Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Svensk Änglamark och Himlajord, så värd att kämpa för  

av | 31 jul, 2019 | Samhälle

Lästid: 6 minuter

Kalla den Änglamarken eller Himlajorden om du vill, jorden vi ärvde och lunden den gröna… Det är för mycket elände just nu. Därför vill jag lyfta Sveriges skönhet, jordens kraft, naturen som finns där och som ordlöst uppmanar oss att kämpa för landet vi älskar. Nej, vi kan inte tillåta att ansvarslösa politiker ödelägger samhället som generationer före oss byggt med hårt arbete och kärlek. Vi kan inte tillåta att landet tas ifrån oss, från våra barn och barnbarn. Men för att orka protestera och slåss måste vi också bli mer medvetna om vad vi har att kriga för.

Det var Evert Taube som skrev den vackra visan Änglamark 1971, för att rädda nationalälven Vindelälven från vattenkraftsutbyggnaden. I alla tider har skalder använt språket för att med ordens hjälp klä och förmedla känslor kring det man vill hylla och bevara. I detta fall ett stycke orörd natur, en brusande kraft sprungen ur självaste jordakroppen och dess obändiga energi. Jag tänker mycket på just änglamarken när jag reser genom södra Sverige, det ljuvligt bördiga Skåne med gyllengula, mognande sädesfält som stilla susar i vinden. Naturen är här i människans tjänst, i samarbete med dem som använder dess möjligheter och resurser, som vårdar de gåvor jorden ger. Hjärtat fylls av vyerna, sinnet mättas av dofter och intryck.

Vägarna slingrar sig längs kusten och på höger sida har vi havet vars nyanser skiftar i samklang med himlen ovanför. Solen är vänligt sinnad, sommaren är het, välsignat het skulle jag vilja säga, såsom man önskar att en gudasänd sommar ska vara. Bönderna är nöjda, har jag hört, för vädret har inte enbart varit varmt och torrt, utan det har omväxlande också kommit regn vilket gjort att skördarna kommer att bli fina. Sockerbetornas breda mustigt gröna blad står i prydliga rader, och på annat håll är det majs som växer till sig. Fälten kontrasterar mot varandra, gult mot grönt, kantat med enkla men ack så vackra ängsblommor som lin, vallmo, prästkrage, honungsört och blåklint. Precis som bården på en festfin klänning är det blått, rött, vitt och gult som sticker ut och ger fälten en romantisk känsla. Så som det är, så har det alltid varit, med strävsamma familjer som vårdar jorden och skapar vårt dagliga bröd. Kvinnorna som burit barnen, männen vars starka, seniga händer gjort det fysiskt tunga grovjobbet. Man har hållit samman, låtit kunskaper och traditioner gå i arv till de unga. I barnen finns framtiden, hoppet. Vetskapen om att gårdarna kommer att leva vidare, fortsätta ge råvaror, fortsätta ge liv.

Vi reser längs med söderslätt mot Österlen och doften av sälta och tång följer med via Falsterbo, Skanör, mot Trelleborg och Ystad. Strandhugg i Beddingestrand, ut på en lång lite vinglig brygga, dopp i klargrönt vatten som mjukt och vänligt svalkar kroppen. En glass vid Sveriges sydligaste punkt, Smygehuk, sedan strandhugg vid Hörte brygga. Vidare uppåt, förbi bondgårdar och caféer, röda lador och vitrappade korsvirkeshus med halmtak, stockrosor i alla de nyanser av blygt rosa, ljuvligt citrongult och smeksamt sammetssvart. Lavendel vars skira grågröna stänger med violetta klasar för tankarna till Gotland, till Provence. Men detta är Skåne, en alldeles egen plats på jorden, med en skönhet som inte går att efterlikna. Prydliga hus hukar längs vägarna, små och lite större samhällen som bjuder på genomfart och konsthantverk, möjlighet att fika och en doft av ett Sverige som varit.

Jag ser landskapet fladdra förbi, fylls av kärlek och ödmjukhet. Vi människor är var och en för sig små på jorden, men tillsammans kan vi åstadkomma underverk. Tillsammans kan vi ställa saker till rätta, tillsammans kan vi säga ifrån. Tillsammans kan vi vara modiga, tillsammans kan vi försvara de som inte kan stå upp för sig själva. Tillsammans kan vi få det samhälle vi vill ha.

Här och där ser jag den rödgula skånska flaggan vaja från husen. Det är tydligt att skåningarna står upp för sitt land, viker sig inte för en överhet högre uppåt i riket som försöker bestämma över deras huvuden. Här i södra Sverige fylls jag av hopp, för jag hör människors ilska mot dem som försöker härska över dem, som fattar destruktiva beslut. Man skäms inte för att kritisera, för att klart och tydligt uttrycka sina åsikter, på ett helt annat sätt än ängsliga storstadsbor i till exempel Stockholm. ”Vi ser problemen på ett annat sätt, vi som har Rosengård” som en äldre herre uttrycker det.

Stranden vid Knäbäckshusen är vild och vacker, känns väldigt ”osvensk” om man får säga så, dramatisk och oblyg. Havet ber inte om ursäkt för sig och man ser att vinden betvingat växtligheten. Högre upp finns en sagovärld, Carl Liljedahls torg, som taget ur någons fantasi om hur en pittoresk landsbygd skulle kunna se ut.

Och alla äppelträden, mot Kivik, mognande frukt i prydliga rader. Bokskogar och lummiga lundar. Betande svartvita kor och enkla små kyrkor. Gravstenar över dem som levt här, som skapat de samhällen vi nu får ärva. Vi är skyldiga att förvalta dem väl.

Kvällen är fuktig och en föraning om höst smyger sig in. Juli månad går mot sitt slut och skördetiden står för dörren. Dofterna är tunga i skymningen, blommorna sluter sina blad för att gå till sömns. Också fåglarna tystnar, sticker in sina huvuden under vingarna, sluter ögonen. Och än en gång känner jag kärlek och tacksamhet. Landet vi ärvde, landet vi ska leva i. Himlajorden, Änglamarken.

Låt ingen ta den ifrån oss.

******

Vill du gå med i 1,1 miljonersklubben? Välkommen!

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl.

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Swish: 0733289122

Paypal: info@katerinamagasin.se

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok heter ”Bilden av Verkligheten” och finns nu att köpa här:

https://www.vulkanmedia.se/bilden-av-verkligheten/

Min bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund heter ”Budbärarinnan” och kan köpas här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405163/budbararinnan/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer