Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Svensk välfärd är i dag bara en fasad som politikerna lurar folket med

av | 6 okt, 2018 | Debatt

Lästid: 5 minuter

Nej, Sverige kommer inte att kollapsa idag eller imorgon, men nedmonteringen sker lite i taget varje dag. Landet kan liknas vid fadern i en medelklassfamilj som plötsligt köper en Ferrari, trots att ekonomin inte tillåter det. Han gör det ändå, för han tänker bara på sig själv. När barnen och frun förklarar att de behöver mat och kläder, svarar fadern: ”Det här hushållet går som en Tesla. Ni ställer familjemedlemmar mot varandra och det är oanständigt!” Medan resten av familjen tvingas lida, glider sedan pappan i huset runt i den skinande nya lyxbilen och förklarar för alla han möter hur bra det går för hans familj. Alla som ser bilen tror såklart att det här är en välmående familj, det syns ju klart och tydligt. Och de illasinnade ryktena som sprids om att resten av familjen minsann inte alls har det bra, viftas bort med att det bara är avundsjuka människor som sprider dessa osanningar. Exakt på samma vis fungerar Sverige idag. Lyxbilen är välfärden som politikerna lyckats lura i majoriteten av väljarna att de har. De enda som ser igenom fasaden är de som själva blir drabbade och de som vågat ta reda på hur det faktiskt förhåller sig. De som vågar protestera brännmärks och blir utfrysta. Det skriver i dag författaren och krönikören Eva-Lisa Dezmin.

Stockholm stad stänger ner flera akutboenden för hemlösa. Egentligen bör väl ingen förvånas, det är bara ännu ett steg i nedmonteringen av landet och något som blir nödvändigt när svångremmen måste dras åt. Frågan är hur länge folk ska tolerera det här? Vi har växande vårdköer, ett allt otryggare samhälle, LSS-stöd som dras in, fattigpensionärer, med mera. Listan kan göras lång, men jag orkar inte rabbla fler saker som är fullständigt åt skogen och som bara tycks bli ännu värre.

Samtidigt bereder vi plats för nya medborgare och förutom de 9.000 ensamkommande (som blev över 10.000) som ska få stanna och gå i gymnasiet, väntas runt 300.000 anhöriginvandrare tillkomma de närmaste åren. I dagarna blev det dessutom känt att Sverige avser att skriva på FN:s nya migrationsramverk om att öppna gränserna för i princip obegränsad invandring där migranter särbehandlas positivt.

Vi har alltså råd att försörja folk där majoriteten inte ens har asylskäl, plus deras anhöriga, men inte ta hand som dem som jobbat hela livet, eller den som behöver särskilt stöd för att klara vardagen. Det talas mycket om att Sverigedemokraterna ställer grupper mot varandra, men jag har aldrig förstått exakt hur de gör det. Det är inte SD som öppnat gränsen på vid gavel, inte heller har de ansett att fattigdom bör utgöra möjligheten att få uppehållstillstånd. Det säger sig själv att om man inte har möjlighet eller pengar att ta hand om sina egna medborgare, blir folk upprörda när det plötsligt finns pengar till människor som aldrig tidigare bidragit med en krona och där en majoritet saknar giltiga id-handlingar. Detta samtidigt som man inte har råd att hjälpa de allra svagaste i samhället.

Det här är lika oansvarigt som om fadern i en medelklassfamilj plötsligt får för sig att köpa en Ferrari, trots att ekonomin inte tillåter sådana utsvävningar. Han gör det ändå, för han tänker bara på sig själv. När barnen och frun förklarar att de behöver mat och kläder, svarar fadern: ”Det här hushållet går som en Tesla. Ni ställer familjemedlemmar mot varandra och det är oanständigt!” Medan resten av familjen tvingas lida, glider sedan pappan i huset runt i den skinande nya lyxbilen och förklarar för alla han möter hur bra det går för hans familj. Alla som ser bilen och föraren tror såklart att det här är en väldigt välmående familj, det syns ju klart och tydligt. Och de illasinnade ryktena som sprids om att resten av familjen minsann inte alls har det bra, viftas bort med att det bara är avundsjuka människor som sprider dessa osanningar.

Exakt på samma vis fungerar Sverige idag. Lyxbilen är välfärden som politikerna lyckats lura i majoriteten av väljarna att de har. De enda som ser igenom fasaden är de som själva blir drabbade och de som vågat ta reda på hur det faktiskt förhåller sig. Den som försöker få folk att öppna ögonen är den där missunnsamme skvallerbyttan som inte tål att någon annan äger en lyxbil. Därför blir sådana snabbt stämplade som obekväma olyckskorpar och förutom att de riskerar att förlora vänner och jobb, har man nu även tagit det ett steg längre och börjat bombhota sådana man anser vara de största hoten.

Vi bör kanske ställa oss frågan vilket som är värst? Är det att vifta bort det man hör som lögner och svammel och fortsätta leva i visionen om att landet går fantastiskt bra, det handlar bara om små utmaningar. Eller, är det att ifrågasätta orättvisorna där grupper faktiskt ställs mot varandra? Där de svagaste får det allt sämre, samtidigt som vi tar emot nya människor som inte kan försörja sig själva och därför kommer att utgöra en kostnad.

Personligen tycker jag det är mycket värre att blunda för vad som håller på att hända, men jag är också väl medveten om att alla som påtalar idiotin med det här, riskerar att utsättas för konsekvenser. Kanske är det också därför det blivit allt viktigare att tysta alla som säger att det inte alls går så bra för det här landet. Fler och fler vaknar och inser att det är just de styrande som ställer grupper mot varandra. När tillräckligt många öppnat ögonen, kommer makthavarna att få stora problem och därför måste man, enligt konstens alla regler, tvinga tillbaka alla som säger att vrålåket i själva verket är en rostig Saab som skulle behöva totalrenoveras.
Sverige kommer inte att kollapsa idag eller imorgon, men faktum är att nedmonteringen sker lite i taget varje dag.
Ett akutboende för hemlösa stängs idag. Imorgon ännu ett äldreboende. Om några år kan vi förmodligen inte ens ta vården förgiven om vi inte har privata sjukvårdsförsäkringar, trots att vi betalar världens högsta marginalskatter. Har tillräckligt många förstått allvaret då? Jag vet inte, men jag lever på hoppet att det finns en gräns där de flesta medborgarna i det här landet slutar knyta näven i fickan, reser sig och visar att nu får det faktiskt vara nog!

EVA-LISA DEZMIN

Eva-Lisa Dezmin, 47, är författare och bor med sin man och två hundar i Lycksele. Hon är även delägare i det nystartade förlaget DareMe Publishing. Hennes nya bok Guessing game köper du här. 

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer