Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Staffanstorp: Den 23:e maj livesänder Lamotte om otryggheten och våldet

av | 21 maj, 2018 | Samhälle

Lästid: 4 minuter

Allt fler svenska småorter drabbas av otrygghet, våld och sexuella övergrepp. I december skrev jag en serie artiklar om hur Ronneby förändrats. Jag har tidigare skrivit om Uppsala, och även gett röster till kvinnor och invandrare i bland annat Helsingborg, Göteborg och Stockholm om asylbluffar, sexuellt våld och hur tillvaron försämrats av de senaste årens asylkaos. I helgen kom turen till skånska Staffanstorp, en ort med knappt 15.000 invånare. Tipset kom från Madeleine Lilja Rönnqvist och Patrik Norell på Projekt Sanning, som sedan förra veckan skrivit om Staffanstorp och om vad som händer där. Oroliga tonårsföräldrar har flaggat för att situationen blivit oacceptabel. Därför kommer journalisten Joakim Lamotte att besöka Staffanstorp på onsdag den 23 maj.

Mina intervjuer med tonårsföräldrar möttes av igenkänning, men även av mothugg, så som det alltid är numera, då en problematisk Sverigebild presenteras. Så här skriver Madeleine Lilja Rönnqvist med anledning av att vissa personer förnekar att problemen i Staffanstorp skulle vara av den omfattning som min text visar:  ”Staffanstorp: Jag bara väntar på den dagen då de dödar mina pojkar” var en text som bröt igenom mediebruset.  I den berättas om det mest brutala våldsdådet, en afghansk man kvinhögg en svensk 17-årig pojke, men också om trakasserier, hot, misshandel, spänningar mellan invandrarungdomar och svenskar. Om hur ett samhälle mer eller mindre lämnat åt sitt öde.
Katerinas artikel är osminkad, rak och öppen:
”Senast igår framkom att en dödslista med slumpvisa namn på svenska tonåringar tagits fram av en elev på Balderskolan. “De på listan ska knivhuggas”. Så illa som det är i Staffanstorp har det aldrig varit, säger en av de föräldrar jag pratar med.”
Artikeln blev snabbt viral på Facebook och på twitter, det var många som berördes och upprördes av den bild som tecknades fram. Alla höll dock inte med. Den moderata riksdagskandidaten Ann Heberlein menade att det var en ”grotesk” bild som målades upp, och skrev på Twitter:
”Den bild som skildras är gravt överdriven. Det finns problem i Staffanstorp precis som i alla kommuner i landet – men det här? Jag besöker Staffanstorp med jämna mellanrum och har många vänner som bor i kommunen. De skakar förundrat på huvudet åt reportaget.”
Vi var dock många som förvånades över Heberleins kommentar, och påpekade olämpligheten i att använda den egna vänkretsen eller sin egen upplevelse av Staffanstorp som en slags garant för att det samhälle Katerina beskrev, inte stämde. Vi insåg att Heberlein med sitt tolkningsföreträde som lektor, debattör, författare och kandiderande riksdagspolitiker för Moderaterna, kunde få många att inte ta otryggheten i Staffanstorp på allvar. Risken var också stor att vi skulle hamna i en metadebatt istället för att de faktiska problemen lyftes. Det ville undvika. Vi kontaktade därför GP, Aftonbladet, Expressen, Kvällsposten, Sydsvenskan och Skånska Dagbladet i hopp om att de skulle undersöka närmare vad som händer i Staffanstorp. I skrivande stund har de ännu inte svarat.
Vi bestämde oss därför att även kontakta journalisten Joakim Magnus Lamotte som inte bara snabbt svarade oss, utan också lovade att fundera på att undersöka saken närmare. Idag meddelade han via sin Facebooksida att onsdagen den 23 maj, mellan 19:00-20:00, kommer han befinna sig i Staffanstorp för att göra ett livereportage om otryggheten där. Vi är oändligt tacksamma. Ska man ta itu med otryggheten, var en den uppstår, måste alla kavla upp ärmarna, lyssna på de som lever i den, och framför allt låta dem komma till tals.
Stort tack till de föräldrar och Staffanstorpbor som hade modet att höra av er till oss i ProjektSanning! Det är nämligen modigt att idag våga öppna munnen i Sverige. Enskilda individer blir hotade och trakasserade då de vittnar om hur verkligheten försämrats. Inte bara av kriminella utan även av det etablissemang som säger sig värna individen, men som i själva verket vänder visselblåsarna ryggen.

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer