Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Staffanstorp: ”Ett skört och splittrat samhälle märkt av förlorade viktiga värden”

av | 24 maj, 2018 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

Sedan en tid tillbaka har mycket oroande uppgifter framkommit kring Staffanstorp: våld bland ungdomar, trakasserier, misshandel, hot och en dödslista som cirkulerat på Baldersskolan. Det mest brutala våldsdådet ägde rum då en ensamkommande afghansk man knivhögg en svensk 17-årig pojke i centrala Staffanstorp. Den misstänkte afghanen är häktad av Lunds tingsrätt på sannolika skäl för mordförsöket. Oroliga föräldrar har berättat om hur situationen förvärrats. De stora medierna har visat noll intresse för situationen, till skillnad från journalisten Joakim Lamotte, som valde att åka till Staffanstorp och live-sända. Här sammanfattar Madeleine Lilja Rönnqvist och Patrik Norell upplevelserna på Torget i går kväll den 23:e maj.

Det var en surrealistisk föreställning tittarna bjöds på. Vuxna som pratade om hur viktigt det var att ge sig ut på gator och torg för att möta och lyssna på ungdomarna, alltså samma gäng som trakasserar orten, samtidigt som flera tjejer öppet berättade om hur de utsatts för misshandel, sexuella trakasserier och om hur vuxenvärlden sviker dem. En tjej mer eller mindre skrek ut sin förtvivlan medan ”godheten” i form av en advokat som avfärdade henne genom att framför kameran säga att han inte hade några problem med att röra sig utomhus i Staffanstorp. Riktigt obehagligt blev det då den kvinna som pratade sig varm om ett respektfullt bemötande undrade om samma tjej led av förföljelsemani eller hade någon diagnos. 

Det värsta som kan drabba en ung kvinna är att inte bli trodd eller att bli ifrågasatt och gårdagens reportage hade förstås fokus på gängproblemen och inte på de som uttryckte sin oro. Lamotte var dock noga med att alla fick komma till tals, men skönmålningen av gängen var märkligt nog större än man trodde skulle ske under programtiden. Det verkar bli allt vanligare att vuxenvärlden ställer sig vid sidan om och tar parti för de som ställer till med problemen och förstår inte att det handlar om en maktutövning från kriminella gäng. Det var precis vad som hände igår. 

Efter livesändningen var det många som återigen hörde av sig till oss och var upprörda och förbannade. En av våra källor skrev: ”Killen som pratar allra mest och som var skenheligt redig och klarsynt är ledaren för gänget. Han är absolut en av de värsta gangstrarna, står bakom massor av rån, stölder och inbrott. Det vet alla som vet vem han är.”

Det förklarar förmodligen varför samma kille ledde fram Joakim Lamotte till en kvinna som beskrevs som en eldsjäl. Kvinnan pratade förstås om hur viktigt det är med en god kommunikation och att just hon hade det med gänget. Hon berättade om hur hon kunde be dem plocka upp det skräp de kastat och om hur de bar hem matkassar fast de inte behövde. För att bekräfta sin bild av Staffanstorp blandade hon in två tjejer som bedyrade att de var helt trygga och inte var rädda för någonting. Samma kvinna kallade förstås också Lamotte och hans följare för rasister. Det märkligaste är nog att hon avslöjade att hon hade ”lugnat ner” gänget innan Lamotte kom dit: ”Tänk på vad ni säger och ta det lugnt”.  I vår värld kallas det för att regissera och instruera för att inget ska gå överstyr. (18.09 in i filmen) Alltså tog hon det säkra före det osäkra, för att förhindra att gängkillarna under sändningen skulle visa sina rätta ansikten.

Det som gör denna eldsjäl med anhang märkliga i sammanhanget är nog att de börjar sin ”dagliga stadsvandring för trygghet” redan klockan 20.00 och det första man undrar är förstås hur länge de är ute på sin mission? Problemen är ju alltid som störst närmare midnatt, in på småtimmarna och när krogarna stänger och alla unga kvinnor måste ta sig hem men då är väl dessa eldsjälar hemma vid TV:n sedan flera timmar tillbaka. Man kan nästan få känslan av att de ger sig ut tidigt och återvänder hem för tidigt för att slippa utsätta sig för otrygghet. Börjar man vandringen kl 20.00 pågår den med största sannolikhet inte ens till midnatt och då missar man ju dygnets värsta timmar och när det mesta sker.

Vi som betraktade det hela utifrån såg ett skört och splittrat samhälle märkt av förlorade viktiga värden och fyllt av förnekelse. Att ett samhälle inte lyssnar på de som drabbats och drabbas slutar aldrig bra. Att stora delar av vuxenvärlden låter ett ungdomsgäng fortsätta bete sig illa betyder bara att fler kommer att bli offer.

Det viktiga nu är inte vem som har fel och vem som har rätt utan att verkligheten beskrivs på ett korrekt sätt så att Staffanstorpsborna kan återta sin trygghet. Oron för det som händer i samhället måste tas på största allvar av alla och både politiker och tyckare måste lära sig vara lyhörda. När man förskönar bilden av orten och förnekar problemen kommer otryggheten bara att växa.

Att så många är rädda för att gå ut på kvällarna borde räcka för att lära alla som aldrig sett problemen att de faktiskt finns. Det är inte bara en kamp för att få bort gängen från gatorna, utan också en kamp för övriga ortsbors frihet och trygghet. Nästa brottsoffer kan ju bli precis vem som helst även bland de som förnekar detta.

 

MADELEINE LILJA RÖNNQVIST
PATRIK NORELL

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer