Katerina Janouch

Jag utmanar er, etablissemangsjournalister – vågar ni ta en saklig debatt om er del i den…

Sommarmat och sommarminnen

av | 25 jul, 2017 | Blogg

Lästid: 4 minuter

Ibland önskar jag att man slapp äta ständigt och jämt, att kroppen vore mer finurligt skapad på något sätt, eller att ätningen vore en mer frivillig aktivitet. Alltså, ville man äta tre gånger per dag så fine, men ville man äta typ 1 gång i veckan så skulle det inte heller vara något problem… Jag tycker så eftersom jag ibland upplever det här med mat vara ett påfrestande avbrott när jag är upptagen med annat. Det är förargligt att kroppen liksom säger ifrån. Att den kräver att bli tankad med näring för att samarbeta vidare. Tänk vad praktiskt att tanka den en gång i veckan och sedan gasa på! Men nej.

Men eftersom man nu måste stoppa saker i munnen regelbundet kan jag lika gärna skriva några rader om sommarmat. Sommarmat är lite av en favorit, eftersom det blir snyggt och man kan äta ute för det mesta. Allt blir liksom godare ute på landet och man kan experimentera i det oändliga med olika typer av kalla rätter. Sallader. Jag älskar att lägga upp enkla ingredienser på fina fat och servera. Ögat blir glatt och avbrottet känns mer njutbart. Det är vuxenmat som gäller nu. Man får vara hur nyttig eller hur onyttig som helst. Äta exakt det man önskar utan hänsyn till eventuella barn som rynkade näsan. Sallad! Nä, vi vill hellre ha hamburgare…

När ungarna var små…

Ja, förr i stugan fanns massa ungar som var hungriga jämt. Gud vad man stod vid spisen. Det började med frukosten då de fem, sex, sju ungarna (ofta var kompisar med) vände upp och ner på hela köket, lämnade ost med kälkbacke, kladdiga smörpaket, urdruckna oboyglas och skvätt på det stora bordet innan de rusade ut, döva inför föräldrarnas förmaningar om att de skulle städa efter sig… Knappt hann man röja undan förrän man tvingades planera lunchen. Skulle man iväg och bada blev det matsäck, jesus vad mackor jag brett, korvar jag stekt och ägg jag kokat… Saft, kakor, frukt. Gula bananer och mosiga såna. Kylväskor och servetter. Men ljuvligt var det att se de blåfrusna munnarna efter simskolan stoppa i sig allt till minsta smula. Aptiten var det inget fel på. Tillbaka hem, då bakades det bullar och pajer och slängdes ihop spaghetti och köttfärssås i stora grytor och ungarna åt och åt och växte och växte.

Men tillbaka till sommarmaten. Här några av mina bästa semesterrätter.Kanske kan det inspirera dig, trots att juli sjunger på sista versen och semesterveckorna börjar krympa ihop. Men vem har sagt att sommarmat enbart ska ätas när man är sommarledig? Den här maten passar faktiskt i princip jämt när man vill ha något snabbt och gott.

Denna här ovan kallar jag ”Snygg restsallad med grek”. Det är gårdagens couscous, blandad med hackade tomater, gurka och rödlök. Olivolja, vinäger, salt och peppar efter smak. Över couscousen läggs gröna bladgrönsaker – sallad, ruccola – smulas fetaost samt toppas med kalamataoliver. Bon appétit!

Och här har vi en variant på den kära rissalladen. Också rester från gårdagen, kokt ris blandas med burkmajs, rödlök, kidneybönor och tonfisk, toppas med klippt ruccola och kokta ägg. Sjukt gott! Enkel ris- och tonfisksallad kan vara mindre tillgjord, ta överblivet ris (eller koka nytt och låt svalna), blanda med majs och tonfisk i olja (jag avskyr tonfisk i vatten, smakar kattmat), häll över dressing av olivolja och vinäger, och kanske en skvätt currypulver, salt, peppar, och sen är det bara att äta. Perfekt utflyktsmat om man står ut med tonfisklukten…

Avslutar med blomsteräng, bara för att det är fint och vackert. Naturens blomstersallad, om du så vill. Önskar dig en trevlig dag! Glöm inte att äta 😉

 

********

Vill du också bli intervjuad, komma i kontakt med mig eller tipsa om något, dela med dig av din historia/erfarenheter eller skriva själv? Mejla mig på info@katerinamagasin.se – dock arbetar jag ensam, så jag svarar i mån av tid! Läser alla mejl. Vill du vara med och stötta mig, den fria debatten och oberoende journalistisk? Bidrag till mitt heltidsarbete tas tacksamt emot via swish på 0733289122 eller konto 5206-0000114 (första fyra siffrorna är clearingnummer). Blir glad för varje liten slant! Största tacken på förhand! Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen. Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. <3

Donera med Swish

Stötta Katerina i sitt arbete!

Stötta Katerina!

Donationer och gåvor:

Du som vill får otroligt gärna ge mig en gåva/donation. En gåva/donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd gåva bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller.

Bitcoin: 3J2irHJYDyVLkAMe9yQ4j9JL2sxLNGwXee
Paypal: info@katerinamagasin.se
Konto SE-Banken: 5216 34 159 29 (de första fyra siffrorna är clearingnummer).
Bankgiro: 5630-6376
Patreon: https://www.patreon.com/katjanouch
International payments:
IBAN: SE8150000000052311121146,
Bic: ESSESESS

Blir glad för varje liten slant! Och oerhört tacksam om du köper mina böcker.

Största tacken på förhand!

Thank you! Dekuji! Merci. Danke.

Och tack alla ni som redan bidragit, ni anar inte hur glad jag är över det ni ger och det ni skriver, även om jag inte kan tacka var och en av er personligen.

Ni ger mig kraft och mod att fortsätta. 

Tillsammans kan vi förändra världen.

0 kommentarer