Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Stöd åt bidragsbedragare och nedtystad avpublicering: Skamlösheten i Public Service

av | 14 jul, 2018 | Media

Lästid: 5 minuter

Jag har tidigare lyft bristen på mångfald och sveket mot dess uppdrag inom public service, samt det faktum att man vinklar sin rapportering på ett tydligt vänstervridet sätt. De senaste dagarnas två iögonfallande incidenter förtjänar att lyftas särskilt för att påvisa varför kolossen public service spelat ut sin roll och behöver i sin nuvarande form omedelbart läggas till den sista vilan. Aktivisterna i roller som redaktörer och chefer bör få sparken och nytt syre måste släppas in.

Det första som behöver uppmärksammas stort är den okritiska rapporteringen om bidragsbedragaren Johan Ehrenberg och hans vänsterextrema publikation ETC, för vilken han lurat till sig finansiering via medborgarnas skattepengar i mångmiljonklassen genom att han manipulerat läsarsiffror. Bedrägeriet avslöjades tack vare insatser från privatpersoner och alternativmedier, bland annat har Rebecka Weidmo Uvell skrivit om Ehrenbergs kriminella fifflande med siffrorna, samt Granskning Sverige. Nu har Ehrenberg dömts att återbetala 8 miljoner av de pengar han lurat till sig. Vad gör Sveriges Television då? Man publicerar en text med rubriken ”ETC ber om läsardonationer för att rädda tidningen” där man i princip uppmanar allmänheten att stötta Ehrenbergs rättshaveri via swish. Ingressen lyder: ”Efter att Presstödsnämnden slagit fast att ETC mottagit ett för högt presstöd krävs tidningskoncernen på åtta miljoner kronor i återbetalningar. Nu ber ETC om donationer från läsarna för att rädda tidningen.”

Detta går att läsa på SVT: ”Nu hoppas därför ETC-koncernens grundare Johan Ehrenberg på att läsarna ska rädda koncernen, och samlar sedan en tid tillbaka in pengar för att klara av inbetalningen.”

– Det har gått ganska fort, 1,5 miljoner har kommit på 12 dagar, och det fortsätter väl antagligen. Men allt över en miljon är ett otroligt stöd. Varje summa är ett stöd eftersom det här är en ren gåva från människor som tycker att det behövs en dagstidning som är annorlunda, säger Johan Ehrenberg till Kulturnyheterna.

Vad händer med privatpersonernas pengar om insamlingen misslyckas?

– Om du donenar pengar så gör du det för att rädda tidningen – och det är klart vi kommer rädda tidningen. Så det är inte så att pengarna går till något annat än att betala de här utgifterna vi har. De som skänker pengar gör det för att de vill att vi ska agera och inte vara passiva, säger han.

ETC hoppas på ett uppskov för att hinna få ihop pengarna, men Presstödsnämnden har ännu inte gett besked på huruvida det kommer vara möjligt eller inte.”

Inte ett ljud om Ehrenbergs bedrägerier. Bör inte SVT istället ställa sig frågan varför bara ett utgivningsår för Ehrenbergs flaggskepp Dagens ETC har utretts och två små lokaltidningar? Metodologin för de andra tretton lokaltidningarna har med största sannolikhet varit samma, och även föregående år för Dagens ETC visar osannolika hopp i upplagan.

Istället väljer man helt skamlöst och okritiskt att göra reklam för Ehrenbergs inslamling, och serverar läsarna uppgifter om att stackars Johan behöver pengar. Han snyftar att han går i konkurs annars. Cry us a river, mångmiljonär! Bara swishnumret fattas. Av alla nyheter valde vårt kära public service att publicera just denna. Det är inte särskilt långsökt att misstänka att SVT och Kulturnyheterna faktiskt stöttar Johan Ehrenberg och ETC (är det vänskapskorruption?) på detta sätt och därför agerar part i målet. Om äkta mångfald förelåg skulle man agerat likadant när tidningen Samhällsnytt blev ekonomiskt ansatt genom att ha förlorat sin möjlighet att annonsera via Google – detta helt utan att ha begått brott. Inte heller samlade SVT in pengar då privatpersoner drog igång en kampanj för att stötta den orättvist dömde tandhygienisten Bernt Herlitz. Men när det gäller en undermålig publikation på vänsterkanten går det visst hur bra som helst, och SVT:s tittare förutsätts vara intresserade, och villiga att hjälpa till så att bidragsbaronen Ehrenberg ska fortsätta smörja sitt krås. Att människor runt Ehrenberg gärna klankar ner på att alternativa medier söker donationer via swish talar man tyst om. Men – it’s ok when we do it!

Den andra obehagliga incidenten hos public service jag vill belysa är det faktum att en text på SVT Opinion, där den verkliga antisemitismen i Sverige beskrevs av en judisk skribent, raderades då skribenten enligt uppgift utsattes för hot av just den gruppering han beskrev som det största hotet mot judarna i Sverige. Texten lyftes först bort utan en förklaring, och när läsare uppmärksammade att länken var död gavs information om att det så skett på grund av hot mot skribenten och hans familj. Men ingen större uppmärksamhet har ägnats det inträffade. Men en gnagande misstanke inombords släpper inte taget. Skulle detta verkligen förbigås med samma tystnad om till exempel en feministisk skribent hotades av en nazistisk gruppering? Säg att Johan Ehrenberg skrev en debattartikel men blev så illa hotad av NMR att man blev tvungen att avpublicera… Men det är inte lika för alla.Vissa hot lyfts upp stort (med rätta, alla hot är fel!) medan andra förväntas falla i glömska. Är SVT kanske själva oroliga för repressalier från grupperingar de misstänker har ett stort våldskapital?

Att skribenter och journalister hotas i dagens Sverige och att public service inte slår upp detta stort oavsett hotarnas hemvist – när man samtidigt väljer att stötta bedragaren Ehrenberg – är ytterts oroande och framför allt anmärkningsvärt. Signalerna är: Vi lyfter och hjälper bidragsfuskare – och väljer att blunda för en utvald grupp som hotar yttrandefriheten och det fria ordet i vårt land.

I denna unkna dy sitter i dag vårt en gång respekterade public service, som vi alla snart blir tvungna att finannsiera via skattsedeln, vare sig vi vill eller inte. Mångafalden representeras ej och uppdraget sviks, men alla ska tvingas betala!

Det är verkligen dags att skrota public service.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Min senaste bok heter ”Budbärarinnan” och är den 11:e delen i romanserien om Cecilia Lund.

Köp den gärna här.

 

 

 

 

 

 

 

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer