av må-bra-hormonet oxytocin.

* Kyss varandra! Forskare har kommit fram till att par som fortsätter att kyssas har bättre chanser att behålla den sexuella gnistan, jämfört med de par som slutar hångla. Kyssen är en väldigt speciell kärlekshandling som väcker lusten. I långa relationer säger man ibland inte ifrån om partnern fått dålig andedräkt, men våga säg ifrån och se till att komma iväg till tandhygienist (ofta tandsten som är problemet). Pussas sen som om ni var två nykära tonåringar, sådant ger lusten en kick.

* Fler komplimanger åt folket. Ha det som princip att säga något snällt och bekräftande till varandra dagligen. Gäller både kvinnor och män.

* Porrfilmer stimulerar lust. Även om du inte riktigt gillar att se på porr som sätts din kåthet igång av att se andra ha sex, det är bevisat. Varför inte ge det en chans? Det värsta som kan hända är att ni stänger av.

* Sexfantisera tillsammans. Berätta dina sexdrömmar i din partners öra. Det skapar en förväntan och en lust.

* Konventionell metod för den som har råd (och tid): Stäm dagdejt på hotell. Möts på rummet enbart för att ha sex. Ni kan till och med låtsas som om ni inte känner varandra, om det är något av en sexdröm.

* Experimentera med platser och tidpunkter. Är ni trötta på kvällen och sängen är belamrad med barn? Morgonen är ofta en bättre tidpunkt för sex då man är utvilad och mannens stånd extra hårt tack vare den höga koncentrationen av testosteron i blodet efter en natts vila. Morgonsex är överlag underskattat. Varför inte stämma en het frukostdejt eller kila ut för att köpa färskt bröd ihop och hångla på parkeringen?

* Återskapa nyförälskelsen. Sök er tillbaka till gemensamma minnen av hur det var i början av relationen. Gärna när ni ligger avklädda tillsammans.

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer