Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Striden om Europa, del 3: ”Är unga män av idag redo att dö för fosterlandet?”

av | 8 jul, 2018 | Samhälle

Lästid: 3 minuter

I den avslutande och tredje delen av sin serie om gårdagens och samtidens Europa skriver journalisten Chris Forsne idag om slaget vid Falaise och ställer sig frågan om unga män idag, en generation formad av sociala medier och internet, skulle vara redo att dö för fosterlandet.

Motorvägen mellan Rouen och Alencon i Normandie är en av de nyaste i Frankrike, färdig först för ett dussin år sedan. Den går genom ett dramatiskt höglänt landskap med ett par stora viadukter över djupa, gömda dalar. Idag landskap av gröna betesmarker, avbrutet av lövskogar och enskilda gårdar. För jämnt sjuttio år sedan stod här ett av andra världskrigets blodigaste slag.

”Slagfältet vid Falaise var utan tvivel en av de störst ”slaktplatserna” på någon krigsskådeplats. Huvudlandsvägar, bivägar och åkerfält var så överfyllda av förstörd utrustning och döda män och djur, att det var oerhört svårt att ta sig fram genom området. Fyrtioåtta timmar efter det att säcken knutits ihop gick jag över slagfältet till fots för att skåda scener som endast kunde ha beskrivits av Dante. Det var bokstavligen omöjligt att gå hundra meter i sträck utan att sätta foten på någonting annat än ruttnande lik”. Orden är general Eisenhowers, sedemera amerikansk president.

Lika lite som till Flanderns dödsfält åker svenska skolklasser hit. De får inte heller läsa om Eisenhowers beskrivning av Dantes inferno i modern tappning som den utspelade sig under augusti 1944. Slaget var en avgörande del i Operation Overlord som skulle bidra till den allierade segern. Platsen var noga uttänkt, tyskarna skulle luras in i vad som beskrevs som en ficka bland bergen. Eisenhowers memoarer om kriget gavs ut 1948 och heter i svensk översättning Korståg i Europa. Eisenhower syftar till hur de allierade bekämpar nazisterna. Idag, sjuttio år senare, väcker såväl titeln som beskrivningarna av slagfält över hela Europa och Nordafrika tankar och frågor.

Där Europa befinner sig politiskt 2018 ger Korståg naturligtvis helt andra associationer. Den skulle referera till de växande religiösa spänningarna i Europa. Men den mest intressanta frågan är ändå om regimer skulle kunna skicka ut miljoner unga män i Europa idag till dessa meningslösa slaktfält. Har internet gjort att en alltmer välutbildad västerländsk befolkning, vare sig dess unga undervisats om infernot i Falaise eller inte, immuna mot uppmaningar om att dö för fosterlandet?

Filmer, wikipedia, sociala medier som Facebook och Instagram påverkar idag unga betydligt mer än tal från stats- eller premiärministrar. För unga män, fram till senare delen av nittonhundratalet, var informationen i mångt och mycket lodrät. Men i våra samhällen, där sekulariseringen gått så långt och demokratin har förstärkts av det så ofta kritiserade sociala medierna, har den horisontella väven stärkt indviden och begränsat makten hos ledare med storvulna ambitioner.

Visst görs de fortfarande hjältefilmer om de allierades insatser som t ex Dunkirk, men filmer som Apocalypse now och Born on the fourth of July, har haft ett betydligt större inflytande som krigskritik. Vem skulle våra söner lyssna till idag? Skulle de verkligen föreställa sig en hjältedöd eller googla fram bilder på massakrerade ruttnande unga kroppar i augustihettan på höjderna runt Falaise?

CHRIS FORSNE

Chris Forsne är journalist, författare och mångårig utrikeskorrespondent med Frankrike och Nordafrika som bas.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min kommande bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund. Planerad utgivning är 25/6.

Köp den gärna här.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer