Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

”Språkcensuren kväver oss – samtidigt som de verkliga problemen kvarstår”

av | 28 maj, 2018 | Debatt

Lästid: 5 minuter

Det känns beklämmande att trenden i väst alltmer tycks röra sig mot inskränkningar i vad man får säga, och hur man får säga det. Man hävdar att språket är en del i en maktstruktur som upprättar en negativ samhällsutveckling. Att uttrycket ”hat och hot” dessutom dykt upp i debatten när sittande politiker sakligt kritiseras, blir i sammanhanget tämligen relevant. Mattias Westerholm ifrågasätter att vårt sätt att uttrycka oss kvävs allt mer – samtidigt som vår samtid präglas av en skriande dubbelmoral.

Jag är en ganska frispråkig individ. Vad som menas är inte bara att jag kan prata om vadsomhelst, utan även att jag kan använda vilka ord som helst. Utgångspunkten är att så länge ett ord har synonym funktion och/eller mottagaren förstår vad som åsyftas finns där ett användningsområde. Denna typ av inställning främjar ett nyanserat och välpolerat ordförråd vilket med fördel kan brukas i allmänna samtal, och dessutom blir väldigt användbart ju mer avancerad man vill bli i intellektuella diskussioner såsom debatter eller insändare.

Att i skenet av detta påstå att språket i sig är ett tämligen versatibelt maktmedel är en stor underdrift. Därför känns det extra beklämmande när trenden i västländerna alltmer tycks röra sig mot inskränkningar i vad man får säga, och dessutom hur man får säga det. Det talas på sina håll om att språket i sig kan leda till negativa handlingar, d.v.s. att det man säger per automatik blir vad man gör. På senare tid har den s.k. våldspyramiden dykt upp i debatten:

Enligt denna skulle sexistiska/homofoba/transfoba skämt samt ”ett problematiskt språk och bemötande” i förlängningen leda till misshandel, våldtäkt och t.o.m. mord. Språket i sig blir som en knuten näve, en våldshandling. Man hävdar alltså att språket är en del i en maktstruktur som, mer troligen än kanske, upprättar en negativ samhällsutveckling. På motsatt sida tycks man dock inte lika uppeldat hävda att språket kan vara en nyckel till att komma runt många av dessa problem, att ändra folks inställning till saken på djupet, utan fokus lutar snarare åt att begränsa vissa typer av språk. Man får anta att det ligger på betraktarens bord att avgöra var gränsen går, vilket givetvis blir en smula problematiskt. Med tanke på att Sverige är ett av de länder som allra extremast låter minoriteter få komma till tals gällande trakasserier och bemötande, leder det inte sällan antingen till språkcensur eller eufemismer.

Viktigast blir således att man inte får använda ett ”fult” språk eller ett språk som vissa skulle kalla verklighetsnära och folkligt, till förmån för ett korrekt och ”genomtänkt” ordval i varje given situation. Exempel på detta är att yrken som i någon mån ansetts ha låg status, såsom städare eller hora, numera kan omnämnas ”hygienkonsult” respektive ”frivillig intimitetsexpert”. Även om det sistnämnda fortfarande är omdiskuterat (mängden frivillighet). Sen ska vi inte nämna ”olämpliga” uttryck som no-go-zoner…

Saken är bara den att språk inte är statiska objekt som det går att manipulera godtyckligt av ett fåtal individer. Språket är lika levande som människorna som använder det, och merparten befinner sig långt ifrån inställningen att korrekthet får gå före smidighet och frekvens i allmänt tal. Därför, vill jag hävda, säger man i stor utsträckning fortfarande hora, och kommer troligtvis att göra så länge ordet har en tydlig plats i vardagen. Visst går det att påstå att ordet har en negativ klang, att sexualmoraliserande historiskt gjort horan till ett objekt för spott och spe, men det är inte en allmängiltig sanning. Genom att diskutera ämnet finns alla möjligheter att belysa sexarbetare ur ett mer positivt perspektiv, så att horan blir människa och ordet verkningslöst. Men det förutsätter också att människor inte alltid utgår ifrån det allra värsta, som våldspyramiden vill framhäva. Sanningen ligger någonstans i mitten, då det såklart förekommer hot och våld mot utsatta grupper, men det är inte allmängiltigt utan avskilt till grupper som redan har en negativ inställning till vad det nu må vara.

Att uttrycket ”hat och hot” dessutom dykt upp i debatten när sittande politiker sakligt kritiserats blir i sammanhanget tämligen relevant. Genom språket kan man manipulera verkligheten för att bättre passa ens egen uppfattning, istället för att ta sina kritiker på allvar. Utvecklingen går snarare mot att tysta åsiktsmotståndare än att förhålla sig till en verklighet som andra kan uppleva, och nu talar vi alltså inte om kritik mot utsatta minoriteter utan om ifrågasättande av människor med reell makt! När språklig korrekthet smyger sig in i maktens korridorer är det i princip faktum att vi lever i en åsiktsdiktatur, som av dess utövare kan anses vara ”i det godas tjänst” men pendeln kan likaväl svänga åt andra hållet. Just nu pratas det om ”brunsmetande”, att fiska i grumliga vatten och att gå högerpopulismen till mötes, men då språklig korrekthet inte stöds av hela befolkningen och orden man använder snarare retar dem som lever andra liv, ter sig kommande valresultat som just en sådan pendelsvängning. För egen del ligger mitt största problem just här:

Man kan främja ett korrekt språkbruk, men sålänge ens handlingar i någon mån uppvisar ett direkt eller indirekt förakt mot någon så blir effekten nollställd. Man kan prata om att man vill ha mångkultur och mångfald, men samtidigt leva i etniskt homogena bostadsområden och i stor utsträckning bara umgås med samma typer av människor. Man kan påstå sig vara feminist och sedan bli påkommen med att ha våldtagit eller trakasserat kvinnor. Och man kan påstå sig stå upp för demokratin samtidigt som man aktivt utesluter ett riksdagsparti som pendlar mellan 12 och 22 procent vad gäller stöd från befolkningen.

För egen del, i egenskap av frispråkig och handlingskonsekvent, vill jag inte leva i ett land där mindre lämpade personer får styra över hur jag uttrycker mig och samtidigt själva föra en hycklande existens. Oavsett om det rör sig om ögontjäneri för att skaffa sig status eller någon slags naiv vilja att försöka vara alla till lags. The road to hell is paved with good intentions, och livet är alldeles för dynamiskt och föränderligt för att man ska kunna styra över det på ett så oöverskådligt och samvetsbefriat sätt. Den språkliga censuren riskerar annars att, paradoxalt mot vad våldspyramiden vill påskina, leda till betydligt större mängder våld, i protestsyfte men även för att man polariserar fram ett samhälle där vissa människor framställs som mindre humana. Vad har man att förlora när ens mänsklighet alltför tydligt ifrågasatts under för lång tid? Istället för att sträva mot korrekthet i alla lägen, bör man diskutera sakfrågor och få till en fundamental förändring utifrån faktiska omständigheter. Så att språket, även med dess vulgära och ibland olämpliga uttryck, kan få utrymme att agera fritt och kan anpassa sig utifrån kontext och vad människor egentligen tycker om något.

MATTIAS WESTERHOLM

********

Vill du gå med i Stå upp för Katerina Janouch? Välkommen.

Jag skriver om samtidens Sverige ur olika perspektiv. Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Du som vill får otroligt gärna stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk.

Swish: 0733289122 

Konto SE-Banken: 5206-0000114 (de första fyra siffrorna är clearingnummer). 

Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch

International payments: IBAN: SE5750000000052061604404, Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker. De nyaste hittar du här nedan. Största tacken på förhand! Thank you! Dekuji! Merci. Danke. Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3 Tillsammans kan vi förändra världen.

Min nya bok “Bilden av Sverige” kan du köpa här:

https://www.bokus.com/bok/9789198405170/bilden-av-sverige/

https://www.adlibris.com/se/bok/bilden-av-sverige-9789198405170

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer