Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Svensk media tiger när vita farmare i Sydafrika utsätts för ofattbart våld”

av | 25 maj, 2018 | Utrikes

Lästid: 4 minuter

Är Sydafrika på väg mot att bli ett nytt Zimbabwe? För ett par dagar sedan gav president Cyril Ramaphosa sitt stöd till sydafrikanska parlamentets planer på att expropriera vita jordbrukares mark utan kompensation. Detta följer på en lång fruktansvärd våldsvåg där lantbrukare på isolerade gårdar torteras och mördas. Men svenska politiker, som skrutit över vårt internationella engagemang för att krossa apartheid i Sydafrika och som hyllat regeringspartiet ANC, tiger idag när hundratals vita farmare utsätts för detta nästan ofattbara våld varje år. Chris Forsne skriver på Katerina Magasin om ett pågående folkmord som inte får särskilt mycket utrymme i svensk media.

Länge har vi trott att det var vita som satte ras framför liberala fri och rättigheter i Sydafrika. Nu går mönstret igen men istället är det de svarta som hävdar sin hudfärg för att tillförskansa sig mark, pengar och dominans. När vita ledde den rasistiska apartheid-regimen stod svenskarna längst fram på barrikaderna för att fördöma denna hudfärgens kastsystem. Men idag har bevakningen av Sydafrika övergått till turistresor och utbudet av viner på Systembolaget.

Inga röster hörs som säger att det var fel att sälja Jas Gripen till ett land som försöker mörka det faktum att brutalt nedtystat och metodiskt våld pågår. Det kanske helt enkelt inte spelar in i den berättelse som den svenska feministiska utrikespolitiken valt: att det alltid är vita som utnyttjar andra. För om pendeln skulle kunna svänga åt alla håll, då rämnar många av de grundvalar som dagens aktivistiska politiker och journalister bygger sin världsbild på.

Svensk media har en rad områden där all vanlig journalistik skjuts åt sidan och idealbilden om den svenska kampen för den förtryckte ges allt tolkningsföreträde. De senaste veckorna har pennfäktningen varit hård om vem som har rätt och fel, vem som hotar vem, i Israel-Palestinakonflikten. Med jämna mellanrum dyker också den nu över fyrtio år gamla Väsaharakonflikten upp. Sverige har, baserat på känslor och föga kunskap, en gång för alla bestämt sig för att stödja Algerietbaserade Polisario, en marxistisk, idag grovt korruptionsanklagad, organisation som höll krigsfångar som slavar i 23 år. Motparten, Marocko, är en monarki, och ska därmed fördömas utefter den ologiska logik som styr mycket av vår syn på omvärlden.

Kanske det värsta exemplet ändå är Sydafrika som visar på den svenska rasismen mot vita, syndare av födsel, och mot de svarta som inte ska anses kunna nå upp till normal moralisk standard.

Medborgarättsrörelsen Afriforum menar att det pågår ett medvetet mördande av vita jordbrukare och lägger på sin hemsida ut berättelser om sadistiska övergrepp mot enskilda, ofta äldre, personer. De sammanfattar den skräck som nu sprider sig bland framför allt boerna, ättlingar till holländare som började emigrera till Sydafrika redan på 1600-talet.

”Offren torteras på de mest fruktansvärda sätt. Man drar ut deras naglar, häller kokande vatten över dem, bränner dem med strykjärn, bryter deras fingrar, drar dem efter bilar eller slår dem med föremåls tills dess de slutligen mördas. Anfallarna genomsöker hemmen, letar efter värdesaker och plundrar. Kvinnliga offer våldtas ofta under attackerna.”

Nej, det är ingen ny skräckfilm på Netflix, utan vardag för bönder på den sydafrikanska landsbygden. Ett angrepp var femte dag. Men svenska politiker, som skrutit över vårt internationella engagemang för att krossa apartheid i Sydafrika och som hyllat regeringspartiet ANC, tiger idag när hundratals vita farmare utsätts för detta nästan ofattbara våld varje år.

I svensk media är det bara den erfarne afrikakorrespondenten Bengt G Nilsson som gjort en grundlig genomgång om den hotande situationen i Sydafrika. Men inte för någon av de stora dagstidningarna utan för Timbros Smedjan. Amnesty och Afrikagrupperna framhärdar i sin syn att det är den svarta majoriteten och styrande partiet ANC som alltjämt är offret. Att våldet är omfattande i dagens Sydafrika sägs bero på traumatiska minnen från apartheidtiden.

Inte förvånande är det i internationella media man måste söka information om vad som händer i dagens Sydafrika.

Siffrorna på hur många vita som mördas efter långvarig tortyr varierar. Från ett 80 tal mord och flera hundra grova övergrepp om året till uppemot 400 mord om året. Sydafrikanska myndigheterna vägrar att släppa statistik som gör det möjligt att veta. Men målet, förberett genom att man satt skräck i den vita jordbrukarbefolkningen, ser ut att kunna nås. Vita lantbrukare ska tvingas från sin mark. Australiensiska politiker har gått ut aktivt och sagt sig vilja ta emot denna pressade grupp. Många har redan emigrerat dit och flera hundra har bett om inresetillstånd. Även om 73 procent av jorden ägs av vita lantbrukare så visar siffrorna en tydlig trend. Från att ha varit 100 000 markägare är de nu nere på 35 000.

För svenska politiker och svensk media vore det kanske ändå en nyttig kullerbytta att försöka sätta sig in i den nu hotade vita befolkningens situation. Deras familjer har bott här i fler generationer än de kan räkna. Deras släkter ligger begravda på kyrkogårdarna i närheten. De, liksom vi andra, älskar sina hem och sin jord.

19 000 har skrivit under brev till president Trump om att de ska få komma till USA. Ingen syns ha begärt att få fly undan tortyr, terror och dagligt mordhot till Sverige. Man kan undra varför, när vi håller så hårt på de mänskliga rättigheterna?

CHRIS FORSNE

Chris Forsne är journalist, författare och mångårig utrikeskorrespondent med Frankrike och Nordafrika som bas.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer